3-те типа кучешко поведение по време на разходка

куче разходка Снимка: iStock

И зключителното удоволствие от разходките е почти универсално при кучетата. Ако посегнете към каишката на домашния си любимец, завържете обувките си или направите нещо, което предполага дори далечна възможност за излизане, то обезателно четириногият ви другар ще започне да се вълнува!

Но знаете ли, че кучетата обичат разходките по различни причини? Въпреки че много четириноги харесват всичко, свързано с времето навън, има поне три категории четириноги, въз основа на това, което най-много обичат в своите разходки. Нека ги разгледаме заедно, а вие преценете – къде попада вашия опашат другар?

куче разходкаСнимка: iStock

  • Спринтьорът

Някои кучета обичат да тичат. Основното, което те искат от разходката си, е движение и упражнения, които да им позволят да се раздвижат. В идеалния случай – и да потичат. Това са четириноги, които се нуждаят от ежедневна (два пъти дневно или цял ден) активност. Те често дърпат каишката в началото, но щом влязат в ритъм. И въпреки че биха били най-щастливи, ако имат възможността да потичат, те са гъвкави към избраното от вас темпо.

Dogsandcats.bg

куче разходкаСнимка: iStock

  • На лов за миризми

Рядко се среща куче, което да няма интерес да подуши всичко по време на разходките си. Но за някои четириноги това е основен приоритет – от началото до края. Това се отнася за домашни любимци, чиито нос е прикован към земята през по-голямата част от разходката и които спират, внезапно и силно заинтересовани от определени участъци трева. Които, ако трябва да сме честни, за нас изглеждат точно както всички други!

куче разходкаСнимка: iStock

Тези кучета търсят умствена стимулация по време на ежедневните си излизания, за това и всяка миризма, която успеят да уловят, си заслужава да се проследи! И тук, и там... И навсякъде!

  • Общителният съсед

Има някои кучета, чиято основна цел по време на разходка е да се срещат и поздравяват. Това са социални животни, които обичат взаимодействията с други домашни любимци, хора или дори случайна котка! Тези дружелюбни четириноги дори могат да се почувстват разочаровани, ако по време на разходката си не срещнат никого! Маркирането на територията и патрулирането на района са поведения, характерни за този тип домашни любимци. Те, подобно на други социални кучета, са силно заинтересовани от това кой е (и е бил) навън.

куче разходкаСнимка: iStock

Много домашни любимци притежават комбинация от тези черти. Те обичат да тичат, душат и да поздравяват. Но като стопанин вие познавате своя космат другар достатъчно добре, за да сте разбрали коя дейност е най-важна за него. 

Вижте още:

6 изненадващи знака, че кучето ви е щастливо

10 идеални породи кучета за градски хора

Виж още