10 идеални породи кучета за градски хора

пекинез Снимка: iStock

Т ова, че живеете в града далеч не означава, че не можете да имате и куче. Всъщност, броят на собствениците на четириноги, които ги отглеждат в градска среда, расте стабилно от години. Тази тенденция обаче не означава, че е лесно. Законите, правилата за настаняване, шумът (най-вече лай), работното ви време и малките пространства са само част от нещата, с които следва да се съобразите, преди да си вземете куче. А след това идва ред и на самото четириного. Докато е безспорен факт, че всяко животно има своя индивидуалност, за някои породи е известно, че се справят по-добре в големите градове, отколкото други. Ето и 10 от тях. 

Това обичащо забавленията куче няма проблем с малките пространства, не се нуждае от много упражнения и обича хората. Характеристики, които го правят подходящо за отглеждане в града. 

мопсСнимка: iStock

Подобно на Мопса, Френчитата също са склонни да се разбират добре с други кучета и с хора. Те нямат нищо против живота в апартамент и макар да се определят като високоенергийни, всъщност са доста лесни за „умора“ поради размера си. Така че, ако се налага да работите дълги часове, все пак ще можете да осигурите на косматия си другар необходимите му разходки.

Dogsandcats.bg

булдогСнимка: iStock

Тези големи приятелчета имат нужда от малко повече пространство, за да се чувстват удобно, Договете всъщност са чудесен избор за отглеждане в апартамент в града. Те не лаят твърде често или шумно и въпреки че имат нужда от упражнения, не са толкова много, колкото си мислите. Всъщност, през голяма част от времето те просто предпочитат да си дремват кротко на дивана. 

Немски догСнимка: iStock

Тази порода е идеална за някой, който иска „стабилно“ изглеждащо куче, което обаче е изключително добро и мило по душа! Булдозите се нуждаят от минимални упражнения (важно е все пак да се раздвижват поне по два пъти на ден, макар и за кратко, защото са склонни към наднормено тегло). Плюс – не лаят много. 

булдогСнимка: iStock

Тези сладки шпаньоли не изискват особени упражнения, но за сметка на това винаги са готови да полегнат сладко в скута ви! Приятелски настроени към хората, те се адаптират добре към нови ситуации, което ги прави идеални за градския живот. 

Кинг Чарлз шпаньолСнимка: iStock

Подобно на Мопсовете и Френчитата, Бостъните са известни с това, че са сравнителни кротки и дружелюбни кучета, които обичат да се срещат с нови хора и винаги са готови да ви придружат – особено ако се касае за някое ново място! Идеални за града, те не изискват много упражнения. 

Бостън териерСнимка: iStock

Въпреки че мнозина си мислят, че тази порода се нуждае от много упражнения, за които може и да нямате време, хрътките (включително Италианската) са спринтьори, така че може и да бягат бързо, но не се нуждаят от продължителни тренировки. Всъщност, след като потичат, те с удоволствие ще подремнат на леглото или дивана ви. Хрътките могат да бъдат срамежливи, така че социализацията за тях е от особено значение, за да свикне животното с цялата суматоха на големия град.

хръткаСнимка: iStock

Ако нямате нищо против да правите чести посещения до груминг салона, Хаванската болонка е чудесен избор за вас. Въпреки че са малки, те не са никак шумни и нямат нужда от много упражнения. Е, като включим и тичането напред-назад из дома ви, разбира се! 

малтийска болонкаСнимка: iStock

Друго куче, което изисква малко повече грижи за външния вид, Ши Тцу е перфектен домашен любимец за отглеждане в апартамент или в града. Те се нуждаят от малко упражнения и са известни с това, че са спокойни и сравнително тихи. 

Ши ТцуСнимка: iStock

Подобно на Английския булдог, Пекинеза няма проблем да спи през по-голямата част от деня, което го превръща в страхотно куче за апартамент. Породата е подходяща за хора, които работят и им се налага да отсъстват често. Но макар да няма проблем да стои сам през деня, не пропускайте вечерната разходка на кучето, защото Пекинезите са предразположени към наднормено тегло.

 

 

 

Виж още