6 изненадващи знака, че кучето ви е щастливо

куче щастливо Снимка: iStock

Д а си стопанин на домашен любимец често изисква умения, за които няма как да се подготвим предварително. То е нещо като да четем и превеждаме от език, който не разбираме съвсем. Да, понякога това, което четириногият ни другар иска да ни каже, е очевидно. Когато кучето ви, например, подскача около вас, маха енергично с опашка и ви носи любимата си играчка, то явно се чувства чудесно! Да, тук нищо не се губи в превода.

куче човекСнимка: iStock

В други случаи обаче, може да откриете, че се чудите какво се опитва да ви каже четириногият ви спътник с този лай? А дали шумното прозяване на животното означава, че е уморено или по-скоро е сигнал, че е тревожно? И най-важното – как да разберем, че кучето ни е доволно от живота си с нас? 

6 изненадващи начина, по които кучето ни показва, че е щастливо

  • Ниско махане с опашка

Махащата опашка е класическият знак за щастливо куче, нали? Е, това е само отчасти вярно. Ако домашният ви любимец движи вдървено опашката си, докато държи тялото си изправено, това може да означава, че е нащрек, преценява ситуацията или дори може да изразява страх, напрежение или агресия. Истински щастливото куче държи опашката си отпусната и ниско до земята, като я поклаща леко напред-назад.

Dogsandcats.bg

куче ближе човекСнимка: iStock

  • Търсене на близост

Ако кучето ви обича да ви следва от стая в стая, мести се там, където сте вие и има склонност да се обляга на вас, то явно е щастливо, когато сте наоколо. Докато експертите продължават да спорят дали поведението, свързано с облягането на своите стопани, е признак на привързаност или питомецът ви иска да утвърди своето алфа господство, всъщност можете съвсем лесно да разберете разликата. Просто погледнете малко по-отблизо домашния си любимец.

Когато кучето се обляга на вас, моли за храна, иска да бъде погалено или се позиционира между вас и друг човек, то можете да сте сигурни, че това е знак за обич. Мислете за това като за кучешка прегръдка. 

куче човек страхСнимка: iStock

  • Покланяне

Когато кучето ви предлага „поклон за игра“ – сгъване на предните крака към земята и вдигане на задницата във въздуха, това е приятелска покана, казваща „хайде да поиграем!“.

Домашните ни любимци са социални същества, които обичат да си взаимодействат с останалите членове на глутницата си.

Всъщност, не би било пресилено да кажем, че ако питомецът ви няма желание за игра, тогава нещо не е наред! Игривостта, естествено, намалява с възрастта на четириногите, но като цяло, ако установите, че домашният ви любимец не е особено развълнуван от перспективата да му хвърляте топка или да отидете заедно на разходка, може би не е лошо да насрочите преглед при ветеринарния си лекар, за да проверите за възможни здравословни проблеми или наранявания. 

куче щастливоСнимка: iStock

  • Усмихва ви се

Случвало ли ви се е да се загледате в кучето си и да си помислите: „Хей, то ми се усмихва!“, а след това веднага да го отхвърлите като нелепа идея? Е, оказва се, че може и да сте прави! Истинската усмивка при четириногите изглежда така: омекнал поглед, наострени уши и отпусната уста, леко затворена или отворена. И ако всичко това е съчетано със спокоен език на тялото, то можете да сте сигурни, че косматият ви другар е също толкова щастливо, колкото сте и вие, докато го гледате. 

  • Послушно поведение

Кучето ви дъвче ли любимия ви чифт обувки? А дали унищожава мебелите в дома ви, когато не сте наоколо? Макар дъвченето да спада към естествените за кучетата ни поведения, тъй като животните използват устата си, за да изследват околната среда, ако то е прекомерно и разрушително, се касае по-скоро за признак на скука, стрес и общо нещастие. Ако се окажете в такава ситуация, поставете си за цел да осигурите на косматия си другар повече физическа и умствена стимулация. Играйте, спортувайте и редовно изследвайте нови места заедно – гарантираме ви, че ще имате едно по-здраво и щастливо приятелче за нула време!

куче играСнимка: iStock

  • Гледа ви с обожание

Доволното куче има мек поглед, отпуснати очи и клепачи, и мига често. Освен това, ако се взира с обожание във вас, това е сигурен знак, че наистина ви обича! Изследователите са открили, че продължителният зрителен контакт между домашните любимци и техните стопани предизвиква повишаване на окситоцина – хормона на любовта, и у двете страни. 

За това, следващият път, когато кучето улови и задържи погледа ви, съчетайте това с нежно галене. А няколко нежни думи, запазени само за него ще засилят още повече връзката помежду ви. А, повярвайте ни, нищо не може да направи домашния ви любимец по-щастлив!

куче ближе човекСнимка: iStock

Вижте още: 

10 неща, които кучетата обичат

Как кучетата казват „благодаря“

Виж още