4 дейности, с които да поддържате кучето си във форма

куче парк Снимка: iStock

П онякога може да бъде истинско предизвикателство да измислим нови и креативни начини, чрез които да поддържаме тонуса на домашния си любимец. От натоварения ни график до променящото се време навън, да се уверите, че най-добрият ви приятел получава упражненията, от които се нуждае, не би трябвало да бъде толкова сложно! 

За да ви помогнем да бъдете проактивни и да се грижите за добрата форма на питомеца си (а и респективно – за вашата!), съставихме кратък, но забавен списък с начини да поддържате косматия си другар активен и щастлив през цялата година.

куче паркСнимка: iStock

  • Разходки, разходки и пак разходки

Това може да ви изглежда като очевиден съвет, но разходките са чудесен начин да поддържате кучето си във форма и да обогатите ежедневието му. А ако дадете възможност на четириногото да излезе от рутината си, то ще може да усети нови миризми, да види нови неща и да се запознае с нови звуци. Смяната на обстановката и релаксиращата разходка с любимото ви приятелче ще бъде възнаграждаваща и за вас като стопанин на домашен любимец!

Dogsandcats.bg

В зависимост от породата на кучето ви, то може да се нуждае от по-дълга разходка или от по-чести излизания, за да изгори енергията си. 

куче пролетСнимка: iStock

  • Не забравяйте да играете заедно!

Играта е прост, интерактивен начин да накарате вашето куче да се раздвижи. Всичко, което трябва да направите, е да разберете коя е любимата играчка на домашния ви любимец или кои са предпочитаните от него игри, за да му помогнете да бъде във форма. Например, играта на дърпане или донасяне може да помогне на животното да изгори малко енергия, особено когато времето не е идеално за излизане навън. Защото не е нужно лошото време да влияе на настроението ви, нали?

  • Следете теглото на вашето куче

Следенето на теглото на вашето куче е бърз начин да сте сигурни, че е в добра форма. Когато стои право, усещате ли лесно ребрата му? Можете ли да видите или почувствате леко вдлъбнатината на бедрата му? Ако най-добрият ви другар е натрупал няколко килограма отгоре, може би е време да направите някои корекции.

куче облизванеСнимка: iStock

Ако домашният ви любимец се бори с наднормено тегло, може да намалите малко порцията на храната му или да опитате формула с намалено съдържание на мазнини. Комбинацията от редуцирането на броя на изядените калории и възможността животното да изгори още чрез забавни дейности, ще ви осигури печелившата комбинация, за да е във форма през цялата година!

  • Опитайте някои алтернативни дейности

Въпреки че разходките могат да бъдат удобна основна част от ежедневието ви заедно, изпробването на нови дейности като плуване или туризъм, може да бъде чудесен начин да подарите едно различно преживяване на косматия си другар. 

Плуването може да бъде идеалното лятно занимание за вас и вашето кученце, а пешеходният туризъм, особено в хладни и сенчести зони, може да бъде идеалната активност, която ще ви осигури една добра кардио тренировка, докато релаксирате сред природата заедно. 

куче пролетСнимка: iStock

И накрая – не се страхувайте да опитате нещо ново! Експериментирайте с различни дейности заедно с домашния си любимец – може да се изненадате колко много на косматия ви другар ще оцени поредното предизвикателство!

 

 

 

 

Виж още