4 игри, които учат кучето ви на нещо

куче игра Снимка: iStock

З наем, че обучението на домашния ни любимец е важна част от грижите, свързани с него. Въпреки това, понякога тренировъчните сесии могат да доскучаят – както на собствениците, така и на самите четириноги. За това ви предлагаме четири игри, които ще научат косматия ви другар на нещо. Ценни уроци, преподадени в безгрижно забавление – не звучи никак зле, нали? 

куче играСнимка: iStock

  • Преследване (на вас)

Играта на преследване е подходяща дори за домашни любимци, които не са особени почитатели на този тип активности. 

Увлекателна и раздвижваща, друг плюс на тази игра е, че тя е добър начин да накарате питомеца си да се радва, че е изпълнил това, което се иска от него. Какво имаме предвид? Тъй като домашният ви любимец се движи (преследва) вас, вместо да се отдалечава, това ви помага при обучението за припомняне. Важното тук е животното винаги да преследва вас, а не обратното. 

Dogsandcats.bg

куче играСнимка: iStock

Освен забавно, преследването е и чудесен начин да тренирате кучето си да ви обръща внимание, защото сте забавни! Сменяйте посоките често, практикувайте в разсейваща среда и внимавайте – ако забележите, че четириногото става свърхстимулирано, спрете и направете пауза. 

  • Хвърляне и донасяне

Най-популярната игра, когато става въпрос за кучета, хвърлянето и донасянето (най-често на топка) е кооперативна дейност, в която всеки участник има своята роля. И не само! 

Освен качествено раздвижване, тази игра има и други бонуси, включително – тренира умението на кучето ви да пуска предмет при поискване. Като превключва между вълнението, свързано с бягането и дисциплината да реагира на знак, питомецът ви се научава да преминава бързо от състояние на силна възбуда към спокойствие. Умение, което ще бъде полезно през целия му живот. 

куче играСнимка: iStock

  • Открий скритите съкровища

Кучетата се забавляват много с този измамно прост и лесен лов на съкровища. Ключовото тук е „съкровището“ да е нещо, на което домашният ви любимец държи достатъчно, за да има необходимата мотивация да го търси. Директната работа с носа и тренирането на обонянието осигурява на косматия ви другар умствена стимулация, занимава го за известно време и е страхотен парти трик, с който да се изфукате пред приятели.

куче играСнимка: iStock

Започнете, като поставите лакомство на пода пред кучето си или на някоя мебел, без то да ви вижда (например, на близкия стол). Кажете репликата „намери го“ или „къде е лакомството/кокалчето/бисквитката“ и посочете с пръст в посоката, където се намира то. Направете достатъчно повторения така, че кучето ви само да започва да се оглежда и да търси, когато чуе репликата. Щом се запознае с играта, можете да усложните малко скривалищата.

  • Дърпане

Има много причини да играете на дърпане с кучето си. Една от най-очевидните от тях е, че на четириногите изключително много им допада тази игра! Тя е интерактивна и е добър начин да осигурите на питомеца си качествено изразходване на енергията в сравнително малко пространство. 

куче играСнимка: iStock

Играта изисква кучето да знае (или да се научи) как да реагира на знаци като да вземе играчката и да я пусне. Което, от своя страна, е свързано с усвояване на някои умения. Включени в самата игра, те са по-лесни за трениране. 

Тези умения могат да бъдат полезни и в реалния живот. Използвайте „вземи“ или „донеси“ не само, когато искате животното да ви донесе въпросното въже за дърпане, а като цяло, за всичко. Същото се отнася и за „пусни“ – приложете тази команда, когато, да речем, животното е захапало нещо, което не трябва.

Играта на дърпане учи кучетата да контролират силата и емоциите си. И противно на едно някога популярно схващане, това няма да „озлоби“ домашния ви любимец, нито ще накара животно със стабилно поведение да „се превърне в агресивно“.

куче играСнимка: iStock

Играта с домашните ни любимци е нещо повече от това просто да си прекараме добре. Но във всички случаи, дори и да е само това, то тя със сигурност си заслужава! Защото, докато вие и четириногият ви другар се забавлявате, играта изпълнява своята функция като практичен начин за преподаване на важни умения. 

Вижте още: 

Какъв стил на игра има вашето куче

Как да почистим играчките на кучето си

Виж още