Как да почистим играчките на кучето си

кучешки играчки Снимка: pixabay.com

Н яма куче, което да не обича играчките си. Бихме се изненадали, ако в дома на стопанин на четириного не открием любимите му предмети за дъвчене – разпръснати из всички стаи, под масите и мебелите... И това е съвсем в реда на нещата!

Важно е домашният ви любимец да има достатъчно и различни играчки, с които да ангажира вниманието си във ваше отсъствие. Тъй като прекарват много време по пода, в недотам чистите кътчета на дома ви, както и в устата на косматия ви другар, тези предмети лесно стават мръсни. Повечето стопани рядко се сещат, че от време на време е добре да почистват играчките на кучето си – може би след тази статия всички ние ще започнем да го правим по-често!

Защо е важно да почистваме играчките на кучето си?

Противно на общоприетото правило, устата на домашния ни любимец далеч не е толкова чиста. Всъщност – нека си го признаем, тя е пълна с бактерии, прах, мръсотия, лиги, частици храна… И всичко това се натрупва по играчките на кучето. 

кучеСнимка: pixabay.com

Dogsandcats.bg

Ако докато четете това имате възможност да вземете най-близко намиращата се до вас кучешка играчка – разгледайте я добре! Не мислим често за това дали тези пръснати по пода ни предмети са хигиенични или чисти, докато не ги вземем в ръка. И осъзнаем с пълна сила колко деформирано-неприятно изглеждат или миришат те. 

И докато първата ви, естествена реакция в тази ситуация би била да изхвърлите играчката и да купите нова, ние ви предлагаме няколко прости съвета как да я почистите. Ако изградите у себе си навика редовно да се грижите за играчките на домашния ви любимец, вие ще ги запазите и ще им дадете по-дълъг срок на годност. 

Колко опасни са мръсните играчки за кучетата ни?

Добрата новина е, че действителният риск за вашия домашен любимец от дъвчене на мръсна кучешка играчка не е много висок. Факт е, че косматите ни спътници са в състояние да се справят с много повече бактерии от нас, така че рисковете за животните са минимални и най-често -от козметично естество. 

Чували ли сте за кучешко акне

За разлика от при хората, домашните ни любимци не получават акне само в следствие на хормонални проблеми или дисбаланс. Всъщност – кожното заболяване доста често се наблюдава при четириноги, които продължителен период от време дъвчат мръсни играчки, пият от немити купички за вода или муцуната им има пряк досег с много и различни бактерии всеки ден (в дома, където живеят не е достатъчно чисто). Прахът и мръсотията могат да запушат порите и космените фоликули по лицето на кучето – най-често в областта на брадичката. Това дразнение може да предизвика поява на малки червени подутини и пъпчици. 

Редовната и правилна дезинфекция на играчките и купичките на любимец ви, както и почистването на засегнатите области може да доведе до намаляване на акнето. 

Истинският риск от мръсните играчки на четириногия ни приятел е за нас, хората.

Може да не осъзнавате колко често влизате в контакт с любимите предмети за дъвчене на кучето си или с повърхностите, които те са докосвали. Трябва обаче да си дадете сметка, че всеки път, когато това се случи, вие си взаимодействате с натрупалите се върху тях бактерии. Да не споменаваме микробите, които се пренасят и разпространяват от слюнката и устата на самото животно. 

Мръсните играчки могат и да се разпаднат по-бързо. В зависимост от материала, от който са изработени, целостта им постепенно може да започне да отслабва. Така ще бъде по-лесно за домашния ви любимец да отчупи парчета от нея, създавайки реална опасност от задавяне, запушвания или разкъсване на вътрешните органи. 

Редовното почистване помага на стопаните да разгледат внимателно състоянието на играчките на четириногия си спътник. Може да забележите, че някои са започнали да се разпадат и има риск по-малки парченца от тях да бъдат сдъвкани или директно погълнати от кучето ви. При някои пък важи обратният вариант – може да ви се струват овехтели, но след като ги почистите да установите, че в тях има още живот. 

кучешки играчкиСнимка: pixabay.com

Как да почистим играчките на кучето си

Много от по-качествените играчки за домашни любимци включват инструкции относно грижите за почистване. Често те са отпечатани директно върху тях или на етикета й. Когато е възможно – следвайте тези препоръки на производителя. Ако обаче няма насоки относно правилната дезинфекция на въпросната играчка – всичко зависи от вас и правилната ви преценка. Ето и някои практични съвети, които ние от Dogs and Catsприлагаме в ежедневието си:

  • Гумени и пластмасови играчки за дъвчене

Някои стопани предпочитат да сложат този тип играчки директно в съдомиялната машина. Ние бихме ви препоръчали този подход само при условие, че на етикета или опаковката на продукта изрично е упоменато, че няма проблем. В противен случай – горещата вода и топлината на цикъла на сушене, характерни за съдомиялните машини могат да повлияят на структурната цялост на играчката, да я деформират или тя да отдели потенциално опасни химикали. 

Ако не искате да рискувате – най-добре е да измиете ръчно тези видове играчки в мивка или вана с леко топла вода. Можете да използвате антибактериален сапун и да ги „изчеткате“ с помощта на уред за почистване на съдове или дори – четка за зъби. Така качествено ще отстраните мръсотията от всички процепи на играчката без да рискувате да я повредите. 

За особено мръсни, сякаш „напоени“ с прах и микроби играчки, добра работа би свършило предварително накисване в разтвор от една част оцет и две части вода за около 15 минути. След това – измийте със сапун и вода. Накрая – изплакнете обилно с чиста вода и оставете играчките да изсъхнат напълно преди да ги дадете обратно на кучето си. 

  • Въжени играчки

Тези играчки са любими на много кучета, а ветеринарните лекари ги препоръчват като допълнително помощно средство за почистване на зъбите и венците на домашните ни любимци. Именно поради специфичната си структура, те много бързо могат да се превърнат в благотворно място за размножаване на бактерии, плесен и други микроби, тъй като меките им, абсорбиращи влакна лесно улавят и задържат влагата на лигавицата на косматия ви приятел. 

За това и въжените играчки изискват различен метод на почистване спрямо пластмасовите или гумените. 

Въжените играчки, които са САМО въже, без добавени елементи като пластмасови пръстени, халки, метал или кости, могат да бъдат дезинфекцирани бързо и лесно чрез…поставяне в микровълнова фурна. 

кучеСнимка: pixabay.com

Да, правилно прочетохте! Скорошно проучване установи, че домакинските инструменти като гъби за съдове и купички могат да бъдат напълно дезинфекцирани чрез поставяне в микровълнова фурна за кратко. Този ефективен метод унищожава бактерии, плесен и дрожди, които могат да се развият във влажна, хладна среда. За да дезинфекцирате въжените играчки на любимеца си, уверете се, че са напълно мокри, като ги накиснете във вода за около минута. След това ги поставете за същото време в микровълновата, за да се справите с унищожаването на всички живи организми по тях.

Имайте предвид, че по този начин само дезинфекцирате въжето. Това обаче няма да помогне особено за натрупването на мръсотията. За да почистите тези играчки наистина качествено – след това просто ги хвърлете прането. Тъй като са издръжливи и са проектирани да се дърпат и дъвчат, така че могат да се сушат дори и в сушилня.

  • Плюшени играчки (със или без пищялка и пълнеж)

Подобно на въжените играчки, плюшките също могат удобно да приютят всякакви неприятно микроби. Те са и тези, които трябва да почиствате най-често. Най-добрият начин да го направите е да ги перете директно в пералнята. 

Въпрос на лична преценка е кой цикъл на уреда ще използвате, но ако не сте сигурни дали любимата плюшена играчка на кучето ви ще преживее центрофугата, например, заложете на програма за нежни и деликатни тъкани. Вариант е да сложите всички предмети в мрежеста торбичка и така да ги поставите в пералната машина. 

За да ускорите процеса на сушене, изстискайте излишната вода от играчките преди сушене или окачване на простора. Да се грижите за любимите предмети за игра и дъвчене на косматия си другар е важно и ако го правите редовно – това е добре както за вас, така и за домашния ви любимец. Въпреки това – понякога се налага просто да изхвърлите дадена играчка. Ако е прекалено силно сдъвкана или деформирана, за да бъде добра почистена – значи нейното време е дошло. 

 

Вижте още:

Защо кучетата харесват пискливи играчки

Всяко куче ли си има любима играчка

Виж още