Какъв стил на игра има вашето куче

кучета Снимка: pixabay.com

В сички кучета обичат да си играят, но не всички го правят по един и същи начин. За някои четириноги най-забавно е да тичат и да се борят, други обичат да „преследват“ нещо, а за трети няма по-хубаво от хвърлянето на топка. Докато някои кучета са страхотни в това да си играят сами, други се нуждаят от стопанина си, който да се ангажира с тях. 

Извличането на максимума от времето при игра с кучето ви и разбирането кое то смята за забавно и кое не, ще засили връзката помежду ви.

За това е важно да наблюдавате любимеца си, докато си взаимодейства с вас и с други четириноги.

Dogsandcats.bg

кучетаСнимка: iStock

Време за игра

Когато играете с кучето си, обърнете внимание на това какво го ангажира, за да сте сигурни и съответно - какво го забавлява. Следете играта винаги да бъде взаимна, независимо дали е с друго куче, или с човек. Вижте на кои сигнали реагира животното – ще познаете, че му е приятно ако е заело така наречената поза „лък“ – присвити напред предни крака и изправени задни, с максимално изпънат кръст. Лесно ще познаете в кой момент домашният ви любимец не се забавлява толкова – ако по време на игра той изглежда тревожно или се чувства неудобно, спрете заниманията веднага.

кучетаСнимка: pixabay.com

Изпробвайте различни игри

Играта с кучето ви е едно от най-важните неща, които можете да направите, за да подсилите връзката си с животното. Това е качествено прекарано време, през което се опознавате и заздравявате отношенията си. Експериментирайте с различни игри, за да разнообразите ежедневната рутина на любимеца си. Много четириноги обичат да плуват със стопаните си и да носят неща от водата, докато за други тичането след пръчки или топки е най-забавното нещо на света. Стремете се винаги да бъдете позитивни и да подхождате с ентусиазъм в игрите с домашния си любимец – дори и далеч да не сте в най-доброто си настроение. 

Борба срещу игра

Някои кучета са склонни да бъдат малко по-груби в игрите и за нетренирано около борбата с ръмжене и боричкане може да изглежда като начало на битка. Не правете грешката да бързате и да връзвате кучето си – ключът е да наблюдавате отблизо играта и взаимодействието на четириногите помежду си. 

кучетаСнимка: pixabay.com

Най-честите сигнали, че две кучета си играят, в добро настроение са и се усещат приятелски настроени са: леко отворена уста, подскачане, често заемане на поза „лък“, активно махане с опашка. За да се постигне баланс в играта, те трябва да идват от страна и на двете животни.

Ако забележите, че едното куче контролира и доминира, а не сте съвсем сигурни, че това допада на вашия космат приятел - опитайте следния тест: хванете са малко вашето куче и наблюдавайте дали другото животно ще се приближи към вас. Ако не – значи е време да сложите край на играта, а ако пък дойде – оставете ги да се забавляват. 

Пускайте домашния си любимец да играе с други кучета

Не всички кучета обичат да играят с други кучета и това е нормално. Ако вашият домашен любимец е екстровертен тип и обича новите запознанства, оставете го да действа сам – без вашата намеса и наблюдавайте езика на тялото на животните. Трябва да търсите „щастливи, енергични и активно въртящи се тела“, баланс или взаимни жестове за игра – така можете да сте спокойни, че всичко е наред. 

кучетаСнимка: iStock

Игрите между две кучета са нещо наистина забавно погледнато отстрани. Важно е да не оставяте домашния си любимец без надзор, дори и да сте уверени, че е в безопасност и се забавлява. Понякога дори и най-дружелюбните игри могат да ескалират и да прераснат в боеве. И вие трябва да сте наблизо, за да реагирате.

 

Вижте още: 3 ранни признаци на агресия при кучетата

Виж още