4 интересни факта за опашката на кучето ви

кучешка опашка Снимка: iStock

К ато стопани на четириноги обичаме всяка част от нашите домашни любимци – включително опашките им! И как би могло да е иначе – те са толкова пухкави, къдрави и сладки. А питомците ни ги размахват така очарователно ентусиазирано, когато са щастливи. 

Всеки стопанин на куче знае, че домашният му любимец използва този придатък, за да изрази емоциите си. Но знаете ли също, че опашката на косматия ви приятел може да ви подскаже важни детайли за здравословното и емоционалното му състояние?

Вижте 4 неща, които може би не знаете (а е полезно!) за опашката на вашето куче. Защото винаги е добра идея да познаваме четириногия си приятел още по-добре, нали?

  • Опашките са инструмент за комуникация

Когато си мислим за куче, което размахва опашка сме свикнали да приемаме, че го прави най-вече, когато е щастливо, радва се за нещо или е развълнувано – било то от лакомство или някаква дейност. Всъщност обаче, четириногите ни приятели използват опашките си, за да общуват и помежду си, а не само с нас. 

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: pixabay.com

В зависимост от скоростта на махането и позицията на опашката, кучето може да демонстрира заплашително поведение или да предупреждава, че възнамерява да действа агресивно. Високото и бавно размахване на опашка понякога се тълкува като приятелско, но ако идва от непознато куче – не приемайте автоматично, че то се радва да ви види. 

  • Опашките се различават по дължина

Много кучета имат дълги опашки, други – къси, а някои се раждат без опашки. Това се счита за съвсем нормално при някои породи като Английски булдог, Бостън териер, Бретански шпаньол, Френски булдог и др. 

кучешка опашкаСнимка: iStock

  • Външният вид на опашката може да ви подскаже за някои здравословни проблеми

Понякога опашката може да бъде индикатор за здравословен проблем. Някои заболявания като алергичен дерматит могат да причинят дразнене на кожата на и около опашката, както и на задните части. Сред другите възможни медицински състояния, които имат пряко отражение върху външния вид на опашката на любимеца ви са и кожни инфекции, някои хормонални нарушения като хипотиреоидизъм (намалени нива на хормоните на щитовидната жлеза в кръвта на кучето). 

кучеСнимка: pixabay.com

Ако опашката на кучето ви изтънява или има петна без козина – не губете време да посетите ветеринарния си лекар.

  • Те са неразделна част от благосъстоянието на вашето куче

Кучета, които са родени без опашка, не знаят какво е да имаш такава. Но ние знаем, че именно този придатък помага за поддържане на физическото и психологическото благосъстояние на животното. 

кучеСнимка: pixabay.com

Неслучайно купирането на опашката хирургически може да увеличи риска от уринарна инконтиненция и е забранено в някои държави.

Вероятно най-добрият съвет относно опашката на кучето ви е този – ако домашният ви любимец е роден с опашка и не се налага тя да бъде отстранена по медицински причини, по-добре е да я оставите.

И, разбира се – да му давате повече поводи да я размахва щастливо наоколо!

Виж още