4 начина да избегнете ухапване от непознато куче

бездомно куче Снимка: iStock

Н езависимо дали се разхождате спокойно в парка или просто смятате да потичате набързо из квартала си, вероятно е да влезете в контакт с куче, което не познавате. Въпреки че безспорно е изкушаващо да погалим всяко сладко четириного, което се изпречи на пътя ни, кучета, които не ви познават, които са уплашени или стресирани, както и тези, които са ангажирани с друга дейност (като игра без каишка с други животни), не са подходящи кандидати за гушкане или чесане зад ушите.

Без значение колко добре си мислите, че познавате кучетата или колко дружелюбно си мислите, че е дадено четириного, всяко животно е способно да ви ухапе.

Важно е да разберете, че когато става въпрос за предотвратяване на ухапвания от кучета, вашето поведение е от съществено значение. Ето четири съвета, които ще ви помогнат да се ориентирате в ситуация с непознати кучета и да избегнете ухапване. 

Dogsandcats.bg

бездомно кучеСнимка: iStock

Вижте още: Ето какво да направите, ако ви приближи куче без каишка

Защо кучетата хапят?

Да живееш в човешкия свят е предизвикателство дори за нас, хората! Има толкова много различни нюанси, комуникационни бариери и недоразумения между кучетата и хората, че не е изненада, че много неща се губят в превода. Като добавим към това, че ние сме шумни и размахваме ръцете си, когато говорим… Всичко това може да е безкрайно смущаващо за четириногите.

бездомно кучеСнимка: iStock

Кучетата никога не хапят изневиделица. Повечето от тях дават различни сигнали с езика на тялото, с които ви казват да се отдръпнете, преди нещата да ескалират. За съжаление обаче, хората не сме добри в улавянето на тези знаци. За това и може би не осъзнаваме, че четириногите хапят поради страх или стрес. Както и когато смятат, че това е единственият начин да накарат това, което ги тревожи да изчезне. Точно както ние, при кучетата има моменти, когато им се иска да извикат: „Остави ме на мира!“. И ако не направим усилие, за да ги чуем, четириногите може да почувстват, че нямат друг избор, освен да ни ухапят.

куче деца ръмжиСнимка: iStock

Как да избегнем ухапване от куче

Правилото е съвсем просто -  когато се съмнявате, не галете! Винаги е добра идея да играете на сигурно и да не тръгвате да галите куче, което не познавате и чието поведение не можете да предвидите. 

Когато срещнете четириного, което никога не сте срещнали, никога не бива да бягате! Тичането всъщност насърчава кучето да ви гони. Освен това.

  • Запазете спокойствие и дръжте тялото си максимално неподвижно

Не се опитвайте да се държите като труп или да задържите дъха си, тъй като това би изплашило още повече всеки, включително и домашния ви любимец. Вместо това дръжте тялото си отпуснато, избягвайте много потрепвания и движения, дишайте нормално.

бездомно кучеСнимка: iStock

  • Дръжте ръцете си сключени на кръста

Никое куче не харесва, когато човек се протяга към него, особено когато се чувства нервно. Протягането на ръка към четириного, за да я подуши, всъщност може да увеличи шансовете ви за ухапване. Вместо това дръжте ръцете си плътно до тялото.

  • Отклонете поглед

Гледането директно в очите на куче, което не познавате, особено ако животното не се чувства комфортно, не е добра идея. Някои четириноги смятат директния зрителен контакт за обиден и плашещ. А резултатът може да бъде по-интензивно поведение спрямо вас.

бездомно кучеСнимка: iStock

  • Обърнете внимание на езика на тялото на кучето в няколко специални зони 

Това, че кучето се приближава към вас, не означава, че иска да бъде погалено. Обърнете специално внимание на езика на тялото му, следете за знаци, които може да ви подскажат, че не се чувства щастливо. Ако решите да погалите животното, концентрирайте се в зоните на комфорт. Това са области кат гърдите, раменете и гърба. Винаги избягвайте да докосвате лицето, лапите, главата и опашката. 

бездомно кучеСнимка: iStock

Вижте още: 3 места, където да погалите непознато куче

Ако запазите спокойствие и следвате тези насоки, вероятно няма да предизвикате вниманието на непознато куче и е доста вероятно то да не се отклони в търсене на нещо друго по-интересно за изследване. 

 

 

Виж още