3 места, където да погалите непознато куче

куче галене Снимка: iStock

Т очно като хората, домашните ни любимци имат своя индивидуалност и предпочитания. Има моменти, в които искат да бъдат докосвани и галени, както и такива, в които е по-добре да стоите на страна. От друга страна, ако сте от хората, които смятат за свой дълг да погалят и да поздравят всяко куче, с което се разминават по улицата, то нещата стават малко по-сложни. Важно е да знаете как да подходите към непознато четириного и къде да го докоснете – особено при първата ви среща. 

  • Гърди

Едно от най-добрите места, където можете да погалите куче, без значение дали вашето собствено или непознато, са гърдите. От една страна, това е препоръчително, защото не изисква да протегнете ръка над кучето (изключва резки движения, които то би могло да възприеме като заплаха), а от друга му дава време да ви помирише и да види как се приближавате към него. Да изненадате животното е добър начин да събудите агресия у него, така че не забравяйте да го поздравите, преди да протегнете ръка.

Джак Ръсел териерСнимка: iStock

Доброто галене и разтриване на гърдите е нещо, което повечето кучета обичат!

Dogsandcats.bg

  • Основата на врата

Основата на врата не само е място, където повечето кучета обичат да бъдат масажирани, но обикновено то е точно там, където се намира и нашийника им. Това, подобно на дрехите ви, може да причини леко дразнение и съответно – да направи зоната по-сърбяща. Може да забележите, че леко масажиране в тази област кара кучето да рита с крак от удоволствие! И това никак не е случайно!

куче галенеСнимка: iStock

  • Рамене

Вместо да слизате надолу по гърба на кучето, придържайте се към областта на раменете. Всъщност докосването на тази зона може да накара животното дори леко да приклекне, за да ви осигури по-добър достъп! 

Където и да планирате да погалите непознато куче, не забравяйте да подходите внимателно и да го милвате по начин, който би му харесал. Силното, бързо и грубо мачкане вероятно няма да предизвика приятелска реакция у животното. Използвайте върховете на пръстите си, за да почешете или масажирате нежно кожата и мускулите, като наблюдавате езика на тялото на кучето, за да определите дали това е нещо, което му допада или не. 

куче галенеСнимка: iStock

Забелжка: Въпреки че преобръщането може да изглежда покана да потъркате корема на животното, помислете преди да го докоснете. Това обикновено е по-скоро покорно поведение, с което животните показват, че не се чувстват удобно или нещо ги тревожи. Ако познавате кучето – добре, давайте. Но ако току що сте се запознали, по-скоро ви препоръчваме да не посягате към четириногото директно, а да се опознаете малко по-добре, преди да преминете към триене на корема.

куче галенеСнимка: iStock

Вижте още: 

Защо кучето ви ръмжи на конкретен човек

Защо кучетата се държат странно, когато ги почешем по гърба

Ето какво да направите, ако ви приближи куче без каишка

Виж още