Ето какво да направите, ако ви приближи куче без каишка

бездомно куче Снимка: iStock

Д ори и да сте собственик и любител на кучета, може да бъде леко тревожно или объркващо, ако на публично място пътя ви се пресече с непознато животно.

Изненада или страх – различни емоции могат да ви завладеят и да се почувствате несигурни какво да правите, ако бъдете приближени от четириного без каишка. И това е съвсем нормално – все пак няма как да предвидите поведението на животното, нали?

И ако собственият ви домашен любимец е с вас, когато въпросното куче се приближава, може да е още по-трудно да предвидите какво ще се случи между тях, пишат от DailyPaws.com. 

Dogsandcats.bg

бездомно кучеСнимка: iStock

Предлагаме ви кратко експертно ръководство какво точно да направите, когато към вас се приближи куче без каишка, за да предпазите себе си и домашния си любимец. В случай, разбира се, че има такава нужда. 

  • Научете се да разпознавате опасностите

Ако куче без каишка или повод се приближи до вашия домашен любимец, докато се разхождате навън, жизненоважно е да бъдете бързи и да прецените възможните рискове. Помнете – дори животното, задаващо се срещу вас да е дружелюбно, няма как да сте сигурни дали няма да се стигне до конфликт.

Важно е да осъзнаваме, че дори добре възпитаните кучета могат да реагират агресивно, ако се сблъскат с друго четириного. Подобна реакция може да е резултат на афект или защитно поведение. Със сигурност обаче, следва да подходите една идея по-предпазливо, когато се касае за друго четириного, чиито стопанин не е наоколо. 

бездомно кучеСнимка: iStock

  • Не се опитвайте да хванете кучето

Няма как да попитаме случайно куче на улицата: „Хей, какво става?“, нали? За това и няма как да разберем защо то е без каишка. Възможно е животното да е бездомно, да е избягало от дома си, да е изоставено... Така или иначе, това свободно скитащо се четириного, особено ако е било домашно и е прекарало няколко дни на улицата, най-вероятно ще бъде тревожно и напрегнато. Често, водени от добронамереността си, може да се опитате да хванете кучето, но това може да постави и вас, и собствения ви питомец в опасна ситуация. 

Вижте още: 5 места, където кучетата обичат да ги галят

  • Винаги носете лакомства със себе си

Тъй като никога няма как да знаете какво създание можете да срещнете, докато се разхождате в парка, например, добре е да имате на разположение няколко лакомства със себе си. Ако забележите куче, което се разхожда без повод или каишка, можете да му хвърлите шепа от тях, а след това – внимателно да се отдалечите. Не забравяйте да държите под око животното, докато бавно отстъпвате назад. 

бездомно кучеСнимка: iStock

  • Избягвайте зрителен контакт

Ако не разполагате с лакомства, препоръчваме ви да стоите изправени и да гледате в посоката на кучето без каишка, но без погледът ви да е насочен директно в очите му. По този начин, ако усетите, че нещо в поведението на животното ви притеснява, можете да се отдалечите бавно, като стъпвате назад, но все още сте обърнати с лице към животното. 

Ако собственият ви домашен любимец е разстроен, използвайте лакомство, за да го примамите в посоката, в която искате да отидете. Важното е да следите движенията на всички участници във взаимодействието, без да предизвиквате ескалация на конфликти. 

Вижте още: Защо кучетата се радват на хора, които не харесват домашни любимци

  • Запазете спокойствие и не правете внезапни движения или шумове

Знаем, че не е лесно да запазите самообладание, когато се тресете от страх отвътре, но спокойствието може да предпази и вас, и вашия домашен любимец. Това поведение от ваша страна ще улесни по-благоприятното взаимодействие, тъй като животните със сигурност могат да усетят промените в езика на тялото. За това и по-бавните, незастрашаващи движения са от решаващо значение за ситуации на силен стрес като тази. Или с други думи – без резки движения или високи децибели! Спокойно, бавно и полека. 

бездомно кучеСнимка: iStock

  • Кажете на кучето да „седне“ с уверен глас

Специалистите препоръчват, ако се чувствате достатъчно уверени и спокойни, за да опитате това, кажете „седни“ със силен и уверен глас на непознатото куче, а след това – направете знак с ръка, които да подкрепя командата. За целта – оставете ръката си да виси до тялото с длан, обърната навън (към животното без каишка), а след това я вдигнете, докато сочите към небето.

Много бездомни кучета, които доскоро са били домашни, знаят значението на думата „седни“ и ще направят това, което се иска от тях. Разбира се, тук всичко опира и до преценката ви спрямо ситуацията. Веднага щом кучето седне, хвърлете му лакомство. То, почти сигурно, ще ангажира вниманието му, а това ще ви даде шанс да се отдалечите внимателно.

кучетаСнимка: iStock

  • Не бягайте

Докато всяка клетка на тялото ви може би ви казва да приложите най-добрия възможен спринт – възможно най-бързо и в произволна посока, обратният подход е далеч по-безопасен. Ако се затичате, при това – изведнъж, рискувате да предизвикате по-агресивна реакция от страна на приближаващото се животно. Вместо това – постепенно се отдръпнете, като следвате гореизброените стъпки. 

Вижте още: Извинете, мога ли да погаля кучето ви?

Виж още