4 неща, които да запомните при почистване на ушите на кучето

куче уши почистване Снимка: iStock

И ма ги във всякакви форми и размери. Дълги, къси, клепнали или купирани. И едно от първите неща, което ни идва да направим, е да ги намачкаме силно! Да, говорим за неустоимите, меки кучешки уши!

Освен за чесане и мачкане обаче, ушите на кучетата се нуждаят и от почистване. Важно е да отбележим, че това е зона, която няма нужда от твърде чести манипулации. Дори напротив – при нормално здрави уши, прекомерното чистене може да доведе до дразнение и инфекция, тъй като няма здрави бактерии, които да се борят с лошите. 

куче ушиСнимка: iStock

Ето 4 основни правила, свързани с почистването на ушите на кучетата,които е добре да си припомните всеки път, когато пристъпите към процедурата. 

Dogsandcats.bg
  • По-малкото е повече

Специфичният начин, по който е структурирано кучешкото ухо с неговата огъваща се структура, може да се превърне в примамливо и удобно легло за паразити, бактерии и дрожди. 

Редовното почистване на ушите не е необходимо при повечето четириноги. Ако все пак решите да го направите, просто леко плъзнете във вътрешната страна на ухото на животното памучен тампон, напоен със смес от 50/50 вода и бял оцет. След това попийте внимателно. Оцетът е естествен антисептик, който отмива бактериите, без да е агресивен към тази силно чувствителна зона. 

куче уши почистванеСнимка: iStock

Не забравяйте – не е препоръчително да бъркате навътре в ухото на животното. Ограничете се до зоните, които се виждат, съветват от Американския киноложки клуб. 

  • Нежно почистване

Ако има натрупване на мръсотия в самия ушен канал, тогава е необходимо по-задълбочено почистване. Най-добре е да почиствате ушите по време на къпане, но можете да го правите и във всеки удобен за вас момент. Използвайте разтвор, препоръчан ви от ветеринарния ви лекар. Впръскайте малко количество в ушния канал, направете бърз масаж (пет до десет секунди в зоната под ухото, над челюстта), след което попийте с помощта на кърпа. 

куче уши почистванеСнимка: iStock

  • Миризливи уши

Ако ушите на кучето ви имат неприятна миризма, най-вероятно това е причинено от инфекция. Когато има хронично възпаление на ушите (случва се повече от веднъж годишно), може да се касае за основен проблем като алергия. Най-често – към определени храни. В търговските формули за кучета се съдържат различни нива на зърно. Някои четириноги не усвояват добре тези пълнежи, което се проявява в непоносимост, отключваща хронична ушна инфекция. 

куче уши почистванеСнимка: iStock

Преминаването към диета, съдържаща храни без добавка на зърно, би следвало да елиминира инфекциите. Имайте предвид, че отнема около шест седмици, за да се види значителна разлика.

  • Подстригване

Неравномерното поникване на косми в ушите може да представлява известно неудобство за животното. Необходимо е да ги подстригвате регулярно, за да поддържате по-лесно зоната чиста. Косъмчетата от вътрешното ухо могат да се скубят внимателно с пинсета, за да се предотврати сплъстяване и заплитане.

куче уши почистванеСнимка: iStock

 

Виж още