4 причини защо кучето заема мястото ви, веднага щом станете

куче диван Снимка: iStock

Н езависимо дали го намирате за очарователно или досадно, случвало се е на всеки собственик на домашен любимец в един или друг момент: кучето е откраднало мястото ви. Преди да се усмихнете снизходително, бързаме да ви споделим, че има различни причини за това поведение на косматия ви спътник. 

куче диванСнимка: iStock

В повечето случаи склонността на кучето ви да заема вашето място в мига, когато станете, се дължи на привързаност. Да, вероятно питомецът ви търси близостта ви, но и не само. Предлагаме ви заедно да разгледаме малко по-подробно защо кучетата правят това. 

4 причини защо кучето ви сяда на вашето място, след като станете

Както споменахме, има конкретни причини, поради които кучето бърза да заеме мястото ви, когато станете от дивана. Някои от тях са леко тревожни, докато други – не. Това са:

Dogsandcats.bg
  • Демонстрация на обич

Кучето ви много ви обича, а един от начините да покаже това е като заеме мястото ви в момента, в който станете. Да, за нас този жест не крие особено смисъл. Но за домашните ни любимци това е начин да кажат: „Мисля, че си страхотен!“. Бързаме да ви успокоим – ако се колебаете дали намирате това за досадно или симпатично, не сте сами – всички си го мислим!

куче диванСнимка: iStock

  • Съображение за сигурност и безопасност

Възможно е кучето да открадне мястото ви, защото се чувства несигурно. Независимо дали е нервно или нещо го тревожи, вашият аромат означава комфорт и безопасност. Ако домашният ви любимец търси сигурност, която му липсва по някаква причина, той ще я потърси на мястото ви. Това често е съчетано с други индикатори на стрес, като липса на зрителен контакт или хленчене.  

куче диванСнимка: iStock

  • Пази ви мястото

Отново, звучи леко комично! Но истината е, че домашният ви любимец приема съвсем сериозно ролята си на ваш личен бодигард (независимо колко е ефективен в нея!). Когато станете, животното се чувства длъжно да защити мястото ви от потенциални натрапници и други домашни любимци, докато се върнете. Въпреки че не е необходимо, кучето ви не знае това. Може да забележите и други признаци на защитно поведение като сериозно изражение или небрежна поза. 

куче диванСнимка: iStock

  • Доминиращо поведение

Ако имате други домашни любимци, кучето ви може да бъде водено от инстинкта си да се покаже като алфа пред тях. И тъй като вие сте водачът у дома, то се опитва да открадне мястото ви като знак, че стои след вас в йерархията. В този случай може да забележите и други поведения като ръмжене. 

куче диванСнимка: iStock

В заключение, навикът на кучето ви да заема мястото ви, непосредствено след ставане най-често е, защото иска да ви покаже обич, да ви защити или търси сигурност там, където ухае на вас. Понякога кражбата на място може да бъде признак на доминиращо поведение, което е нещо, което трябва да идентифицирате и да адресирате възможно най-бързо, за да гарантирате вашата безопасност, както и за тази на другите ви домашни любимци.

Кражбата на вашето място често изглежда като нещо леко дразнещо за хората, но всъщност това е биологичен инстинкт за повечето кучета.

Разбирането и правилното тълкуване на това поведение може да ви помогне да вникнете по-дълбоко в психиката на четириногия си другар. 

Вижте още:

Защо кучето драска чаршафите ми?

Защо кучетата се страхуват от метли?

 

Виж още