Защо кучетата се страхуват от метли?

куче метла Снимка: iStock

А ко кучето ви започва да лае или демонстративно излиза от стаята, когато извадите метлата от килера, може би се чудите дали за това поведение си има причина? Всъщност да. Ето защо четириногите се страхуват от метли и какво можете да направите по въпроса. 

Като начало бързаме да уточним, че кучетата всъщност не се страхуват от метли, а по-скоро генетично им е заложено да се чувстват неудобно около тях. Това е по-често срещано, отколкото подозирате и обхваща между 40-60% от домашните любимци, независимо от размера или породата им. 

Вижте още: 5 начина да помогнете на кучето си да се изправи срещу страховете си

Възможните причини защо кучето ви се страхува от метли

Нека разгледаме по-обстойно всички причини в детайл, за да можем да вникнем по-добре в реакциите и поведението на домашния си любимец. И да разберем какво точно се случва – защо животното сякаш се паникьосва от метлата, дори и само в момента, когато я извадим от килера.

Dogsandcats.bg

куче метлаСнимка: iStock

  • Генетични заложби

Това е, което щрихирахме по-горе и се отнася до биологичния импулс на някои кучета. Ако питомецът ви е овчарка или пастирска порода, то неговата работа (това, за което е създаден и използван в миналото) е да накара стадото да го слуша. Кучето прави това, като ги събира заедно, очаквайки, че метлата (или прахосмукачката или мопа) ще се движи по определен начин. И щом това не се случи, се стига до объркване. Животното действително не разбира защо неговите целенасочени и усърдни действия остават незабелязани, а това може да причини истинско и силно безпокойство у животното. 

Звучи сложно и може да ни е трудно да го разберем, защото знаем, че метлата е неодушевен предмет – тя е безвредна и се контролира от нас, нали? Да, но четириногите ни другари виждат в нея нещо, което сякаш заживява свой собствен живот, щом се озове в ръката ни. 

куче метлаСнимка: iStock

  • Липса на социализация

Куче, което няма подходящи умения за социализация, също ще реагира на метлата с безпокойство. Причината, ветеринарните лекари, развъдчиците и професионалните дресьори да препоръчват социализацията е именно, защото чрез нея домашният ви любимец става опитен, придобива увереност и става по-силен в емоционален и ментален план. Колкото повече преживява едно куче, толкова по-смело ще бъде то. Респективно, ако питомецът ви почти не напуска пределите на дома ви или изобщо не е изложен на нови преживявания, той няма да може да възприеме метлата и за него тя се превръща в нещо страшно. 

куче метлаСнимка: iStock

  • Внезапна промяна в околната среда

Кучето ви познава дома си и се чувства комфортно в средата около себе си. То е свикнало с разположението на мебелите в различните стаи, има своите любими местенца за дрямка и малко или много е установило свой собствен график. Така че, ако един ден решите да пометете пода и просто вземете метлата и започнете да чистите с нея (както много от нас правят), това ще обърка и изплаши животното.

В крайна сметка, метлата „живее“ в килера, а изведнъж е решила да го напусне (от гледна точка на питомеца ви – внезапно!), върти се из къщата, „игнорира“ командите на кучето и след това отново изчезва. Междувременно вие изглежда сякаш одобрявате цялото изживяване и дори се смеете на домашния си любимец, което той несъмнено намира за объркващо. Ако погледнете от гледната точка на животното, тази внезапна промяна в околната среда е доста обезпокоителна и дори разочароваща за него, тъй като то не разбира откъде идва или къде отива това бясно създание-метла. 

куче метлаСнимка: iStock

Как да свикнем кучето си с метлата?

Ако искате да сте сигурни, че домашният ви любимец се чувства възможно най-удобно около „страшната“ метла, ще е необходимо да предприемете стъпки върху десенсибилизирането му. 

Вижте още: Дресура на кучето: Противокондициониране и десенсибилизация

Този процес включва да покажете на питомеца си, че метлата не е нещо, от което трябва да се страхува и след това постепенно да му помогнете да бъде около нея без реакция на тревожност. Ето някои от стъпките, които да следвате в този процес: 

  • Разберете защо кучето ви се държи по определения начин

Както споменахме по-горе, има няколко възможни причини защо домашният ви любимец се държи така. Разберете кои от тях се отнасят за косматия ви другар и ги използвайте, за да насочите подхода си спрямо начин, който ще ви помогне да превъзпитате питомеца си.

куче метлаСнимка: iStock

  • Съберете безопасно кучето и метлата

Идеята на десенсибилизацията е да съберете тригера и кучето. В конкретния случай – да привикнете домашния си любимец да стои спокойно в една стая с метла. Като начало можете да я извадите и подпрете на стената. Оставете го да я подуши. Ако животното реагира с безпокойство или тревога, постарайте се да изглеждате максимално спокойно. А в случай, че запази спокойствие – не пропускайте да отбележите колко „добро момче е“, награждавайки го освен с похвала и с лакомство. 

Ще е необходимо известно време, докато животното спре да изпитва безпокойство, когато метлата излезе от килера и застане до вратата, така че – подгответе се с търпение. 

Щом кучето ви свикне с присъствието на „страшния“ предмет, в даден момент любопитството му ще надделее и то ще отиде до метлата, за да я подуши и провери. Домашният ви любимец дори може да излае, за да я „провокира“ да атакува. Щом се увери, че това няма да се случи, кучето вероятно ще се отегчи и ще спре да й обръща внимание. Това, разбира се, е основната ви цел. Защото означава, че страхът се е отделил от обекта. 

куче метлаСнимка: iStock

  • Създайте положителни асоциации

Когато се справите с основната десенсибилизация, можете да започнете да изграждате положителен отговор с помощта на лакомства и похвали. Идеята е животното да започне да свързва метлата с нещо хубаво, асоциация, която ще му помогне за не се чувства тревожен около нея. 

  • Запознайте кучето си с движенията й

Когато кучето ви се приспособи към неподвижната метла, колкото и време да му отнеме, ще трябва да му покажете движенията й. Това може да доведе до момента регресия, но не се тревожете – просто комбинирайте с положително подсилване и останете спокойни. Използвайте бавни, лесни движения, за да метете и да насърчите питомеца си да остане спокоен, за да се наслади на лакомството си. 

Вижте още: Унищожава ли чистенето с прахосмукачка кучешките бълхи

  • Уважавайте комфорта на кучето си

Най-важното, за да имате успех, е да уважавате комфорта на домашния си любимец. Вашето куче може никога да не свикне напълно с метлата и винаги да бъде леко тревожно, когато е около нея. Да си поставяте нереалистични цели и да искате повече е безсмислено.  

Възможно ли е кучето ми просто да си играе с метлата?

Абсолютно! Някои кучета може да искат да ви „помогнат“, като си играят с метлата, други да искат да я „държат под контрол“, докато метете. Отново – не забравяйте, че четириногите не разбират, че вие карате метлата да се движи. Мисъл – смешна за нас, но съвсем реална за четириногите ни спътници. 

куче прахосмукачкаСнимка: iStock

В заключение, много кучета имат крайни реакции, когато собствениците им започват да почистват с метла. Въпреки че е трудно да се промени този им инстинкт, можете да работите по посока промяна на поведението на питомеца си, за да го научите как да реагира по-спокойно, когато метете в дома си. 

Вижте още:

5 неща, които ще разберете едва, когато си вземете куче

 

Виж още