4 причини защо кучето застава с гръб към вас

куче задни части Снимка: iStock

А ко кучето сякаш винаги сяда с гръб към вас, то може би сте се питали – има ли нещо, свързано с това поведение, което не знам? Вероятно освен да го погалите (което и се случва обикновено!), косматият ви другар има и други съображения. Може би просто иска малко спокойствие и тишина? Всъщност, оказва се, че има различни възможности зад това поведение – предлагаме ви да разгледаме 4 от тях. 

куче задни частиСнимка: iStock

  • Кучето ви казва „здравей“

Да, знаем, че звучи малко странно. Истината обаче е, че понякога, когато ви обръща гръб, домашният любимец всъщност ви поздравява! За разлика от хората, които се изправяме един срещу друг, когато си казваме „здравей“, четириногите използват задните си части като начин за общуване помежду си.

Може би сте забелязали, че когато две четириноги се срещнат, те подушват взаимно задните си части като вид поздрав, начин да се опознаят. За тях този жест носи много повече информация, отколкото едно просто ръкуване при нас, хората. 

Dogsandcats.bg
  • Знак за дружелюбност и комфорт

Както споменахме по-горе, задните части на кучетата играят своята роля в комуникацията помежду им. Когато две четириноги искат да демонстрират приятелско отношение и дружелюбност, те могат да направят и така нареченото „побутване на бедрата“. Движение, което се изразява в леко докосване на бедрото на другото куче със собственото бедро или дупе. В кучешкия свят този поздрав казва „успокой се, аз не съм заплаха!“.

куче задни частиСнимка: iStock

Ако вашето куче прави това и спрямо вас, то знайте, че това е израз на комфорт и спокойствие. Четириного, което не се чувства добре или застрашено по определен начин, няма да разкрие най-уязвимата част от тялото си. 

  • То ви пази

Четириногите имат вродено чувство за защита и често смятат за свой дълг да бдят над семейството си. Това важи особено за четириногите, които са били отглеждани за защита като Ротвайлери или Немски овчарки. За да сте сигурни, че това действително е причината защо кучето ви обръща гръб, наблюдавайте поведението му, когато наоколо има непознати. 

куче задни частиСнимка: iStock

Ако то лае или ръмжи, а цялостната поза на тялото му е вдървена, вероятно животното ви пази. Ключовото тук е да следите питомецът ви да не стане твърде защитен и да започне да вижда всичко около вас като заплаха.  

  • Иска да го почешете

И накрая, може би най-логичното и просто обяснение – кучето ви може просто да иска да го почешете! Косматите ни другари обичат да ги галим и разтриваме в областта на задните части и опашката, тъй като това е зона с труден достъп за тях самите.

куче задни частиСнимка: iStock

А и, в края на краищата, кого другиго да помоля да изпълни това важно задължение, ако не любимия им човек? Така че, следващият път, когато видите кучето си да ви обръща гръб, почешете смело мястото, което не може да достигне и се насладете на всички звуци на доволство и щастие, които ще последват!

Вижте още: 

Защо кучетата се държат странно, когато ги почешем по гърба

Защо кучетата толкова обичат да ги галим по коремчето

Виж още