Защо кучетата се държат странно, когато ги почешем по гърба

куче Снимка: iStock

В секи собственик на куче би се съгласил, че домашните ни любимци имат някои по-особени навици и личностни черти, които не разбираме съвсем. Едно от най-странните и безспорно – най-очарователните поведения, на които често ставаме свидетели, е когато почешем гърба на четириногия си другар. 

кучеСнимка: iStock

Хората имаме огромен брой креативни начини да стигнем до онова местенце на гърба ни, което толкова сърби, нали? Но какво да кажем за домашните ни любимци? За кучетата е почти невъзможно да се справят сами с такъв тип досаден дискомфорт и за това те идват при вас за помощ. И тук следва любопитната част – това просто действие може да доведе до някои от най-забавните реакции, на които нашите космати приятели са способни. 

Какво кара кучето ни да реагира толкова странно и ентусиазирно щом го чешем по гърба?

Попитайте всеки експерт и мнозинството от тях ще се съгласят, че няма дълбоко скрито значение зад това домашният ви любимец да се държи странно, когато го почешете по гърба. Всъщност, отговорът, който най-често ще получите е, че просто животното се чувства добре и се наслаждава на момента. Това е особено вярно, когато го галите в областта на гърба, която е най-близо до основата на опашката.

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Възможно е да има и медицинско обяснение зад тази еуфория, която изразява четириногият ви приятел, винаги, когато зоната около „задницата“ му бива разтривана. Областта в основата на опашката е пълна с чувствителни нервни окончания. За това и е доста вероятно усещанията там да са по-интензивни и приятни за вашият космат другар. Това обаче далеч не значи, че всяко куче, което срещнете, ще се радва да го чешете по гърба или задните части. Така че – бъдете внимателни, особено ако се касае за непознато животно. 

Освен самото облекчение след почесване на сърбящото място, има и възможност вашето кученце да има алергия или друг вид кожно заболяване. Кожните алергии могат да бъдат причинени от различни фактори като храна, полени и дори мухъл. Сухата кожа в следствие на студеното време навън, честото къпане или някои дефицити на хранителни вещества също може да причини дискомфорт на четириногия ви другар. Ако се притеснявате, че вашето куче има кожно заболяване или алергия, най-добрият и безопасен вариант е да се свържете с ветеринарния си лекар. 

кучеСнимка: iStock

Специалистите съветват също да се уверите, че домашният ви любимец няма проблем с паразити, които да предизвикват допълнителен сърбеж на дадени места по тялото му. Не би навредило да проверите животното и за бълхи.

И накрая – едно не толкова научно, колкото социално обяснение на това поведение сочи, че вашето куче може би просто се радва на взаимодействието си с вас. Четириногите са социални същества, а в рамките на глутницата (от която по настоящем сте част и вие), докосването е една от най-добрите форми на комуникация.

Така че, не би било пресилено да се каже, че домашните любимци обичат да ги чешем по гърба или задницата, защото по този начин си обменяме взаимно емоции като обич, преданост и приятелство. 

кучеСнимка: iStock

Насърчаване на поведението

Ако ви изглежда, че няма причина за безпокойство от медицинска гледна точка, тогава няма нищо лошо да отделите малко допълнително внимание на домашния си любимец и безобидно да го почешете по гърба!

Да виждаме нашето космато другарче да се държи странно и възторжено е също толкова полезно за нас хората, колкото и за четириногите ни спътници. Защото, когато наблюдаваме питомеца си да мърда задницата си сякаш „се намества“ спрямо ръката ни, да вдига глава, за да оближе въздуха или да ни подканя с очи да продължим, когато спрем за секунда – тогава знаем, че животното действително се наслаждава на чесането, което получава. А знанието, че правим четириногия си спътник щастлив – е, то носи щастие и за самите нас, нали?

кучеСнимка: iStock

Вижте още: 

Защо кучетата толкова обичат да ги галим по коремчето

Защо кучето обича да спи в дрехите ви

 

 

Виж още