4 стъпки за отглеждане на спокойно и отпуснато куче

куче човек Снимка: iStock

Ч есто срещан проблем, който често бива пренебрегнат от собствениците на кучета, докато не излезе извън контрол, е как да отгледаме спокоен и отпуснат домашен любимец. Разбира се, всяко четириного има различен темперамент и някои са по-активни от други, но с точния подход можем да обучим всяко от тях.

куче човекСнимка: iStock

Едно от най-важните неща, които можете да направите, за да отгледате спокойно куче, е самите вие да се стремите да сте такъв собственик. Това означава, че ако отглеждате косматия си другар в предсказуема, стабилна среда, вие ще му помогнете да бъде по-спокоен и отпуснат в ежедневието си.

  • Намалете стреса

Кучетата са продукт на средата, в която живеят и буквално „попиват“ енергията в дома си. Ако обстановката е стресираща или нестабилна, то ще бъде много по-трудно или дори невъзможно да научите домашния си любимец да бъде спокоен. Просто, защото вие самите не сте такива.

Dogsandcats.bg

куче човекСнимка: iStock

Хроничният стрес може да накара кучетата да бъдат по-тревожни, което може да доведе и до други поведенчески проблеми. Според специалистите стресът у дома може да увеличи сърдечната честота, кръвното налягане и да повлияе негативно на нервната система на животните.

Когато едно куче изпитва стрес, то започва да се фокусира върху това, което причинява негативните усещания у него. Поради тази причина е много важно, по време на дресурата на домашния си любимец, самите вие да сте спокойни и отпуснати. 

Помнете – стресът при кучетата може да причини нервно поведение, безпокойство, разрушително дъвчене и унищожаване на вещи. Ако съумеете да останете спокойни, позитивни, последователни, предвидими в речта и поведението си, мили и любящи, вие ще създадете среда, която е по-малко натоварваща и възпитаваща.

куче човекСнимка: iStock

  • Стабилна рутина

Създавайки стабилна рутина за вашия домашен любимец, вие му вдъхвате спокойствие. Редовният график ще научи кучето ви какво предстои да му се случи през деня, а и какво вие очаквате от него като поведение.

Например, ако разхождате кучето си в приблизително идентични часове всеки ден, то вътрешният му часовник ще започне да алармира кога е време за излизане. Когато знае кога се очаква да се приберете от работа, това действа успокояващо на животното, защото знае, че предстои да хапне, да се разходи или е време за игра. 

кучеСнимка: iStock

  • Време за упражнения и игра

Всяко куче е различно, но всеки домашен любимец има нужда от достатъчно количество упражнения и време за игра. Можете да помогнете на животното да бъде по-спокойно и отпуснато, като отделите време, за да се запознаете с характеристиките на породата му. Така ще съумеете да му осигурите това, от което има нужда, за да расте и да се развива щастливо.

Ако имате Френски булдог, например, вашето куче ще се нуждае от много по-малко упражнения в сравнение с активната Немска овчарка, например. Идентично – едно младо кученце има нужда от повече физическа активност, отколкото едно възрастно животно.

кучеСнимка: iStock

Тъжен факт е, че много кучета попадат в приюти, защото са попаднали в домакинства, където физическите им нужди не могат да бъдат задоволени. За да предотвратите това, проучете преди да купите. А ако сте осиновили домашния си любимец наскоро – поговорете със служителите от приюта, нека ви споделят подробности за поведението на животното. 

Куче, което не се движи и упражнява достатъчно, страда от задържана енергия, което го прави по-напрегнато. От какво количество физическа активност има нужда вашият домашен любимец зависи от породата, възрастта, жизнения етап и здравословното му състояние. 

Например, някои малки кучета получават достатъчно упражнения само чрез игри на закрито, докато други, като Джак Ръсел, се нуждаят от дълги физически сесии на открито. 

Отделянето на време за упражнения и игри с вашето куче е страхотно време да се свържете с питомеца си. Това ще подобри връзката с косматия ви другар, като по този начин го прави по-спокоен и отпуснат.

  • Обучение

Друг много важен аспект от отглеждането на спокойното и отпуснато куче е обучението му. Дресурата е важна, тъй като учи животното да на това, което очаква от него. Това му носи спокойствие и комфорт. Обучението осигурява на четириногото и умствена стимулация, позволявайки му да изгори част от натрупаната енергия. 

човек и кучеСнимка: iStock

Дресурата на вашето куче как да се държи вкъщи, основни умения за подчинения, как да ходи на каишка, как да се държи на обществени места и тн., изгражда и увереност у животното – нещо, също толкова важно, колкото са рутината и упражненията. Осигурявайки психическа и физическа стимулация на кучето си по време на тренировките, вие го учите да се отпуска и да се забавлява. 

Всички изброени стъпки може да ви изглеждат основни, но взети заедно, те са важни за цялостното здраве и благополучие на вашия домашен любимец. А, когато едно куче е щастливо – психически и физически, знае какво се очаква от него, то ще бъде по-спокойно и ще се чувства по-добре.

Виж още