4 стъпки за перфектно кучешко приятелство

куче Снимка: iStock

В ръзката, която има между човек и неговото куче, основана на обич и взаимно доверие, е нещо съвсем истинско. Дори науката я подкрепя: според учените съжителството с домашен любимец спомага за отделянето на окситоцин, известен още като „хормон на любовта“. А това води до поява на чувство на щастие, спокойствие и понижава стреса. Безусловната лоялност на четириногите безспорно е едно от нещата, които бързо им помагат да намерят път към сърцето на стопаните си. За това не е никак учудващо, че бързо и без да се усетим започваме да ги възприемаме като част от семейството си. 

куче и човекСнимка: iStock

Кучетата винаги са до нас, приемат ни каквито сме, не ни съдят и макар да не им е приятно, че ги оставяме сами през деня – търпеливо ни чакат да се върнем при тях. И всичко, което вашият космат приятел иска, щом ви зърне да прекрачвате прага на дома си, е да го възнаградите с малко от вниманието си! Дори да се чувстваме самотни или потиснати, кучето винаги е наоколо, усещайки, че имаме нужда от подкрепа. И ни гледа с онези очи, в който сякаш е заключена цялата обич и вярност на света…

Известно е, че четириногите са „най-добрите приятели на човека“. А приятелството, подобно на всички връзки и отношения, които човек има през живота си, може да работи добре само при условие, че е двупосочно. За това ние трябва да дадем всичко от себе си, за да се превърнем в най-добрия другар на нашия питомец. 

Предлагаме ви 4 стъпки към изграждане на перфектното кучешко приятелство:

  • Отделяйте на кучето си време за игра

Добрите приятели отделят време един за друг. А ако има нещо, което домашният ви любимец да очаква с голямо нетърпение всеки ден, то това без съмнение е моментът, когато ще може да разпусне с любимия си човек. 

Подобно на хората, четириногите могат да се отегчат – особено, ако стопаните им са на работя по цял ден и се налага да стоят сами вкъщи. Игрите с кучето помагат не само във физически аспект, давайки му възможност да се раздвижи и да изразходва цялата натрупана енергия, но са полезни за него и в психически план

кучеСнимка: iStock

Забавните дейности намаляват чувството на скука и стимулират мозъка на животното, а интерактивните занимания като хвърляне и носене на топка, помагат за изграждане на фокуса и подобряват дисциплината. 

  • Разхождайте се на различни места

Всяко приятелство има нужда от разнообразие. А един от начините да направите разходката на четириногия си другар по-забавна е именно този – сменете познатия маршрут. Повозете се на градския транспорт до парка в съседния квартал, където кучето ви ще се сблъска с цяла нова палитра от миризми, звуци и картини. Или ще намери нови приятели! А ако сте шофьор – една разходка в планината или просто извън града е чудесна възможност да внесете малко разнообразие в живота на косматия ви спътник. Бъдете сигурни – животното ще ви е благодарно за това! 

кучеСнимка: iStock

  • Грижете се за външния му вид

Грижите за външния вид на кучето ни са важна част от отглеждането му. Съгласете се – не е ли страхотно, когато сте на разходка навън и някой погледне домашния ви любимец, той да се възхити колко перфектна е на вид козината му? Или колко добре ухае? Когато четириногият ни другар изглежда добре, комплиментите са за него, но и за самите нас. Освен това – грижите за външния вид на кучето ни носят ползи за цялостното му здраве и благополучие. 

кучеСнимка: iStock

  • Не забравяйте поощренията и почерпките

Лакомствата за кучета са начин, чрез който стопаните изграждат по-силна връзка с домашните си любимци. Това са онези малки наградки и вкусни поощрения, чрез които показваме на кучето си, че е направило нещо по правилния начин, насочваме го към желаното от нас поведение. Преди или сред хранене, даването на почерпка е малък жест, чрез който се утвърждаваме като любящи стопани и лидери в очите на питомеца си.

кучеСнимка: iStock

Ако сте от хората, за които едно добро приятелство няма как да мине без почерпка, но същевременно се притеснявате, че голяма част от тези продукти за кучета са доста калорични и недотам здравословни, бързаме да ви успокоим! Защото приятелите ни от Pedigree са се погрижили за една добра алтернатива – нискокалорични лакомства, които освен че са вкусни, поддържат хигиената на устната кухина на домашния ни любимец като това се препоръчва от ветеринари.

Вече на пазара има нов продукт Pedigree Dentastix. Кучешките лакомства Chewy Chunx са с размер на една стандартна хапка и ще ги откриете в опаковки, подходящи както са големи, така и за малки кучета. Можете да ги давате на домашния си любимец по всяко време, тъй като са без добавена захар.

Специалната им, дъвчаща текстура почиства зъбите и поддържа здравето на венците като намалява натрупването на плака и зъбен камък. А най-хубавото е, че всяка хапка с апетитния вкус на пиле е под 25 калории!

кучеСнимка: iStock

Грижата за устната кухина и зъбите на кучето никога не е била толкова вкусна! 

 

Виж още