4 важни съвета за безопасност на кучета около басейна

куче Снимка: iStock

К огато навън е горещо, да прекараме малко време около басейна звучи като най-добрата идея! Това е чудесен начин да се разхладите в компанията на приятели, а защо не – и на домашния си любимец! 

кучеСнимка: iStock

Басейните са предпочитани за забавление от много четириноги поради няколко причини: водата е чиста и прозрачна, а и няма вълни или течения. Ето и 4 съвета за безопасност, свързани с косматите ни другари и басейните, които е добре да имате предвид. 

  • Винаги наблюдавайте кучето си

Кучетата никога не бива да имат свободен достъп до басейна или зоната около басейна, ако не са под нечий надзор. Ограда или покривало – това са все начини да защитите косматия си другар в случай, че стои на двора, където се намира и басейна.

Dogsandcats.bg
  • Научете кучето си да плува

Макар че не всички кучета обичат да плуват, голяма част от тях са естествени плувци, а басейнът е чудесен начин да осигурите на домашния си любимец повече упражнения и обогатяване във водата. 

куче басейнСнимка: iStock

За да научите кучето си да плува, използвайте подходи за обучение на база положително подсилване. С лакомства, играчки и похвали можете да насърчите четириногия си другар да влезе и поиграе във водата, като същевременно му покажете колко забавни могат да бъдат басейните. 

Никога не карайте кучето си насила да влезе в басейна, не го бутайте или хвърляйте вътре. 

Винаги е добра идея да имате и спасителна жилетка под ръка. Породите кучета с плоско лице, като Мопс и Булдог, винаги трябва да носят спасителна жилетка, когато са във или близо до водата, тъй като те физически не могат да се справят с плуването. 

Важно е да покажете на четириногото къде е плиткия край и стъпалата на басейна, за да може то да влиза и излиза безопасно от него. Повечето кучета могат да доплуват, но не могат сами да се изкачат над ръба на басейна. 

куче басейнСнимка: iStock

  • Поддържайте водата в басейна чиста

Ако имате малък басейн, то можете по-често да сменяте водата и да го почиствате. В случай, че е голям надземен или вътрешен обаче, пълната смяна на водата не е практично решение. В този случай е добре да се използва хлор, който да неутрализира микробите и бактериите.

  • Измийте или изплакнете кучето си след плуване

Въпреки че хлорът в басейна е безопасен за кучета, той може да увреди козината им. Поради това някои собственици предпочитат да изплакват питомците си след плуване. Добре би било и да почистите ушите на животното след плуване, за да предотвратите ушни инфекции. 

кучеСнимка: iStock

В заключение, басейните могат да бъдат чудесен източник на летни забавления за вашето куче. Просто имайте предвид тези 4 просто съвета: винаги наблюдавайте питомеца си около басейна, научете го да плува (в случай, че не може), поддържайте водата чиста и изплаквайте животното след като е било в басейна. А сега – приятно плуване!

 

 

Виж още