5 често срещани мита за обучението на кучетата

куче дресура Снимка: iStock

К огато става въпрос за обучение на кучета, има няколко широко популярни, но недотам верни твърдения. За да сте сигурни, че тренирате питомеца си по правилния начин, важно е да разберете истината зад тези често срещани митове. 

  • Мит 1. Положителното подсилване работи сами при добре възпитани кучета

Използването на положително подсилване е най-ефективният начин за дресура на кучета като цяло, включително – на четириноги с поведенчески проблеми или високоенергийни породи. От друга страна, обучението чрез наказания или други насилствени методи, може да направи животните агресивни, вместо да ги научи да изпълняват команди.

куче дресураСнимка: iStock

  • Мит 2: Не можеш да научиш старо куче на нови трикове

Един от най-често срещаните митове за обучението на кучетата е, че по-възрастните четириноги не могат да се научат да следват нови команди. Това обаче далеч не е така. Истината е, че четириноги на всяка възраст са способни да се научат, стига да сте достатъчно търпеливи. Защото може да отнеме малко повече време с оглед на това, че те вероятно са свикнали да правят нещата по определен начин.

Dogsandcats.bg

куче дресураСнимка: iStock

  • Мит 3: Използването на храна при обучението разглезва кучетата

Даването на награди е важна част от обучението чрез положително подсилване, но това не означава, че трябва просто да давате храна на питомеца си през цялото време. Вместо това е добре да започнете да работите по посока премахване на наградите (лакомствата) с течение на времето, докато четириногият ви другар се научи да изпълнява успешно командите ви. 

куче дресураСнимка: iStock

  • Мит 4: Утвърждаването ви като алфа на глутницата е от решаващо значение

Един колкото популярен, толкова и морално остарял мит. Едно време доминирането се смяташе за обичайна част от обучението на кучета, базирано на проведени проучвания при глутници вълци. В последствие обаче се оказва, че има съществени разлики между начина, по който действат кучетата и този, характерен за дивите им предци. 

Обучението на кучето ви не трябва да включва необходимостта да се утвърдите като доминиращи – това в никой случай не е единствения начин да го накарате да ви слуша. 

  • Мит 5: Някои кучета просто не търпят дресура

Често срещан мит при обучението на четириногите е, че някои от тях не могат да научат никакви команди поради липса на интелигентност и упоритост. Въпреки че действително на някои домашни любимци им отнема повече време, за да разберат какво трябва да правят, всяко куче е способно да се научи да изпълнява командите на стопанина си. Бъдете търпеливи – резултатите няма да закъснеят!

куче дресураСнимка: iStock

Имайте предвид истината зад тези митове за дресурата, когато работите върху обучението на домашния си любимец. Това ще ви помогне да направите тренировките по-възнаграждаващи – както за вас, така и за косматия ви другар.

Вижте още:

Как да намалим тревожността на кучето при срещи с непознати

Как да спрем кучето ни да гони всичко, което се движи

Виж още