Как да спрем кучето ни да гони всичко, което се движи

куче Снимка: iStock

К оли, катерици, колоездачи, скейтбордисти, котки, спортуващи хора… всички те са потенциални мишени, които могат да са примамливи за куче, обсебено от преследването. И да го вкарат с лекота в потенциално опасна за здравето му ситуация. 

Поведението, при което домашни любимци гонят всеки движещ се обект, който премине покрай тях, освен рисково, може да предизвика и разбираемо враждебни реакции у хората. За непознатите тичането и облайването може да се възприеме като агресия.

Ако косматият ви приятел показва признаци на подобно поведение, най-добре е да го държите на повод на публично място. Вкъщи – уверете се, че дворът ви е здраво ограден и без възможност за копаене или прескачане от страна на животното.

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Ето всичко, което трябва да знаете, ако домашният ви любимец преследва всичко, което се движи.

Причини за поведението на преследване

Почти няма куче, което да няма предразположеност към преследване на плячка. Без този основен жизнен импулс, четириногите в дивата природа никога не биха имали шанс за оцеляване. 

Домашните кучета, разбира се, нямат необходимост да ловуват за храна, но вроденият им инстинкт си остава непокътнат и се проявява в определени ситуации.

Някои породи естествено са по-силно подвластни на желанието за ловуване и плячка от други. Такива са хрътките и някои видове териери, известни със страстта и упоритостта си що се отнася до преследване на по-дребни животни. Ако домашният ви любимец спада към някоя от изброените – уверете се, че го държите под контрол по време на разходка, а ако го отглеждате в къща – дворът ви е добре обезопасен. 

кучеСнимка: iStock

Как да третираме проблема

Да научиш куче да не слуша инстинкта си за преследване и да не гони по-дребни от него животни, отнема време и усилия. И силно се препоръчва, ако смятате, че не е по възможностите ви, да не губите време и да се обърнете към професионален треньор.

Има някои стъпки, които можете да предприемете и сами

  • Както при всеки поведенчески проблеми, осигуряването на изобилие от умствени и физически упражнения намалява нуждата на вашето куче да търси забавления другаде.
  • Представете алтернативни средства за освобождаване на енергията.

Играйте на топка или фризби в парка, като награждавате животното всеки път, щом се представи добре и ви донесе обратно хвърления предмет. С други думи – обучете животното, че единствената приемлива плячка е тази, която вие му хвърляте. 

  • Научете го на командата „Ела!“

Това подобрява импулсния контрол.

  • Непрекъснато добавяйте към репертоара му нови трикове.

Дори и да са модификация на вече усвоените. Способността на животното да реагира на множество команди помага за подобряване на контрола на импулсите и осигурява необходимата умствена стимулация.

  • Установете безотказна реплика

Това значи, да създадете сигнал, чрез който вашето куче да разбира, че любимото му лакомство идва – стига да направи нещо, което се иска от него. И бъдете готови да го наградите всеки път, щом реагира.

Как да предотвратим преследването

Създаването на силна основа за обучение на послушание е от решаващо значение. Редовните тренировъчни сесии не само развиват ума на домашния любимец, но и го възпитават да уважава и слуша стопанина си. Това е и единственият начин да усъвършенствате импулсния контрол на животното. Дресурата засилва и склонността на кучето да търси напътствия и насоки от вас.

кучеСнимка: iStock

Започнете с основни команди – научете косматия си приятел „да идва“ и да „стои мирно“ и винаги го разхождайте на повод ако не сте сигурни дали средата е безопасна. Не е срамно, а желателно да потърсите помощ от професионалист ако самите вие усещате, че не се справяте с дресурата, тъй като нямате опит.

И не на последно място – внимавайте да не насърчавате неволно поведението на преследване. Например, ако домашният ви любимец вземе в уста някой от пантофите ви – не го преследвайте от стая в стая, за да го вземете. Участието ви в играта всъщност възнаграждава поведението на животното. И бъдете сигурни – то ще го повтори, очаквайки същия резултат. 

Нагонът за плячка е инстинктивна част от кучешкото поведение – повечето четириноги обичат тръпката от преследването. Но тъй като, особено в градска среда, това поведение крие много потенциално опасни ситуации, важно е да работите по контролирането и стопирането му. 

кучеСнимка: iStock

Ранното, цялостно обучение и изобилие от упражнения са двете най-ефективни тактики. 

 

Вижте още:

Защо кучетата гонят коли

Защо кучетата обичат да гонят катерици

Виж още