Как да намалим тревожността на кучето при срещи с непознати

куче Снимка: iStock

С рещите с нови хора са любимо, вълнуващо и забавно преживяване за някои кучета. За други обаче, представянето и въвеждането в дома ви на непознати, може да бъде стресиращо – особено ако не са свикнали да виждат нови лица. 

Специалистите по кучешко поведение наричат това „страх от непознати“ („stranger danger“), като този режим, в които изпадат четириногите по време на срещи с непознати хора бързо може да ескалира от обикновени недоверие и предпазливост, до страх (животното може да се опита да избяга или да се скрие зад вас) и да се стигне дори до агресия. 

кучеСнимка: iStock

Причината за страха

Подобно на други животни, кучетата обикновено се страхуват повече от хората, отколкото обратното. Това е повлияно от най-различни фактори, като ключов от тях най-често се оказва миналият опит на четириногите. 

Dogsandcats.bg

Например, осиновени кучета, които са претърпели насилие в по-ранните години от живота си, може да имат проблеми с адаптацията и да им е по-трудно да се приспособят към определени хора и ситуации. 

Доста често проявата на тревожност при срещи с непознати е характерна и за кучета, които не са били добре социализирани от малки. Недостатъчният контакт с други себеподобни извън тяхното домакинство също може да ги накара да преминат в режим на опасност и те да се държат по различен начин при срещи с хора, които не познават. 

Не бива да пренебрегвате значението на социализацията при кучетата, особено в периода, когато те са малки. Ако не ги срещате с различни хора, картини, шумове и звуци, косматите ви приятели могат да израснат със страх от непознати, а това води до срамежливо, нервно или агресивно поведение в зряла възраст. Съществува и вариант, при който, ако кучето не възприема от малко непознатите хора като част от общата картина, то може да се „втурне“ да защитава себе си и територията си, когато ви дойдат гости, например, като действа агресивно.

Разбирането на причината за страха на домашния ви любимец ще ви помогне да го управлявате и да си изградите система от техники, чрез които да работите по посока правилно социализиране и обучение.

Добре е да се консултирате и с ветеринарния си лекар, допитването до специалист или дресьор на кучета също би ви помогнало (особено ако животното е по-възрастно), за да съставите план, който да работи за вас и опашатият ви спътник.

кучеСнимка: iStock

Управление на страха при гости вкъщи

Най-лошото от това домашният ви любимец да изпитва тревожност от срещите с нови хора е, че няма как да знаете как и на какво точно ще реагира. Страхливите и уплашени кучета могат да станат непредсказуеми. За това – едно от най-важните неща е да избягвате да ги въвличате в ситуации, които могат да влошат негативните им чувства и емоции, защото това може да доведе до нападателно поведение или ухапвания.

Когато водите нови хора в дома си, винаги се погрижете да има място в къщата, където домашният ви любимец да може да отиде щом се почувства застрашен – особено ако планирате да имате компания, правите парти или събиране.

Предупредете гостите си (особено ако идват за първи път в дома ви) относно правилното им поведение при среща и взаимодействие с кучето ви. Необходимо е да избягват контакт с очите, тъй като това може да бъде възприето от животното погрешно. Желателно е да не го приближават директно, да се движат бързо или да посягат да го галят веднага.

кучеСнимка: iStock

Оставете вашето куче само да реши кога да се приближи – никога не го насилвайте и не бързайте. Постарайте се да останете максимално спокойни и награждавайте домашния си любимец всеки път, щом установи контакт по свое желание с някой от новодошлите. Важно е животното да започне да свързва непознатите лица и срещите с тях с положителни асоциации.

Обучение за по-добро справяне със стреса

При срещите с нови хора някои кучета се стресират, а това безпокойство може бързо да завладее всички емоции и реакции на домашния ви любимец. За това можете да се опитате да го обучите да се отпуска по леко при подобни ситуации. Един от начините да направите това е чрез поведение по подразбиране в стресови моменти. 

Поведението по подразбиране е действие, което вашият домашен любимец може да предприеме или извърши веднага, щом се разстрои или е прекалено развълнуван. Целта е да се отклони вниманието на животното и да се фокусира в друга посока – дори в нестабилна емоционална среда. 

Обучението на това „анти-стресово“ поведение не е сложно. Започнете да работите по основна команда за насочване на вниманието към вас като „Погледни ме“ или „Гледай ме“. Наградете животното всеки път, щом направи това, което се иска от него. 

кучеСнимка: iStock

След като усвоите командата, приложете я на практика в присъствието на непознат за кучето ви човек. Целта е, веднага щом животното се почувства неспокойно или напрегнато, да погледне към вас щом го повикате, вместо да се фокусира върху непознатия. Разбира се, още при първият път, когато тази техника сработи – наградете щедро любимеца си, за да запомни, че е постъпил правилно. 

Продължавайте да тренирате това поведение по подразбиране (помнете – командата винаги трябва да е същата като в началото, без да я променяте), докато то не стане автоматичен отговор в присъствието на непознати. И винаги имайте под ръка лакомства, с които да стимулирате послушанието на косматия си другар. Това ще затвърди последователността и ще помогне на животното да остане спокойно. 

Макар да е техника, която има много добри резултати, поведението по подразбиране е метод на обучение, който отнема време и изисква търпение. За това – не очаквайте резултати веднага, но и не прибързвайте да се отказвате. Дайте възможност на животното да разбере какво се иска от него и то в даден момент ще започне да го изпълнява. А това е добре както за него, така и за самите вас.

 

Вижте още:

Как да спечелим доверието на осиновено куче

6 причини защо кучетата от смесени породи са страхотни

Виж още