5 действия, с които карате кучето си да се чувства неудобно

куче объркано Снимка: iStock

О т това да се преструвате, че хвърляте топката му (а всъщност да я криете зад гърба си), до това да го оставяте само за дълго – има определени навици на собствениците на домашни любимци, които карат кучето да се чувства неудобно. А в някои случаи – дори леко раздразнено. 

Ново изследване, проведено от екипа на Wamiz, разкрива петте най-често срещани неща, които не са никак приятни на четириногия ви другар. Важно е да отчитате как се чувства питомецът ви – особено, когато мислите, че нещо е „смешно“, а за него то е по-скоро досадно. Разбира се, точно като хората, всяко четириного е различно. Идеалът за едно е кошмар за друго – в това няма съмнение. Ключовото е да се научите да улавяте признаците, че вашият домашен любимец се чувства неудобно, за да можете да се адаптирате към неговите/нейните нужди своевременно. 

куче обърканоСнимка: iStock

А ето и 5 неща, които е по-добре да избягвате да правите с кучето си.Защото, чисто и просто, не са му никак приятни. 

Dogsandcats.bg
  • Да го оставяте само за дълго време

Знаем, че не го правите нарочно. И че ако зависи от вас, то бихте прекарали всеки момент в компанията на домашния си любимец. Важно е да знаете обаче, че нашите космати другари са невероятно общителни същества. Което означава, че никак не им допада да остават сами за дълги периоди от време. Независимо дали отсъствате по работа или се налага да отскочите до магазина, винаги оставяйте на животното нещо, с което да се занимава. 

От RSPCA съветват да се запасите с няколко „психически стимулиращи играчки“, с които питомецът ви да може да ангажира вниманието си, когато сте навън. Пъзел, конг или забавна мека топка  - това са все неща, които със сигурност ще забавляват вашия домашен любимец, когато е сам. 

куче обърканоСнимка: iStock

  • Не му позволявате да подуши по време на разходка

Цитираното проучване е установило още, че кучетата се чувстват разочаровани, когато стопаните им ги дърпат и спират да миришат неща по време на разходка. В крайна сметка, те са любознателни животни, които обичат да опознават света около себе си чрез носа си. И макар да е леко досадно косматият ви другар да спира на всеки пет минути, помнете, че той разчита на обонянието си много повече от вас. 

куче обърканоСнимка: iStock

  • Прегръщате го, когато не е в настроение

Подобно на хората, кучетата понякога обичат да имат свое собствено пространство. Това може и да е изненада за някои собственици, но истината е, че животното може и да не се радва на цялото това гушкане. Нещо повече, понякога питомецът ви може да тълкува гушкането като знак за доминиране. Така че внимавайте със сигналите, които животното ви изпраща. Ако то се прозява, сумти или е свило уши назад, пропуснете притискането. Разбира се, отново акцентираме, че всяко куче е различно. 

  • Преструвате се, че му хвърляте топката

Преструването, че хвърляте топката, може да накара кучето ви да се почувства объркано, раздразнено или тревожно. Освен това, отнема голяма част от забавлението, свързано с времето за игра. Така че, далеч по-добре е просто да хвърлите топката му и да се насладите на времето, което прекарвате с питомеца си.  

куче обърканоСнимка: iStock

  • Да сте тъжни

Бъдете сигурни, че домашният ви любимец обича да ви вижда щастлив. И логично, когато сте разстроени, естествено се чувства тъжен. 

Всъщност, изследванията по темата показват, че когато сме стресирани, четириногите ни другари също се чувстват тревожни и обезпокоени. Така че, винаги, когато можете – оставяйте негативните чувства настрана и прекарвайте известно време с най-добрия си приятел. И двамата ще се почувствате по-добре!

куче обърканоСнимка: iStock

Вижте още: 

9 признака, че кучето ви се чувства самотно

Защо понякога кучето се прави, че не ни чува

Виж още