9 признака, че кучето ви се чувства самотно

куче Снимка: iStock

В ръщането в офиса след месеци работа от вкъщи, може да натъжи домашния ви любимец. Добре знаем, че всичко, за което четириногите ни приятели жадуват е да са близо до нас, а пандемията определено засили това чувство. Всяка промяна в графика и ежедневната рутина, която води до това, че животното прекарва по-дълги периоди от време само вкъщи. А това неминуемо се отразява на емоционалното му състояние. И върху неговата личност, както и рефлектира върху психичното му здраве. 

Без значение е дали това се дължи на нова работа или връщане обратно в офиса/на училище, развод или раздяла. Ако ежедневните обстоятелства в живота на косматия ви спътник се променят, вероятно е кучето ви да се почувства засегнато от това.

Защото, макар през повечето време да свързваме домашните си любимци с непрекъснати радост и щастие, истината е, че кучетата ни изпитват различни чувства. 

Dogsandcats.bg

Сложността на емоционалния им свят граничи с тази на малки деца, а това значи, че те са способни на щастие, но и на тъга, ревност, гняв и да, самота.

Вижте още: Какви емоции изпитват кучетата

Като добавим към това факта, че ние сме техните единствени „доставчици“ на храна, упражнения и достъп до света - не е никак чудно, че нашите кучета имат желание непрекъснато да са близо до нас. Оставането само, особено когато това е нещо, което кучето не е преживяло от известно време, може да го накара да се почувства самотно. 

кучеСнимка: iStock

9 признака на самота при кучета

Поведенията, които ще разгледаме по-долу, са потенциални симптоми на самотно куче, които могат да се проявят индивидуално или в комбинация. Някои от тях могат да са знак и за възможен здравословен проблем, като пропускане на хранене, така че – помислете за посещение при ветеринарния ви лекар, за да изключите още в началото всички възможни медицински обяснения, ако забележите някои от тези признаци. 

 • Обща депресия

Вярвате или не, кучетата могат да страдат от депресия. А ако животното се чувства самотно, то най-вероятно ще покаже поведение, тясно свързано с депресивните прояви като оттегляне, летаргия и нежелание за игра.

Повече за Депресията при кучетата 

 • Безпокойство

Ако кучето ви започва нервно да обикаля из стаята или показва други признаци на стрес в момент, когато се оправяте да излезете, това може да е знак, че животното изпитва безпокойство при раздяла и изолация. 

 • Деструктивно поведение

Куче, което унищожава предметите, вещите и имуществото ви във ваше отсъствие, може би търси начин да ангажира вниманието си от факта, че отново е само. 

 • Следва ви навсякъде

Може да забележите, че домашният ви любимец ходи след вас от стая в стая и сякаш търси присъствието ви повече от обикновено. Някои четириноги дори се будят от дълбок сън, за да ви последват, ако се местите в друго помещение.

 • Промяна в стила на игра

Кучета, които изпитват самота, може да са по-малко заинтересовани да играят с вас на нещата, които преди са обичали.

 • Промени в съня

Домашни любимци, които се чувстват самотни, може да спят повече от обикновено или да избират за дрямката си необичайни места – килера или под леглото, например.

кучеСнимка: iStock

 • Пропускане на хранене

Самотното (както и депресираното) куче често няма апетит и дори може да пропусне хранене, оставяйки съдържанието на паничката си недокоснато. Както споменахме, липсата на апетит може да е симптом на различни здравословни проблеми, за това задължително се консултирайте с ветеринарен лекар ако забележите подобно поведение. 

 • Вокализация

Кучетата използват лая и като цяло – гласа си за комуникация. При самотното куче това се изразява в лай, хленчене и дори – тихо виене, подобно на плач, щом остане само. 

 • Общи промени в поведението

Понякога може да бъде предизвикателство да се характеризират и посочат точните проблеми в поведението на животно, което изпитва самота. Необходимо е просто да се вгледате в косматия си приятел – има ли неща, които ви изглеждат различни спрямо начина, по който той се държи обикновено?

Как да предотвратим самотата при кучета

Стопаните на домашни любимци, които знаят, че им предстоят големи промени в графика и начина на живот, като например връщане в офиса след продължителна работа от дома, могат да помогнат на кучетата си да се адаптират по-лесно към промените. Ето какво може да направите:

 • Практикувайте новата си рутина

За да помогнете на четириногия си приятел да се подготви, преминете през съкратена версия на типичната си програма (облечете се, опаковайте си обяд, вземете чантата, ключовете…) и след това напуснете къщата си за 30 минути. Постепенно увеличавайте времето, през което да сте далеч от къщата.

кучеСнимка: iStock

 • Дръжте кучето си активно

Колкото повече физическа активност присъства в ежедневието на домашния ви любимец, толкова по-малко самотен ще се чувства той. А и няма домашен любимец, който да не приветства повечето и по-продължителни разходки, нали?

 • Опитайте интерактивни играчки

Инвестирайте в неща, които ще задържат максимално дълго вниманието на кучето ви във ваше отсъствие. Твърдите гумени играчки, които могат да бъдат пълнени с лакомства, са отличен начин да дадете на кучето си върху какво да се съсредоточи, докато ви няма.

кучеСнимка: iStock

 • Помислете за детска градина за кучета

Ако ви се налага да отсъствате за по-продължителни периоди от време през деня, бихте могли да помислите да наемете човек, който да минава през дома ви и да извежда животното по обяд, например. Или за специализирана градина за кучета, където то да има възможност да се забавлява с други четириноги. 

Някои стопани на четириноги решават проблема със „самотата“ на кучето си, като си взимат втори домашен любимец. Признаваме си – идеята е изкушаваща! Но това е решение, което трябва да вземете след внимателна оценка на редица други фактори. 

 

Вижте още: Да подготвим кучето за завръщането ни в офиса

Виж още