Защо понякога кучето се прави, че не ни чува

дакел Снимка: iStock

С лучвало ли ви се е, по време на разходка, да се почувствате така, сякаш домашният ви любимец умишлено ви игнорира? Сякаш се прави, че не ви чува и не изпълнява команди, които много добре знаете, че е усвоил перфектно? Бързаме да ви успокоим – не сте сами! Много стопани на четириноги изпадат в подобна ситуация, която сякаш поставя на карта цялото досегашно възпитание на кучето, буди емоции като разочарования или несигурност – как да се справим? Защо не можем да контролираме животното си? 

За щастие, след като разберете защо кучето ви се държи „упорито“, можете да започнете работа по отстраняване на проблема. Това ще ви помогне да заздравите отношенията с косматия си другар, а и самите вие ще се почувствате по-добре. 

Ето 7 причини, поради които кучетата понякога не слушат стопаните си и как да се справите със ситуацията.

  • Кучето е разсеяно

Ако тренировъчните сесии с домашния ви любимец са се случвали главно в среда без разсейване, то кучето ви може би мисли, че е важно да ви слуша само, когато около него е спокойно и не се случва нищо по-интересно. За това е важно, дори да започнете тренировките на тихо място вкъщи, постепенно да утвърждавате наученото и навън, където ще има различни шумове и дразнители. Само така ще сте сигурни, че домашният ви любимец наистина е запомнил дадена команда. 

кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Кучето знае само какво да НЕ прави

Многократно сте се опитвали да научите кучето си да не скача по хората, но вместо само да му се карате – показахте ли му как правилно (според вас) да им се радва? Вместо постоянно да обезкуражавате домашния си любимец, акцентирайки върху лошото му поведение, опитайте се да поощрявате правилното. Така то ще си създаде повече положителни асоциации, свързани с основните правила. И ако знае какво трябва да направи, за да получи възнаграждение – не бихте могли и да искате по-добра причина!

  • Мотивацията не е достатъчна

Има кучета, при които подходът на положителното подсилване чрез лакомства по време на тренировки не работи. Те просто не се интересуват достатъчно от храната. За това на помощ идват „лакомствата в висока стойност“. И преди сме споменавали, че това са вкусотии, които давате на домашния си любимец само по време на тренировките и то в случаите, когато се е представил особено добре. 

Те могат да са под формата на сушено месо, бекон или друг вид храна, която обикновено не присъства в менюто му. Не се отказвайте от дресурата само, защото кучето ви не се интересува от храна. Опитайте различна мотивация – любими играчки, почесване зад ухото…Открийте това, което радва косматия ви приятел най-много и го държи съсредоточен по време на тренировките.

кучеСнимка: iStock

  • Кучето е объркано

Ако членовете на едно домакинство използват различни методи на обучение или команди, доста вероятно е домашният любимец да се обърка кои от тях кога да изпълнява и как да реагира на всеки сигнал. Установете разбирателство на тема „възпитание на кучето“ с всички в дома си, бъдете постоянни и не променяйте методите, командите и сигналите, за да може животното да научи да се държи така, както се очаква от него. И не забравяйте – ако само веднъж някой „наруши правилата“ – сърдете се на него, а не на кучето си. 

  • Има твърде много енергия

Много кучета не получават достатъчно упражнения и физическа активност, за да изразходват енергията си. Опитайте се да увеличите честотата и интензивността на разходките или времето за игра на вашия домашен любимец. Ако той се измори качествено, това ще го направи по-концентриран и съсредоточен.

кучеСнимка: iStock

Вижте още: 5 съвета за обучение на високоенергийни кучета

  • Кучето се страхува от вас

Повишаването на тон и честите наказания за лошото държание само ще накарат кучето ви да се страхува от вас. Това е проблем, който може да се развие и да ескалира в други проблеми. Ако се карате, например, на домашния си любимец, че се е напикал вкъщи, той може системно да започне да се изпуска при стресова ситуация или от страх. 

Наказанията, съчетани с физическо насилие, могат да развият у животното агресия. Положителното подсилване е много по-ефективно в дългосрочен план при обучение на кучета.

Вижте още: 5 ползи от позитивния метод на обучение при кучетата

  • Кучето може да е хиперактивно 

Ако сте опитали всичко в този списък и все още домашният ви любимец продължава да не ви слуша, значи може би се касае за разстройство на хиперактивността. Това е много рядка диагноза, но ако имате съмнение, че кучето ви страда от това, говорете с ветеринарния си лекар за диагноза и възможно лечение.

кучеСнимка: iStock

С повече търпение и разбиране на проблема за непослушанието на домашния ви любимец, можете да се преборите с това проблемно поведениеДобър вариант е да потърсите консултация при професионален дресьор – особено ако проявите на „инат“ са станали твърде чести. Специалистът може да ви начертае пътя към по-добро и качествено общуване с домашния ви любимец. Може би самите вие на успявате да обясните на кучето какво точно поведение се очаква от него.

 

Вижте още: 4 признака, че кучето ви е свръхстимулирано

Виж още