5 действия, с които отключвате лошото поведение на кучето си

куче човек Снимка: iStock

З а лошото поведение на домашните ни любимци има различни причини. Рядко обаче, сме склонни да търсим вината за това в себе си, а не в обстоятелствата или средата наоколо. Докато всъщност, често се случва така, че някои наши действия може би провокират непослушното и деструктивно поведение на косматия ни другар. 

кучеСнимка: iStock

Предлагаме ви да разгледаме пет начина, по които, съзнателно или не, може би отключвате лошото държание на домашния си любимец. Защото винаги можем да се стремим да сме по-добри стопани на косматите си спътници, нали?

  • Не му осигурявате достатъчно упражнения

Ако ви няма по 12 часа на ден, а разходката на кучето ви се състои в няколко бързи кръгчета в задния двор, то вие едва ли предоставяте на домашния си любимец адекватни възможности да изразходва енергията си. Вместо това, той пренасочва излишъкът й в други дейности. Като дъвчене на обувките ви, кражба на храна или драскане с нокти по стените. Или както казва една стара поговорка „Умореното куче е добро куче“. 

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

  • Не сте отделили време за обучение

Може и да не ви се вярва, но ако обучението на домашния ви любимец е спряло до там да се научи да сяда, ляга и да ходи до тоалетната навън, то не е чудно, че кучето ви може би се държи лошо на моменти. Опитайте се да въвеждате нови команди поне веднъж седмично или да затвърждавате старите. Помнете – никога не е късно да научите питомеца си на нови трикове!

  • Подсилвате лошото поведение

Как реагирате, когато кучето ви лае за внимание? Викате ли му да спре? Е, познайте какво – вие просто му давате това, което иска. Идентично, животното краде остатъците от вечерята ви от масата, вие му се карате и след това го гледате ядосано, докато поглъща всичко, което е докопало. Отново му давате да разбере, че лошото поведение ще му се отплати. 

куче хранаСнимка: iStock

Помислете какво се опитва да постигне вашето куче, когато се държи зле и не го възнаграждавайте за това.

  • Пренебрегвате породата на кучето си

Това върви ръка за ръка с недостатъчното време за упражнения. Ако, например, имате Бордър коли у дома, но го разхождате всяка сутрин и вечер, то сигурно сте спокойни, че сте изпълнили изискването за упражнения, нали? За ваше съжаление, сте далеч от истината. Докато излизането два пъти дневно може да е достатъчно за раздвижване на породи като Грейхаунд или Лабрадор, Бордър колито е отглеждано за работа. И като работна порода, представителите й се нуждаят освен да тичат, и да са заети с нещо. Ако добавите една бърза игра с хвърляне на топка, например, ще добавите ценен елемент към рутината на животното. 

  • Имате си работа с юноша

Подобно на хората, кучетата преминават през бунтарска „тийнейджърска“ фаза (около 5-ти до 18 месец). През това време те често тестват собствениците си, за да видят с какво могат да се измъкнат. Да сте твърди и последователни в обучението си ще ви помогне да установите граници. И бъдете търпеливи – въпрос на време е домашният ви любимец да израсне тази фаза. 

куче хранаСнимка: iStock

 

Виж още