5 естествени начина как да подобрите храносмилането на кучето си

куче щастие Снимка: iStock

Н ашите домашни любимци са зависими от нас, за това и основна задача на всеки собственик е да се погрижи кучето му да се радва на оптимално здраве. Едно от нещата, върху които сякаш пропускаме да съсредоточим внимание, е доброто храносмилателно здраве на нашите питомци. Съвременният живот доведе до нарастване на свързаните с микробиома нарушения и възпалителни заболявания при домашните любимци, пишат от PetMD. Това налага да обърщаме внимание и да поддържаме храносмилателната система на питомците си във възможно най-добра форма.

куче разходкаСнимка: iStock

Ето и няколко естествени начина как да направите това, вплитайки грижата за чревната флора на косматия си другар в обичайната му рутина. 

  • Пробиотици

Пробиотиците представляват добрите бактерии, които поддържат баланса в червата ни. Когато сме болни, страдаме от инфекция или възпаление, броят на тези бактерии намалява, което води до стомашни проблеми като диария и запек. Същото се отнася и за домашните ни любимци. 

Dogsandcats.bg

Ако кучето ви е предразположено към храносмилателни проблеми, често има газове, подуване на корема или диария, приемът на пробиотици може да му помогне. А като бонус – успоредно с намаляване на дискомфорта на животното, ще забележите подобряване на настроението му, както и по-добро състояние на кожата и козината.

куче витаминиСнимка: iStock

Ако смятате, че приемът на пробиотици би се отразил добре на домашния ви любимец, обсъдете го с ветеринарния си лекар. Специалистът, познавайки здравната история на кучето ви, ще ви даде най-добрия съвет относно това какво би било най-добро за него. 

  • Добавете костен бульон към храната му

Добавянето на костен бульон към храната на кучето ви увеличава усвояването на хранителни вещества и подобрява чревната му флора. Това е така, тъй като костният бульон е богат на хранителни вещества като желязо, витамини А и К, мастни киселини, селен, цинк, манган, а съдържа и съдържа глюкозамин и хондроитин.

В костния бульон има и колаген, който съдържа аминокиселина, която укрепва лигавицата на храносмилателния тракт на животното. Това подобрява способността му да абсорбира хранителните вещества.

куче бульонСнимка: iStock

  • Упражнения и игра

Звучи ли ви познато – когато от известно време не сте били особено активни, сякаш започвате да се чувствате по-дистанцирани, дръпнати и летаргични. Е, нещо подобно се случва и с домашните ни любимци!

Ежедневните упражнения и игра помагат за намаляване на стреса и понижават кортизола – хормон, който може да причини възпаление и да отслаби имунната система на кучето. Дори само добавянето на нова играчка или 10-минутно забавление на донасяне действително може да е от полза за здравето на храносмилателната система на домашния ви любимец! При това – по-невероятен начин!

куче разходкаСнимка: iStock

  • Етерични масла

Според Американския киноложки клуб, някои етерични масла носят ползи за здравето на кучетата (както е и при хората). За това и голяма част от холистичните ветеринарни лекари ги включват в своите практики.

Сред маслата, за които се знае, че са безопасни за четириногите ни другари, спадат това от глухарче и бял трън, често използвани за детоксикация и поддържане състоянието на черния дроб. Можете да проучите и действията на маслата от лавандула, мента и лайка. Преди да ги включите в рутината на косматия си другар обаче, консултирайте се с ветеринарния си лекар. 

  • Пребиотици

Пребиотиците са фибри, които преминават през храносмилателния тракт и ферментират в дебелото черво. Като стопанин на домашен любимец, вероятно имате поглед над изпражненията му и по конкретно – формата и консистенцията им. Пробиотиците могат да помогнат за по-лесното изхождане на животното, а пребиотиците – да направите пробиотиците още по-ефективни. 

куче витаминиСнимка: iStock

 

Виж още