5 изненадващи начина как кучетата четат мислите ни

куче човек Снимка: iStock

В ъпреки че кучето ви вероятно е усвоило команди като „седни“ и „стой“, всъщност най-впечатляващият трик, който то знае, не е нещо, на което сте го научили вие. Събудихме ли любопитството ви? 

Собствениците споделят специална връзка с домашните си любимци, а част от нея се дължи на способността на четириногите да улавят емоционалните сигнали, които хората им дават.

Кучетата ни са способни на емпатия, а когато това се комбинира с невероятното им обоняние и естествена интуиция, понякога може да се почувствате така, сякаш животното чете мислите ви. Ето няколко примера: 

Dogsandcats.bg
  • Домашният любимец знае кога сте тъжни

Вашето куче обработва визуални и слухови сигнали и дори да не плачете, то разпознава поведението ви, свързано с тъга и депресия. Домашните ни любимци могат да надушат и хормоните, свързани с тези негативни чувства. Така че, бъдете сигурни в едно – вашата тъга е очевидна за косматия ви другар и той вероятно веднага ще предприеме действия, за да ви покаже загриженост и да ви предложи утеха. Да, той няма да разреши всичките ви проблеми, но е трудно да сте тъжни, когато някой ви ближе лицето, нали?

куче човекСнимка: iStock

  • Кучето ви знае кога вие и съпругът ви се карате

Ядосаните хора се мръщят повече, кръстосват ръце и имат повишен пулс. Вашият съпруг може и да не разбира тези знаци, но домашният ви любимец ще го направи. Нещо повече, според Animal Cognition кучетата не знаят защо лицето ви е гневно, но някак осъзнават, че това е отрицателна емоция, която предпочитат да не виждат. 

За това не се изненадвайте, ако докато се карате с половинката си, домашният ви любимец реши да напусне стаята. 

  • Кучето знае вашите намерения

Понякога способността на четириногите ни другари да предвидят следващия ни ход граничи със свръхестествена интуиция! Как иначе да си обясним факта, че още преди да сме се придвижили към каишката или да сме обули обувките си, кучето ни вече знае, че предстои разходка? И респективно – започва да лае по вратата или да върти ентусиазирано опашка? 

куче човекСнимка: iStock

И макар за повечето от нас да е абсолютна загадка как кучето ни сякаш разбира, че му предстои баня, още преди да сме завъртели кранчето с топлата вода, зад всичко това си има обяснение. Изследователите твърдят, че зрителният контакт, а не ясновидство или шесто чувство е ключът към разбирането на този трик. Домашните ни любимци могат да следват погледа и да четат езика на тялото ни, а това и помага да съберат две и две.

  • Домашният ви любимец знае кога сте болн

Независимо дали става въпрос за грип или нещо по-сериозно, мощното обоняние на вашето куче може да открие фините разлики в химията на тялото ви. Освен миризмата, четириногото може да забележи промените в поведението ви. Ако, например, все още сте в леглото до обяд, а обикновено ставате рано, животното ще види това като промяна в ежедневието си. 

куче човекСнимка: iStock

Кучетата са толкова добри в разпознаването на това кога хората са болни, че някои четириноги дори биват обучавани за ранно откриване на болести. Те могат да разберат дали човек има рак на белия дроб само, като помиришат дъха му. Или могат да предупредят човек с диабет за промени в кръвната му захар. 

  • Те знаят кога сте влюбени

Поетите от години се опитват да излязат с адекватна дефиниция за това какво е любовта. В науката обаче, всичко е свързано с химическите реакции. Когато гледате някого, когото обичате, тялото ви освобождава хормони, включително допамин и серотонин. Тези химикали са отговорни за нашите чувства на щастие и радост. Ако домашният ви любимец е наоколо, когато сте заети да се взирате в очите на любимия си човек, то ще надуши тези хормонални промени. Те ще добавят информация към това, което вече животното е установило и въз основа езика на тялото ви. И готово – то знае, че вие сте влюбени!

куче човекСнимка: iStock

В заключение, може би вече стигнахте и сами до извода, че няма смисъл да криете чувствата си, когато кучето ви е наоколо. Колкото и да се опитвате, четириногият ви другар може да усети вашите тайни. Защото кучетата ни са по-интуитивни от повечето хора и това е част от причината, поради която ги обичаме! 

Вижте още: 

Как кучетата казват „благодаря“

Защо кучетата не харесват някои хора

Виж още