Как кучетата казват „благодаря“

куче Снимка: iStock

Х ората имаме много начини да кажем и покажем благодарността си. Прегръщаме се. Усмихваме се. Казваме си „благодаря ти“. Изпращаме си съобщения или (за съжаление, все по-рядко) ръкописни благодарствени картички. 

Да, ние правим много неща и разполагаме с цяла палитра от изразни средства, с които да изразим благодарността и признателността си. Но какво да кажем за любимите ни кучета? Как те показват благодарността си към нас? Чрез целувки и махане с опашка? Или с онзи влажен, леко жален и неустоимо сладък поглед? А защо не – с всичко изброено? Ето какво има да ни каже науката по въпроса относно начините, чрез които домашните ни любимци ни казват „благодаря“. 

кучеСнимка: iStock

Могат ли кучетата да изпитват благодарност?

Вие правите нещо наистина хубаво за кучето си, различно от обичайната рутина и ежедневни грижи – като, например, да го заведете в любимия му парк или да му купите някое наистина вкусно, но по-скъпо лакомство, запазено за специални поводи. И, разбира се, съвсем естествено, животното се забавлява с жеста ви. Едва ли има куче, което да не обича забавленията на открито/почерпката или всичко друго, което включва неговия стопанин. Но дали си мисли през това време: „Благодаря ти, скъпи мой човеко“?

Dogsandcats.bg

Учените са единодушни – много е възможно. Ключът към разбирането на благодарността е емпатията. С други думи – не можем да се почувстваме истински благодарни за нещо, ако не сме в състояние да се поставим на мястото на човека, който дава подаръка/прави жеста/е мил с нас. Без съпричастност добрите чувства, свързани с това, че получаваме нещо хубаво, са просто щастие. Което също, разбира се, е страхотна положителна емоция. Но не е искрена благодарност. 

кучеСнимка: iStock

Проучване на изследователи от Виенския университет показва, че четириногите са способни да разбират и реагират на човешките емоции – ключови умения, свързани с емпатията. 

За целта на изследването кучетата били поставени в една стая със собствениците си, които от своя страна е трябвало да носят слушалки или да четат книга – игнорирайки четириногите. В същото помещение имало и високоговорители, които пускали на животните различни звуци на други кучета и хора – щастливи или тъжни, както и неутрални шумове като дъжд.

Резултатите? Животните са обръщали повече внимание на говорителите, когато възпроизвежданото съдържание е било с емоционален заряд – и от човек, и от друго куче. Нещо повече, те са били по-склонни да „замръзнат“, когато до ушите им достигали негативни звуци – като други хленчещи кучета или плачещи хора. Което, смятат учените, показва, че домашните ни любимци разбират разликата между щастието и страданието. Фактът, че кучетата показват емпатични тенденции предполага, че благодарността е в сферата на техните способности. 

кучеСнимка: iStock

Как кучетата изразяват своята благодарност?

Световноизвестният треньор на кучето Сизър Милан описва в публикация с блога си, че според него, развълнуваният отговор у домашните ни любимци, който виждаме, когато се приберем у дома след работа, погрешно се бърка с благодарност. Всъщност, действително това чувство у четириногите ни другари се появява в някои далеч по-тихи моменти, смята Милан. 

Според специалиста,

нашите кучета изразяват благодарността си винаги, когато ни погледнат в очите. Така те получават потвърждение, че ние сме до тях и се успокояват, че в наше лице имат спокоен и уверен лидер.

Те не го казват с думи, но го изразяват чрез енергията си – махане с опашка, а понякога – и усмивка, която сякаш казва: „Благодарен съм, че си тук и съм щастлив, че просто си до мен в момента“.

кучеСнимка: iStock

Могат ли други животни да изразят благодарност?

Дали усещането за благодарност е нещо, уникално за хората и кучетата? Или като цяло е емоция, често срещана в животинското царство? 

Изследванията по темата показват, че освен нас и домашните ни любимци, още някои животни са способни на нещо, което е близко до нашето определение за благодарност. Статия на Scientific American по темата разказва за историята на две шимпанзета, които са заключени в тъмно помещение по време на буря – когато човек отваря вратата, за да ги пусне, те инстинктивно го прегърнали. 

Животните обаче не показват благодарност само към хората, а и помежду си. Импала (вид големи антилопи, произхождащи от Африка) се грижат взаимно с нещата, които са досадни за другите. Например – едната антилопа отделя време, за да почисти другата, а втората й връща услугата за еквивалентно време. 

Това поведение подсказва, че животните имат концепция за справедливост и реципрочност, както и че оценяват помощта, която са получили, и искат да се отплатят за нея. 

 

Вижте още: 

Какви емоции могат да изпитват кучетата

4 типа кучешки усмивки

Виж още