5 любопитни факти за редките Апенцелер Зененхунд

Апенцелер Снимка: iStock

В ероятно никога не сте виждали това куче. А дори и да сте, то има вероятност да не сте били запознати с това каква порода е. Или да сте я объркали с друга. Ако действително сте попаднали на Апенцелер – най-рядката от семейството на „зененхундите“, чиято родина е Швейцария, то продължете да четете, за да разберете всичко, което трябва за тази екзотична порода!

АпенцелерСнимка: iStock

Защото, за нея се знае сравнително малко, а представителите й са изключителни и по нищо не отстъпват на останалите популярни домашни любимци! 

5 любопитни и интересни факти за Апенцелер Зененхунд 

Макар около точния произход на породата все още да има доста неизвестни, тези четириноги са част от групата на „зененхундите“, включваща четири породи швейцарски планински кучета, сред които попадат Бернското планинско куче, Ентлебухера и Голямото швейцарско планинско куче. Освен това, за представителите на породата се знае, че:

Dogsandcats.bg
  • Обичат да са активни и в движение

Кучетата от породата Апенцелер обичат да спортуват и да са в движение. За това, ако планирате да отворите дома и сърцето си за подобен домашен любимец, уверете се, че разполагате с възможността редовно да му отделяте време за упражнения и физическа активност. 

АпенцелерСнимка: iStock

Тези четириноги обичат да държат и ума си ангажиран. В резултат на това тичането, плуването, преходите и допълнителните разходки са идеални дейности за тях. Освен умствената стимулация (пъзелите-играчки могат да са ви полезни тук), вариант е да запишете косматия си другар в тренировъчен клас и аджилити – дейности, които ще му осигурят достатъчно физическо натоварване. И накрая, добре е питомецът ви да има достъп до двор, където да може свободно да тича и да се раздвижва през деня. 

  • Те са фенове на дресурата

Ако си мислите, че упражненията са единственото нещо, на което са фенове Апенцелерите, грешите! Защото тази порода обича и да тренира! В идеалния случай, можете да започнете с дресурата на питомеца си още, докато е кутре, за да предотвратите появата на лоши навици в бъдеще. 

АпенцелерСнимка: iStock

Имайте предвид, че представителите на породата се отличават със своята интелигентност, което понякога включва инат и упоритост. Силовите методи и грубото поведение са абсолютно противопоказни. За да имате успех в обучението, необходимо е да заложите на положително подсилване на желаното поведение с помощта на похвали и лакомства. Освен това, уверете се, че тренировките са достатъчно разнообразни, за да задържат вниманието на питомеца ви.  

  • Те са не само здрави, но и дълголетни

Апенцелерите нямат генетични или наследствени здравословни проблеми. Освен това, представителите на породата се отличават с дълъг живот, като не е необичайно да са редом до стопанина си между 12 до 14 години. Разбира се, това не означава, че тези планински кучета не са засегнати от обичайните кучешки проблеми, които се появяват с възрастта, като артрит, например. 

АпенцелерСнимка: iStock

  • Рядка порода кучета, за която се знае твърде малко

Апенцелер зененхунд е рядка порода кучета. Трудно откриваеми, особено ако търсите породисто четириного, уверете се, че развъдникът, от които взимате питомеца си има необходимите лицензи и ще ви осигури документ за произхода на животното. И да, не са никак евтини. 

АпенцелерСнимка: iStock

  • Те са красиви и пъргави

Гъвкави и пъргави кучета, Апенцелерите са страхотни другари в различни дейности – от пастирство и разходки в планината, до търсете и спасяване на хора. Окраската на тези средни по размер четириноги обикновено включва три цвята. А добре балансираният им характер и вярност към стопанина ги превръща в добри пазачи, които винаги ще са до вас и на които можете да разчитате!

АпенцелерСнимка: iStock

Забележка: Благодарим на нашия читател, който ни насочи да обърнем повече внимание на породата! Ако и вие смятате (в което не се и съмняваме!), че домашният ви любимец е уникален и има нужда от повече информация за породата му, а не я откривате тук - не се колебайте да ни пишете!

 

Виж още