Апенцелер Зененхунд

Апенцелер Зененхунд Снимка: Istock

Други имена

Appenzeller Sennenhunde

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

46 см. 58 см.

Тегло

23 - 25 кг.

Живот

9 - 12 г.

Произход

Швейцария

История

Апенцелер Зененхунд са представители на групата на “зененхундите”. Това са четири породи, произхождащи от Швейцарските алпи. Името на тези кучета идва от немски език и означава буквално “овчар”. Зененхундите са фермерски кучета, приближаващи се до типа на договете. Има 4 разновидности, като всички те са с характерна трицветна окраска, силно телосложение и предан характер.

Апенцелер Зененхундът води началото си от швейцарския кантон Апенцел, намиращ се в източната част на страната. Първият клуб на почитателите на породата е официално основан през 1906 година, а самата тя е записана и регистрирана през 1989 година.

Външен вид

Красиво, атлетично и работно куче, Апенцелер Зененхунд-а е с мускулесто, леко издължено тяло, добре развит гръден кош и красиви крайници. Мъжките представители на породата достигат до 58 см височина, женските – до 56 см. Теглото им е между 23-25 килограма. Главата е едра, с клиновидна форма, носът – едър, черен или кафяв на цвят, очите – бадемовидни, тъмнокафяви или кестеняви. Ушите на тези кучета са с триъгълна форма, клепнали и разположени високо на главата. Опашката е дълга и пухкава. Козината на тези кучета е къса, гъста, с нежен подкосъм. На цвят са черно-кафяви, с бели петна по лапите и края на опашката. Имат задължителна бяла черта между очите и от брадичката до гърдите.

Характер

Лоялно и предано куче, Апенцелер Зененхундът не изизква много грижи от страна на собственика си. Той е много активен, за това трябва да му осигурите възможност да изразходва енергията си. Ако го отглеждате в апартамент – дългите разходки са задължителни, желателно е да са на места, където кучето може да потича спокойно. По-добрият вариант на отглеждане на тази порода е в двор, където животното ще може да бъде по цял ден навън.

Dogsandcats.bg

Кучетата от тази порода са много интелигентни и се поддават лесно на обучение. Въпрки това може да се наблюдава известно колебание или инатливост при изпълнение на някои команди – не бързайте да се карате на кучето. Силовият подход и накаранията не работят при тежи животни – единствено чрез метода на поощрението ще ги накарате да правят това, което искате от тях.

Здраве

Породата е една от най-здравите, познати в кучешкия свят. Често срещани заболявания са дисплазия на тазобедрената става, цялостни проблеми със ставите и различни видове кожни заболявания.

Грижа

Козината на Апецелер Зененхунда не изисква често разресване, достатъчно е да го правите венъж седмично. Прекалено честото къпане също не се препоръчва – забърсване с влажна кърпа е достатъчно, за да почистите животното.  Тъй като представителите на породата имат склонност към ушни инфекции, проверката на ушите на кучето трябва да се превърне в навик за собственика му.

Хранене

За да разкрие пълната си красота, тази прода трябва да се храни преобладаващо с висококачествена кучешка храна. Дали ще е под формата на гранули, консерва или пастет – важно е да е премиум клас, за да осигури на тези красиви кучета всички хранителни вещества, които са им необходими. Ако сте решили в добавка към менюто им да има и нетурална храна, то заложете на месо – задължително преминало термична обработка. Абсолютно забранено е да давате на тези кучета сувово месо, риба, пържени храни или сладко.

Деца и домашни любимци

Апецелер Зененхунд е порода кучета, които се разбират добре с деца и други домашни любимци. От значение е ранната социализация на животното – водете го с вас в оживени паркове и градинки, нека свиква с кучета и непознати от малко.

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още