5 мита за Джак Ръсел териерите, които всички сме чували

Джак ръсел териер Снимка: iStock

Д жак Ръсел териерът е малко куче, което обаче крие голяма личност и има индивидуалност в излишък. 

Тези живи, любящи и любопитни дребосъци обикновено са истински екстроверти, които обичат да са в центъра на вниманието. Те са известни с това, че са силно привързани към стопанина си. И не бива да ви изненадва, че след часове тичане и игра навън, за вашия Джак няма нищо по-любимо от това да подремне, гушкайки се в скута ви. 

джак ръселСнимка: iStock

Въпреки че са сравнително стара порода, и до днес Джак Ръселите си остават неразбрани от мнозина. Ако сте сред почитателите на тези енергични дребосъци или имате желание да добавите към семейството си подобен четириног другар, добре е да съберете правилната информация, за да можете да осигурите максимално комфортен дом на животното. 

Dogsandcats.bg

Предлагаме ви да разгледаме заедно 5 от най-популярните мита, свързани с Джак Ръселите, които всички сме чували, но и които имат нужда от някои корекции. 

  • Джак Ръселите са идеални кучета за апартамент

Джак Ръсел териерите са малки, така че хората автоматично приемат, че тези кучета не се нуждаят от много пространство. Джаковете обаче са изключително енергични четириноги,  отглеждани в миналото за лов на лисици. Те имат нужда от много възможности за игра, а въпреки че са приятелски настроени и дружелюбни към всички, тези домашни любимци са доста вокални и лаят им може да не допадне на съседите ви.

джак ръселСнимка: iStock

Въпреки тези специфични характеристики, все пак можете да отглеждате Джак в апартамент. Необходимо е обаче да сте сигурни, че отделяте достатъчно време за активни разходки, съчетани с игри и упражнения. 

  • Джак Ръсел териерите не се разбират добре с непознати 

Типично за някои малки кученца, като Чихуахуа, например, действително се привързват към един конкретен човек и подхождат предпазливо към околните. Джак Ръселите обаче, обикновено приемат дружелюбно непознати. Породата е известна със звънливия си лай, така че безспорно животното ще вдигне шум, когато някой пристигне. Въпреки това няма причини за притеснение – Джакът просто е като много силна аларма на четири крака, нищо повече! И можете да бъдете сигурни, че когато гостите ви влязат, те могат да очакват да бъдат обсипани с обич и молби за игра от страна на косматия ви другар.

джак ръсел в гръбСнимка: iStock

  • Джак Ръселите не обичат други домашни любимци

Обичта на Джак Ръселите към другите не се простира или изчерпва само до хората. Като цяло тези кучета са много добри с други животни, включително четириноги. Ранното и често социализиране на животното може да му помогне да свикне по-бързо и да се наслаждава още повече на компанията на други космати приятели. 

Джак ръсел териерСнимка: iStock

  • Джак Ръселите не се нуждаят от чак толкова упражнения

Отново, кучетата от породата Джак Ръсел териер имат високи нужди от умствена и физическа стимулация. Те се нуждаят от стопанин, който е готов да им отделя достатъчно време за игри, тичане, разходки и други начини, които да помогнат на животното да изгори енергията си. 

Оставянето на домашния любимец сам за дълъг период от време или пропускането на ежедневните разходки може да увеличи рисковете от затлъстяване и да отключи у четириногото разрушително поведение. 

Добрата новина е, че играта и разходката с вашия Джак Ръсел е чудесен начин за установяване на връзка между вас и домашния ви любимец. 

Джак ръсел териерСнимка: iStock

  • Невъзможно е да се обучи един Джак Ръсел

Тъй като са силно любознателни, Джаковете лесно могат да се разсеят, особено, когато са навън. Те обаче са умни и нетърпеливи да получат обичта и одобрението на стопаните си. За това е напълно възможно да ги научите на команди и трикове. Ключово е да поддържате тренировъчните сесии кратки, а най-добрият метод е този на положителното подсилване. 

Награди като лакомства и много похвали работят по-добре от наказания. А завършекът на тренировките с положителна нотка ще остави добър вкус в устата на вашия Джак Ръсел (буквално и преносно). 

Джак ръсел териерСнимка: iStock

 

 

Виж още