5 начина да намалите хъркането на кучето си

куче спи Снимка: iStock

У насяте се в сладка дрямка и точно сте на косъм да заспите, когато кученцето ви, свито кротко до вас, внезапно започва да хрипти и хърка. В началото може и да е сладко да слушате как вашето сънливо приятелче издава тихички звуци, но тази среднощна вокализация скоро губи своето очарование, а когато ви държи будни всяка нощ – рязко става непривлекателна. 

куче спиСнимка: iStock

Както при хората, така и при домашните ни любимци има редица причини, които отключват хъркането. Породите с къс нос като Мопс, Бостънски териер и булдозите (така наречените брахицефални кучета) са по-склонни да хъркат поради ограничените си трахеи. Но лекото подсмърчане, грухтене или друг вид звуци по време на сън, могат да се появят при всяко четириного. 

Ако и вие сте принудени да слушате хъркането на домашния си любимец всяка нощ, опитайте тези 5 съвета, които ще го намалят.

Dogsandcats.bg
  • Поддържайте чистотата в дома си

Подобно на хората, много кучета страдат от алергии, които засягат дихателната им система. Домашният ви любимец може да изпитва дразнение от всичко, но най-големите виновници, когато става дума за хъркане, са ежедневният прах и цветен прашец.

куче диванСнимка: iStock

Можете да облекчите дискомфорта и симптомите на алергия на косматия си другар, като поддържате хигиената и чистотата в дома си. Перете и сменяйте спалното бельо на животното всеки ден, минавайте местата, където играе или обича да си дремва с прахосмукачка старателно и тупайте килимите/постелките често. 

Ако полените навън (състоянието се обостря най-вече през пролетта) са причината – насрочете разходките си тогава, когато броят им е по-нисък или няма много вятър, за да минимализирате възможността тези фини частици да попаднат в носа и ушите на питомеца ви. 

  • Коригирайте позицията му за сън

Хъркането се случва, когато дихателните пътища са блокирани или стеснени, а позицията на сън на вашето куче може да бъде фактор, който допринася за това. Ако животното хърка, докато се е проснало по гръб, например, преобръщането му настрани може незабавно да реши проблема. 

куче спиСнимка: iStock

Преди да протегнете ръка, за да побутнете питомеца си обаче, спомнете си как самите вие се чувствате, когато някой ви събуди посред нощ. Дори и най-кротките и възпитани четириноги могат да се нахвърлят агресивно, когато биват рязко извадени от спокойния им сън, така че – бъдете бавни и нежни, когато преобръщате четириногото.

  • Помогнете му да отслабне

Затлъстяването на домашните любимци идва с дълъг списък от потенциални рискове за здравето им. Установено е също, че наднорменото тегло може да бъде и пряка причина за хъркането. Излишните килограми не се натрупват само в областта на корема на животните, дори напротив – кучетата, които имат наднормено тегло обикновено имат излишна тъкан около врата и гърлото си. Тази двойна брадичка, която за мнозина изглежда толкова сладка, всъщност може частично да възпрепятства въздушния поток и това да причини хъркане.

куче спиСнимка: iStock

Ако това звучи като вашия домашен любимец – поставете животното на здравословна диета и се ангажирайте с редовни упражнения, за да му помогнете да свали излишните килограми.

  • Спрете пушенето около кучето

Тютюневият дим дразни дихателната система на кучето ви по начини, за които вероятно не сте се и замисляли. Не само, че животните страдат от пасивното пушене толкова, колкото и хората, но вдишването на изпаренията също допринася за проблеми като хъркане. 

Ако не желаете да се разделите с този навик завинаги, поне направете усилие да не пушите в близост до кучето си или в зоните, където то обича да стои, дремва или играе

куче спиСнимка: iStock

  • Посетете ветеринарния си лекар

За кучета, генетично предразположени към хъркане, малка операция може да бъдат най-добрият начин за подобряване на дишането. Ветеринарният ви лекар може да ви насочи към подходяща за питомеца ви процедура. Да, може би ще е скъпо, но ще си осигурите по-добър нощен сън, а домашният ви любимец ще се чувства по-добре и ще диша по-лесно.

Вижте още: 

Защо кучетата хъркат

Защо кучетата спят толкова много

Виж още