Защо кучетата спят толкова много

куче Снимка: iStock

Т ова е абсолютен факт, който бързо забелязвате при отглеждането на домашния си любимец: Кучетата спят много. Без значение е дали косматият ви спътник е малко кутре или възрастно четириного – със сигурност сте се хващали, че наблюдавате как животното очарователно си подремва на дивана или в леглото си. 

Ако домашният ви любимец сякаш проспива почти целия ден, може би започвате да се питате: Кое кара кучетата да спят толкова много? И от колко сън всъщност се нуждаят косматите ни спътници?

Разбиране на моделите на кучешкия сън

Докато ние спим много по-малко като часове от домашните ни любимци, моделът на цикъла на сън на кучето ни всъщност е много подобен на нашия. Също както и ние, косматите ни спътници получават по-голямата част от „дълбокия си, възстановителен сън“ между 21 часа вечерта до 6 часа сутринта. 

Основната разлика между навиците на сън на хората и кучетата е доста забележима: Домашните ни любимци са склонни да спят на кратки периоди през целия ден, докато при нас средният цикъл на сън се движи между 7 до 9 часа на нощ, с бавно навлизане в REM фазата (тази на най-дълбока почивка).

Dogsandcats.bg

Докато при хората това отнема часове, последните изследвания сочат, че четириногите ни приятели могат да влязат във фаза на най-дълбок сън само за 20 минути. Може да забележите, че е доста вероятно кучето ви сякаш „внезапно да се сепне“ и събуди от този период от дълбок сън, преди да е имало време напълно да излезе от тази фаза. Тогава реакциите му са забавени, объркано е и се намира в състояние, известно като „инерция на съня“. Учените предполагат, че това се случва, тъй като предците на вашия домашен любимец са били много бдителни към заобикалящата ги среда и често бързите реакции са спасявали живота им.

кучеСнимка: iStock

Ако някога сте наблюдавали замечтано кучето си и сте се чудили дали всъщност сънува, бързаме да ви кажем, че това най-вероятно е така. Трептящите клепачи и леко потрепващи крака са индикация, че косматият ви приятел в дълбоко във фазата на REM съня. А проучванията категорично показват, че мозъчните му вълни изглеждат точно като нашите, когато сънуваме.

Колко часа на ден спят кучетата?

Едно здраво куче прекарва около половината от деня си (между 8 и 14 часа) в сън, останалите 20 процента време – в будно състояние, но в легнало/седнало положение и около 30% от деня си в активност. 

Въпреки това, точно от какво количество сън се нуждае вашето куче, се влияе от фактори като възраст, размер и порода. Например, ако домашният ви любимец вече се намира в „златните си години“ (след 8-9 години нагоре), то той най-вероятно дремва повече от преди. И това е съвсем нормално – по-възрастните кучета се уморяват по-бързо от дейностите в ежедневието си поради естествения процес на стареене. 

Макар че ветеринарните лекари и специалисти все още не са установили точната причина, на лице е и наблюдението, че четириногите от по-едри и големи породи са склонни да спят повече в сравнение с по-дребните си събратя. Работните кучета са склонни да бъдат по-бдителни и енергични, така че и при тях часовете в будно състояние са повече. 

кучеСнимка: iStock

От колко сън имат нужда малките кученца?

Докато са малки, домашните ни любимци прекарват голяма част от будните си часове в проучване на околната среда. Въпреки че това е периода, през който са най-любопитни да научат нови неща, кутретата се изморяват бързо. За това те се нуждаят от между 18 до 20 часа сън на ден. 

Подобно на бебетата, кученцата спят много, защото физически и психически растат и се развиват с много бързи темпове, коментира д-р Кристи Флин, асистент в катедрата по ветеринарни клинични услуги в Университета на Минесота. Това се счита за съвсем нормално, като ключово през този период е да се опитате да установите нещо като „график за сън“ – сутрешна и вечерна рутина, които да маркират часовете за почивка на домашния ви любимец.

Защо кучетата спят толкова много?

Тъй като изследванията върху кучешкия сън не са достатъчни, все още не се знае с точност защо четириногите ни спътници спят толкова много. Докато техните роднини като сивите вълци и арктическите лисици са най-активни през нощта, домашните кучета прекарват това време най-често в сън. 

кучеСнимка: iStock

Най-разпространено е мнението, че кучетата спят толкова много по същите причини, поради които и хората: така те получават възстановителна почивка, при която тялото и умът им функционират оптимално, обработвайки и съхранявайки спомените от деня. Може би дори си припомнят насън основните команди, на които сме ги научили или визуализират лакомствата, с които сме ги наградили за добре свършената работа. 

Можем ли да кажем, че някои кучета спят от скука?

Всички кучета се нуждаят от много сън, но фактори като околната среда – колко време животното прекарва в активни физически упражнения и игри, както и обратното – какъв процент от деня му преминава само у дома, лишено от човешко присъствие, могат да причинят промени в навиците за сън на кучето. 

Ненормални навици за сън при кучетата

Ако сте изключили скуката като фактор, но все пак имате съмнения, че кучето си спи повече, отколкото обикновено, може би е време да се консултирате с ветеринарния си лекар. Понякога промяната в навиците за сън може да е индикатор за по-сериозен здравословен проблем. 

Ето някои необичайни и потенциално тревожни навици за сън, на които да обърнете внимание:

  • Вашето куче спи по цял ден

Изключително сънливото животно може да страда от депресия, диабет, нарушена работа на щитовидната жлеза или загуба на слуха.

  • Няма график на съня

Възрастното ви куче лута ли се през нощта? А блъскало ли се е в предмети или мебели? Промяната в моделите на сън при зрелите четириноги може да бъде признак за поява на кучешка когнитивна дисфункция. Този синдром причинява промени в поведението, подобни на тези на деменцията при хората.

  • Проблеми с дишането и хъркане

Ако домашният ви любимец не диша спокойно в съня си, това може да доведе до силно хъркане и сънливост през деня. Особено при брахицефални породи като Английски и Френски булдог, Бостън териер, Пеникез и Мопс. 

кучеСнимка: iStock

  • Рязко заспиване по средата на други дейности

 Не е нормално домашният ви любимец да заспи по време на хранене или на игра. Това може да се дължи на кучешка нарколепсия – рядко неврологично заболяване, което обикновено се предава наследствено. То е характерно за породи като Доберман и Лабрадор ретривър. 

  • Кучето буквално гони зайци насън

Неволното потрепване по време на дълбок сън е нормално. Но ако забележите, че започва да се случва прекомерно, това може да е симптом за REM разстройство на поведението при сън. Това нарушение може да причини екстремна или насилствена физическа активност в заспало положение.

Всяко куче има индивидуална нужда от определено количество сън. Причини за притеснение имате едва тогава, когато забележите промяна в рутината или поведението на косматия си другар. Независимо дали става въпрос за хранене, жажда, уриниране или сън – всичко това изисква посещение на ветеринарния ви лекар. 

 

Вижте още: От колко часа сън се нуждае кучето

 

Виж още