5 начина да направим кучето си щастливо

куче Снимка: iStock

Д а се уверите, че кучето ви е здраво и се чувства щастливо - това е един от най-важните аспекти от това да бъдете отговорен собственик на домашен любимец. Косматите ни другари са ежедневен извор на всеотдайна обич, вярност и подкрепа, винаги можем да разчитаме, че ще са до нас, побутвайки ни нежно с нос, ако усетят, че нещо не е наред. Защото, както гласи една популярна мисъл:

 Кучето е единственото същество на света, което обича стопанина си повече, отколкото себе си!.

Нашите четириноги спътници ни правят щастливи всеки ден, като дори и със самото си присъствие внасят повече уют и хармония в дома ни. За това и ние, като техни най-добри приятели, следва да им засвителстваме колко много значат за нас. 

кучеСнимка: iStock

Въпреки че всеки домашен любимец има своя, неповторима индивидуалност (и това е една от причините да ги обичаме толкова!), има някои жестове, малки наглед неща, които обаче са с доказано действие за повишаване на коефициента на щастие на вашето куче. 

Вижте 5 от тях, които можете да приложите в ежедневието си, за да бъде то изпълнено с още повече споделени положителни емоции: 

  • Хвалете кучето си за доброто поведение

Кучетата ни няма как да знаят кога дадено поведение е добро и кога не. Това е и една от причините дресурата да е сред най-важните аспекти, свързани с грижите за домашния ни любимец. Наша задача е да изградим положителна връзка с четириногия ни другар – за да съумеем да го насочим в желаната от нас посока. Похвалата – устна и физическа, е един от най-добрите начини да покажете на косматия си приятел колко го цените и е от решаващо значение в обучението му. 

кучеСнимка: iStock

Силната връзка със стопанина, основана на доверие, подкрепена с похвали и награди, винаги води до по-добри резултати в дресурата и има далеч по-трайно отражение върху поведението на домашния ни любимец, отколкото методи на възпитание, основани на викове и наказание. 

  • Новите места и преживявания сплотяват

Разходките са полезни както за физическото, така и за емоционалното благополучие на вашето куче. Опознаването на нови места – независимо дали ще е градинката на съседния, а не на вашия блок, близкия парк или еднодневна екскурзия извън града – смяната на маршрута ще ви помогне да разнообразите деня на кучето си,осигурявайки му допълнителна умствена стимулация. И цяла палитра от нови шумове, картини и аромати, за които то ще ви е безкрайно благодарно!

кучеСнимка: iStock

  • Играйте си заедно 

Игрите са важни, за да поддържате домашния си любимец психически и физически стимулиран, да му помогнете да пребори ежедневната скука, с която може би се сблъсква във ваше отсъствие и да предотвратите прояви на деструктивно (разрушително) поведение. 

Дали ще е гонене на пръчки в парка, хвърляне на топка или фризби– бъдете сигурни, че всяко занимание, в което участва любимия му човек, прави кучето ви много щастливо! 

кучеСнимка: iStock

  • Вдъхнете нов живот на старите играчки

Подобно на хората, кучетата реагират добре на разнообразието. Един полезен и несъмнено хитър трик е да въртите играчките на домашния си любимец на ротационен принцип. Какво имаме предвид? Просто приберете някои от тях за месец. Ще се изумите от радостта на животното, когато ги види след това – сякаш има цяла нова колекция! При това – без да се е налагало да харчите пари за нови!

кучеСнимка: iStock

  • Опитвайте нови лакомства

Нека бъдем честни – кучетата са силно мотивирани от храна. За това и черпенето с лакомства, които косматият ни спътник харесва, е един чудесен начин да заздравим връзката си, добавяйки малко ежедневна доза щастие и внимание. 

Според мнението на специалистите и ветеринарни лекари, лакомствата не бива да съставляват повече от 10% от ежедневния калориен прием на кучетата. За да не лишавате домашният си любимец от добрата почерпка, заложете на новите Chewy Chunx на Pedigree Dentastix. 

pedigree dentastixСнимка: Pedigree

С ниско калорийно съдържание – едва 25 калории на хапка и без добавена захар, те са подходящи за ежедневна консумация от малки и големи кучета. А като бонус - почистват зъбите и помагат за поддържане на добра дентална хигиена. 

А кучетата обичат апетитния им вкус, така че – с тях гарантирано ще зарадвате домашния си любимец! Защото косматият ви другар заслужава най-доброто!

Виж още