5 начина да направите кучето си щастливо

куче човек Снимка: iStock

Н е би било никак пресилено да кажем, че кучетата са невероятни създания! Непоколебима обич, лоялност и привързаност – има си причина да ги наричаме „най-добрият приятел на човека“! Домашните любимци ни дават толкова много, при това – съвсем безкористно, а последни проучвания дори показват, че отглеждането на четириного е полезно за нашето здраве (което значи, че животните не просто изпълват сърцата ни с любов, те всъщност ги правят и по-здрави!).

куче човекСнимка: iStock

Имайки предвид, че ни носят толкова много радост, изглежда съвсем логично и в реда на нещата да направим всичко по силите си, за да сме сигурни, че косматият ни другар е щастлив и се радва на добро здраве. Извън обичайните грижи, свързани с отглеждането, може би си задавате въпроса: „Мога ли да направя още нещо, с което да покажа на домашния си любимец колко много означава за мен“? Ако сме на прав път, то предлагаме ви да разгледаме заедно някои възможности, съобразени с начина, по който работи ума на четириногото, които ще ви помогнат да го зарадвате!

  • Въртете играчките му

Разнообразието е подправката на живота, както се казва, и вашето куче би се съгласило на глас, стига да можеше! Поддържайте нещата свежи и вълнуващи за животното, като редувате играчките му (прибирайте част от тях и след известно време ги вадете отново). Това ще поддържа ума на четириногото активен, ще предотврати скуката и ще забави във времето момента, в който животното ще се отегчи от играчките си. 

Dogsandcats.bg

куче човекСнимка: iStock

Освен това – толкова е сладко да видите колко щастливо е четириногото всеки път, когато си помисли, че е намерило нова топка или кокалче за гризане...

  • Направете му кучешки плейлист в YouTube

Може би ще се изненадате, но много кучета действително обичат да слушат музика! И в YouTube вече дори има канали, посветени на забавлението на домашни любимци! В тях са включени клипове на други кучета, котки или просто сцени на открито. За това – вземете компютъра, таблета или телефона си (стига да нямате нищо против отпечатъка от лапа или лигите по него!) и направете на косматия си спътник плейлист, пълен с увлекателни видеа!

куче стопанинСнимка: iStock

  • Организирайте си танцово парти!

Кучетата обичат да танцуват. Не ни вярвате? Опитайте, за да се уверите сами! Не се притеснявайте да се отпуснете – четириногите нямат нищо против дори да пеете фалшиво, стига да слушат гласа ви! А ако им позволите – може дори да се присъединят!

  • Правете комплименти

Всички имаме нужда от комплимент от време на време. Независимо колко страхотно изглеждате или колко добре се справяте по време на тренировката си, няколко мили думи могат мигновено да повдигнат настроението ви и да ви накарат да се почувствате на върха на света! Но знаете ли, че не само ние можем да се възползваме от това приятно чувство, което носят комплиментите – кучетата ни също ги обичат!

куче човек щастиеСнимка: iStock

Така че, следващият път, когато домашният ви любимец направи нещо, което ви накара да се усмихнете, не забравяйте да му кажете, че е добро момче/момиче! Това вероятно ще го мотивира да направи положителното действие отново – а от това печелим всички, нали?

  • Търсене на съкровища!

Обонянието на любимите ни космати другари е изключително силно, за това – защо не предизвикате четириногото като организирате лов на съкровища (лакомства)? 

Накарайте кучето си да изчака, докато скриете няколко от любимите му кокалчета на различни места из дома или градината си, а след това го пуснете, за да ги открие. Повярвайте ни – това е любима на много домашни любимци игра! Просто не забравяйте да не я практикувате твърде често – нека това е специален повод, за да сте спокойни, че няма да се стигне до наддаване на излишни килограми!

куче човекСнимка: iStock

Вижте още: 

5 популярни мита за кучетата, които всъщност не са верни

10 изумителни факти за кучетата

Виж още