5 популярни мита за кучетата, които всъщност не са верни

куче Снимка: iStock

К учета. Няма как да не ги обичаме – все пак неслучайно са се окичили с названието „най-добър приятел на човека“. Четириногите са лоялни, забавни, любящи и силно привързани към стопаните си. И макар да мислим, че познаваме питомците си по-добре от всеки друг – винаги намират с какво да ни изненадат!

Има много митове, свързани с кучетата, които са широко разпространени и макар никой да не знае точно откъде са тръгнали, мнозина ги приемат за абсолютно достоверни.

 

Предлагаме ви да разгледаме пет от тях, в които няма чак толкова голяма доза истина, колкото си мислим.

Dogsandcats.bg
  • Кучетата ядат всичко

Забелязали ли сте, че вашето куче проявява интерес към всякакъв вид храни – дори и към съмнителното парче месо, което сте приготвили да изхвърлите от хладилника в боклука? Или по-лошо- към всичко, което се изпречи на пътя му по време на рутината разходка и то сякаш му изглежда безкрайно привлекателно.

Кучетата могат да усещат различни вкусове – солен, кисел или горчив, но не възприемат „вкуса“ по начина, по който го правим ние. Въпреки че имат само една шеста повече вкусови рецептори спрямо тези на хората, възможно е домашните ни любимци да получават повече информация за храната от обонянието си.

Независимо от това, не бива да се изкушавате да храните животното редовно с остатъци от вечерята си, колкото и апетитно да им ухаят те. Не е полезно за самите кучета. Вместо това – заложете на здравословна, добре балансирана диета, богата на протеини, фибри и въглехидрати. 

кучеСнимка: iStock

  • Сухият нос значи, че кучето е болно

Това е абсолютен мит. Носът на кучето рядко има общо със здравословното му състояние. Всъщност, носът на животното може да се промени от мокър и хладен в топъл и сух буквално за минути. Така че – не се паникьосвайте. Това е напълно нормално и вероятно е свързано повече с времето и влажността, отколкото със здравето на животното.

  • Кучето маха с опашка само, когато е щастливо 

Обикновено куче, което размахва опашка, предполага, че животното изпитва щастие, вълнение и нетърпение (може би е време за разходка!). Но това невинаги е точно така. Понякога размахването на опашка може да значи и страх, агресия и дори предупреждение за „отдръпване“. Така че – винаги бъдете една идея по-внимателни, когато се приближавате до бездомни или непознати кучета, дори и да размахват отривисто опашка.

кучеСнимка: iStock

  • Старите кучета не могат да научат нови трикове

Крайно невярно твърдение. Подозираме, че дезинформацията по този въпрос се разпространява от стари хора, които се опитват да се измъкнат от това да научат нещо ново. А възможно е в основата й да са по-мързеливи собственици, които нямат желание да тренират домашния си любимец. 

Факт е обаче, че точно както има по-възрастни хора, които могат да научат как да работят със смартфон или таблет, така има и четириноги, които въпреки напредналите си години могат да научат нови трикове. Нещо повече – усвояването на нови неща помага на животното да бъде активно и поддържа умът му млад. Точно, както при хората.

щастливо кучеСнимка: iStock

  • Ще кастрирам/стерилизирам кучето си – но само след като има малки

Много хора чакат известно време, преди да кастрират домашния си любимец, защото смятат, че да „пуснат“ женското си куче на мъжки поне веднъж е нещо „хубаво“ за него. 

Това също е сред най-разпространените митове. „Пускането“ на кучето на мъжки през периода на размножаване обичайно води до куп малки и сладки кученца. На които ще ви се наложи да се борите да намерите добър дом. А женското куче, бъдете сигурни, няма да е твърде тъжно, че ще пропусне преживяване, което дори не е предполагало, че може да има. И макар да има някои противоречия относно това колко рано трябва да кастрирате/стерилизирате домашния си любимец, няма причина да не го направите преди той да е създал поколение. 

кучеСнимка: pixabay.com

Надяваме се – след като развенчахме тези 5 мита за кучетата, да ги споделите с приятелите си! За доброто на всички домашни любимци по света – и спокойствието на техните стопани!

 

Вижте още: 

Болно ли е кучето, ако носът му не е влажен

Kак да поддържаме ума на възрастното куче бистър

Виж още