10 изумителни факти за кучетата

куче Снимка: iStock

К учетата са страхотни – те ни осигуряват любов, приятелство и са винаги на линия, когато имаме нужда от тях. За това и всичко около домашните любимци винаги ни е било безкрайно интересно и любопитно. Защото всички знаем, че кучето е „най-добрият приятел на човек“ от хиляди години. Но има много неща за четириногите, които тепърва ще открием, а те са наистина изумителни! 

Вижте 10 интересни факта за косматите ни приятели, които подбрахме за вас – защото винаги е полезно да научим още нещо за любимците си.

  • Обонянието на кучето е над 40 пъти по-добро от човешкото

Това е така, защото клетките в мозъка, които откриват различни миризми са около 40 пъти повече при четириногите, отколкото са при хората. Ето защо кучетата се използват за търсене на изчезнали катерачи, откриване на наркотици и експлозиви.

  • Кучето може да подуши, че сте болни

Някои четириноги са с толкова добре развито обоняние, че могат да бъдат обучени да разпознават специфични медицински състояния. По този начин те могат да предупредят собствениците си, ако усетят, че се влошават или се нуждаят от лекарството си.

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

  • Кучетата душат и дишат едновременно

В природата на четириногите ни приятели е да разчитат на обонянието си почти във всеки аспект от живота си. Носовете им са устроени така, че миризмите могат да останат в тях, докато въздухът преминава едновременно в и извън белите им дробове. Което значи, че докато дишат спокойно те могат да се ориентират къде има и храна, например.

  • Кучетата плуват по-добре от хората

Следва да уточним – някои четириноги обичат водата и да плуват в различни водоеми за тях е истинска наслада. Сред тях се открояват Нюфаундлендите, като представител на породата дори е награден с орден за особени заслуги за спасяване на девет души от удавяне.

  • Някои кучета са по-бързи от гепард

Добре знаем, че повечето кучета с лекота могат да надбягат човек. Грейхаундът, който се смята за най-бързата порода, може да достигне до максимална скорост от 75 км/ч за секунди. Да, на теория гепардът е по-бърз, той достига до 115 км/ч, но може да поддържа това темпо за не повече от 30 секунди. Хрътката, от друга страна, може да тича така минимум 10 км без да се измори. Сами можете да направите сметката кой кого ще изпревари, нали?

кучеСнимка: iStock

  • Кучетата на се потят като хората

Единственото място, на което четириногите ни приятели имат потни жлези, подобни на нашите, е долната част на лапите им. Те се задъхват, за да се охладят и могат да прегреят лесно, ако не се погрижим за тях в горещите месеци.

  • С лява или дясна лапа напред

Всеки човек има един водещ крак, с който пристъпва напред. Ако не знаете кой е вашият, лесно можете да го установите – застанете неподвижно и накарайте някой леко да ви бутне напред. При домашния ни любимец това също е индивидуално и различно при всяко куче.

кучеСнимка: iStock

  • Освен обонянието, кучетата имат невероятен слух

Всички знаем, че домашните ни любимци могат да чуват на много по-високи честоти от нас. Но знаете ли, че те могат да доловят шумове на огромни километри разстояние.

  • Кучетата имат 18 мускула на ушите си

Ако имате куче вгледайте се и ще се уверите, че ушите му се движат по особен начин. Всъщност, на тях има разположени около 18 различни мускула. Те им помагат да променят леко посоката, да чуват по-добре шумовете около тях и играят голяма роля при изразяване на емоциите и състоянията на четириногия ни приятел. 

  • Кучетата са почти толкова интелигентни, колкото и двегодишните деца

Според последни проучвания, кучетата могат да научат над 100 думи и жестове. Това поставя тяхната интелигентност и възприятия за света наравно с децата на две години. Кучетата обаче са много по-лесни за обучение, отколкото децата! 

кучеСнимка: iStock

 

Вижте още:

Потят ли се кучетата

 

Виж още