5 начина да повдигнете духа на кучето си в мрачен ден

куче Снимка: iStock

С настъпването на есента все по-често има мрачни и леко меланхолични дни, които влияят и на настроението ни. Винаги, когато сме тъжни или депресирани, ние се опитваме да намерим неща, които ще ни накарат да се почувстваме по-добре, нали? Да, хората имаме късмет, че можем да общуваме с околните, както и да излагаме проблемите си пред най-близките – които се грижат за нас и ни подкрепят, когато имаме нужда. Същото обаче може да се каже и за нашите любими кучета. Защото и при четириногите има дни, когато... ами просто нямат настроение и желание за нищо!

кучеСнимка: iStock

Макар да не могат да ни споделят как се чувстват, домашните ни любимци имат свои собствени начини на общуване. Всичко, което трябва да направим, е да обърнем внимание на поведението на питомеца си, за да разберем, че явно с него нещо не е наред. А ако сте достатъчно близки с косматия си другар, то тогава не е никак трудно да разберете дали се чувства зле или не. 

В мрачните и по-хладни есенни дни, когато меланхолията и летаргията владеят емоциите на домашния ви любимец, предлагаме ви пет начина да го ободрите.

  • Придържайте се към обичайната си рутина 

Често пъти причината, поради която нашите четириноги спътници стават тъжни или депресирани, е голяма промяна в обстоятелствата около тях. Това може да бъде нещо като преместване в нов дом или загуба на спътник (човек или куче). А понякога дори смяната на сезоните и по-малкото топли, слънчеви дни се отразява негативно на настроението.

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Осигуряването на конкретна рутина може да помогне на четириногите да се справят с всички нови промени в живота си. Спокойствието, което им носи знанието, че имат конкретен час за ядене или за разходка, ще им помогнат да разберат по-добре какво се случва около тях. И съответно – да се адаптират по-бързо към новата среда. 

За това – не забравяйте да разхождате и храните животното по едно и също време всеки ден. 

  • Малко допълнителни упражнения никога не са излишни

Понякога всички имаме нужда от глътка чист въздух, за да отпуснем нервите и да повдигнем духа си. Това е начинът, по който всички можем да открием малко спокойствие, ако усещаме стрес или тревожност. Същото се отнася и за домашните ни любимци. 

Стига да няма основни физически здравословни проблеми, излизането навън на разходка или до близкия кучешки парк със сигурност ще развълнува дори най-депресираното четириного. А като бонус – животното получава допълнителни предимства, свързани с подобряване на здравето и физическата форма, а вие – приятна тренировка.

кучеСнимка: iStock

  • Наградете желаното от вас поведение

Въпреки че е изкушаващо да се опитваме да утешаваме и повдигнем духа на кучето ни като му даваме лакомства, това всъщност може да има точно обратния ефект - да засили усещането за потиснатост, тъй като го учи да свързва негативността с наградите.

За да сте спокойни, че не възнаграждавате нежеланото поведение с лакомства, опитайте да ангажирате вниманието на вашето куче с други забавни дейности, като излизане на разходка или общуване с други четириноги. И едва, след като забележите промяна в настроението му, тогава е добре да го почерпите/наградите.

кучеСнимка: iStock

  • Не подценявайте социализацията

Понякога всичко, от което нашето куче има нужда е, малко общуване с други себеподобни! Не бива да забравяме, че четириногите са социални животни, а като емпатични същества със сигурност могат да усетят кога друг е тъжен или депресиран.

кучетаСнимка: iStock

За това и срещите с други домашни любимци могат да са особено полезни, те ще го разсеят и ще го разведрят. 

  • Прекарайте допълнително качествено време с вашето куче

Без значение кое е това, което кара кучето ви да се чувства тъжно или депресирано, най-добрият начин да промените това му мрачно настроение, често е най-простото решение – прекарване на допълнително време с него!

куче зрителен контактСнимка: iStock

Не е необходимо да правите нещо особено специално, понякога дори простите жестове, с които показваме грижа са достатъчни, за да почувства косматия ни приятел, че го обичаме и сме до него. Така че – допълнително време, посветено в игра или разходка, а защо не и в кротко седене до кучето на килима, докато гледате телевизия, всичко това може да е повече от достатъчно, за да разчупите негативното му настроение.

Как развеселявате кучето си, когато се чувства депресирано? Споделете с нас в коментар!

Виж още