5 начина да защитите лапите на кучето си от снега, леда и солта през зимата

куче зима лапи Снимка: iStock

З имата официално е тук! Заедно с пухкавия сняг обаче, навън дебнат и някои рискове за домашните ни любимци като лед, сол и други химикали. За всеки собственик на четириного е важно да знае как да защити лапите на косматия си другар през зимата. За да бъдат излизанията в снега безопасни и забавни за всички! Предлагаме ви да разгледаме заедно 6 съвета как да защитите лапите на кучето ви в разгара на зимния сезон. 

  • Ботуши

Кучешките ботуши не са само стилни, те помагат и за безопасността на лапичките на домашния ви любимец. Освен че ги предпазват от студ, лед и сол, те помагат срещу подхлъзване. 

куче зима лапиСнимка: iStock

Въпреки че може да изглежда малко претенциозно и безумно, а някои кучета откровено отказват да ги носят, ботушите си остават най-добрия и сигурен начин да предпазите лапите на питомеца си от всички външни дразнители през по-хладните месеци.

Dogsandcats.bg
  • Балсам за лапи

Друг начин да защитите лапите на кучето си през зимата е като използвате балсам за лапи или вазелин, който да нанесете върху възглавничките. Така ще осигурите допълнително овлажняване и ще облекчите раздразнените лапи. А като бонус – добавяте слой допълнителна защита в случай, че питомецът ви не използва ботуши. 

куче лапиСнимка: iStock

  • По-кратки разходки

Дори ако кучето ви е толерантно към студеното време, през зимата е най-добре да не залагате на дълги разходки. Колкото по-малко време прекарва косматият ви другар навън, толкова по-малко ще бъде натрупването на лед, сняг и сол върху лапите му. 

куче зима лапиСнимка: iStock

  • Почиствайте лапите веднага след разходка

Избърсването на лапите на кучето ви веднага след разходка гарантира, че ще премахнете снега, леда и солта, които могат да ги раздразнят в последствие. Нужно е просто да използвате суха кърпа. А ако питомецът ви е прекарал повече време в игра в снежните преспи, то може да е необходимо да направите по-задълбочено почистване. 

куче зима лапиСнимка: iStock

  • Разчиствайте пътя на кучето си 

Ако имате как да минете пред кучето си по време на разходка и да поразчистите натрупалия се сняг или лед, това може да помогне за предпазване на лапите на питомеца ви. 

куче зимаСнимка: iStock

 

Виж още