5 начина как да успокоите кучето си при гръмотевична буря

куче гръмотевици Снимка: iStock

В ашият домашен любимец се страхува от гръмотевични бури? Крие се под леглото, в килера или в банята, трепери, скимти или вие? Ако е така, то вероятно знаете, че не сте сами! Безпокойството, свързано с гръмотевичните бури засяга много четириноги, а често се увеличава и с възрастта на животните. Със симптоми, вариращи през лай, до дъвчене и дори – самонараняване, това в даден момент може да се окаже сериозен проблем – както за кучето, така и за собственика му. 

куче гръмотевициСнимка: iStock

Може би се чудите кое е това в силния шум на гръмотевиците, което ги прави толкова страшни за косматия ви другар? Истината е, че докато за нас могат да са оглушителни, то тътенът от гръмотевиците в ушите на домашните ни любимци е много по-силен. Плюс, че те го чуват от много по-голямо разстояние, отколкото ние. Миризмата на въздуха също се променя, когато приближава буря. А острият нос на четириногите открива това по-рано. Въздушното налягане също е различно, а не бива да забравяме, че ушите на домашните ни любимци са много по-чувствителни към промените спрямо човешките. В някои случаи дори може да се стигне до болка и дискомфорт. 

За да помогнете на кучето ви да преживее една идея по-леко следващата гръмотевична буря, предлагаме ви да опитате тези 5 прости, но ефикасни метода. И тъй като всяко четириного е индивидуално, помнете, че това, което работи при едни, може да няма същия ефект като при други. Все пак обаче, винаги си заслужава да опитате да успокоите косматия си другар и да се почувства той по-добре, нали?

Dogsandcats.bg

куче гръмотевициСнимка: iStock

  • Самите вие останете спокойни

Колкото по-неутрално, безпристрастно отношение демонстрирате към случващото се навън, толкова по-добре. Кучето ви бързо ще усети всяко безпокойство или страх от ваша страна и това допълнително ще засили чувството му, че нещо не е наред.

  • Не утешавайте кучето си, когато се държи уплашено

Знаем, че това е първото и най-естествено нещо, което ви идва да направите. Многото прегръдки и специално внимание обаче, могат да засилят страха у животното. Вместо това – говорете му с щастлив и игрив глас, за да му вдъхнете увереност. И в никой случай, при никакви обстоятелства не наказвайте куче, което се страхува – било то от гръмотевици или фойерверки. Това е най-сигурният начин да превърнете обикновената уплаха във фобия. 

куче гръмотевициСнимка: iStock

  • Осигурете му безопасно място на закрито

Това може да е неговата клетка, под леглото ви, в банята или в килера – където и да е, стига животното да се чувства комфортно. Много четириноги се губят, бягайки от оградените дворове в ужас по време на силна буря. За това не разчитайте, че щом сте обезопасили добре градината си, то този сценарий за вас е невъзможен! Далеч по-сигурно е, ако имате определено безопасно вътрешно пространство за домашния ви любимец, да му позволите да се настани там. Само не забравяйте да оставите вратата отворена, за да не се чувства като в капан.

  • Слушайте звуци на гръмотевична буря 

Можете лесно да откриете звуци от гръмотевична буря в YouTube или други платформи за видеа. Започнете вашата лична „програма за кондициониране при гръмотевична буря“, като първо пуснете звуците съвсем тихо, докато извършвате останалите си ежедневни дейности. Ако забележите, че кучето ви се стряска, оглежда, присвива уши – не му обръщайте внимание. Пренасочете го към по-приятно занимание, като например гонене на топка. Постепенно увеличавайте силата на звука, докато в един момент косматият ви другар започне да се справя и с по-високи и реалистично звучащи гръмотевици. Бъдете търпеливи, този процес отнема от няколко дни до няколко седмици.

куче дъждСнимка: iStock

  • Обсъдете го с ветеринарния си лекар

Ако кучето ви е изключително възбудено по време на гръмотевични бури, можете да помислите за медикаменти, които биха могли да го успокоят. Ветеринарният ви лекар може да бъде в помощ, ако сметне, че този подход е подходящо решение за вашия питомец. 

Преди всичко – бъдете мили и търпеливи с кучето си по време на гръмотевична буря. Като самите вие останете спокойни и дадете добър пример, ще му помогнете да преодолее бурята.

куче дъждСнимка: iStock

Вижте още: Защо кучетата се страхуват от гръмотевични бури

 

Виж още