5 начина как непредсказуемостта влияе на кучетата

куче човек Снимка: iStock

Н епредсказуемостта засяга кучетата по няколко начина, както по отношение на поведението, така и на крайното им благосъстояние. И преди сме споменавали, че домашните ни любимци са създания на навика, които отразяват всяка промяна в обичайната си рутина, колкото и незначителна да изглежда тя за нас. Когато има внезапни промени в живота им, четириногите могат да развият стрес и безпокойство в резултат на това.

Тъй като зависят от нас, важно е да бъдем внимателни и да се стремим да предотвратим нарушаването на чувството за безопасност и сигурност, които кучетата ни изпитват. Наша задача като отговорни собственици е да се постараем да създадем на четириногия си другар стабилна и предвидима среда. 

куче обърканоСнимка: iStock

Как липсата на рутина се отразява на живота на домашните любимци?

Може и да не се замисляте често за това, но истината е, че често не съумяваме да осигурим на питомците си предсказуемостта, на която толкова се радват и разчитат. Приемайки домашните си любимци за даденост, решаваме, че за тях не би представлявало проблем да се справят с промените, които ни налага живота.

Dogsandcats.bg

Често подлагаме кучетата си на стресови ситуации, без да сме наясно как те им влияят. Ето няколко примера за обстоятелства, които могат да повлияят негативно на домашния ви любимец и за чието отражение може би не сте се замислили до момента.

куче обърканоСнимка: iStock

  • Непоследователна рутина

Кучетата се чувстват най-добре, когато имат рутина – те просто обичат да знаят какво следва и какво ще им се случи в рамките на деня. Знаейки кога ще закусват или вечерят, кога е време за разходка и игра – това им дава увереност, спокойствие и им позволява да се усетят сигурни и доволни. Придържането към установената рутина помага на четириногите да се чувстват по-комфортно и в нова среда, когато обичайно са по-нервни или тревожни (по време на пътуване и ваканция, например).

  • Твърде рязко въвеждане на непознати хора/животни

Как бихте се почувствали, ако напълно непознат изведнъж и без предупреждение се настани в дома ви, очаквайки да го приемете с отворени обятия? Със сигурност няма да ви допадне, нали?

Е, по сходен начин се чувства и домашният ви любимец, когато се приберете у дома с ново бебе, още едно куче или с гост, когото не познава. Въпреки че кучетата са социални животни, те обикновено се нуждаят от известно време, за да свикнат с нови хора и животни.

куче обърканоСнимка: iStock

Внезапното въвеждане може да предизвика безпокойство и стрес при по-чувствителните четириноги, което от своя страна да отключи проблеми като маркиране с урина, разрушително дъвчене и дори признаци на агресия.

  • Излагане на непозната среда

Кучетата се чувстват най-удобно, когато са на места, които са им познати. Въпреки че местенето в нов дом или пътуването не оказват влияние на четириногите така, както на котките, например, те също могат да страдат, когато изведнъж се окажат в непозната за тях среда. Разбира се, след известно време животното ще се приспособи, а вашето присъствие и подкрепа със сигурност ще ускорят процеса.

куче обърканоСнимка: iStock

  • Непоследователно обучение

Кучетата се нуждаят от ясни и последователни инструкции, когато става въпрос за обучение. Ако позволявате на питомеца си да дремва спокойно на дивана през повечето време, но в даден момент решите, че не искате да го прави (например след разходка в дъжда), това ще създаде объркване и безпокойство у животното. 

  • Непредсказуемо използване на наказание

Когато се опитвате да коригирате нежеланото поведение на домашния си любимец чрез наказания, трябва да знаете, че това може да има обратен ефект. От гледна точка на кучето ви, това изглежда непредсказуемо, тъй като то не е било наказвано до момента за прояви на подобно държание. В общия случай наказанията плашат кучетата и ги карат да действат агресивно в опит да се защитят.

куче обърканоСнимка: iStock

Как непредсказуемостта засяга кучетата?

Когато кучетата живеят в дом без постоянна рутина и график, осеян с непредсказуеми събития и ситуации, организмът им буквално може да бъде бомбардиран от освобождаването на хормони на стреса като кортизол и адреналин. С течение на времето това може да доведе до постоянен, хроничен стрес, който да има отрицателно въздействие върху здравето и благосъстоянието на животното.

куче обърканоСнимка: iStock

 

Виж още