5 начина, по които кучетата показват, че ги е грижа

куче дете Снимка: iStock

К учетата са известни със своята лоялност и привързаност. Макар да не могат да говорят, домашните ни любимци в действителност ни показват по свои начини, че ни обичат и ни е грижа за нас. Въпреки че някои от тези изрази на кучешката привързаност са добре известни – като махане на опашка или ентусиазиран поздрав, четириногите ни другари имат и други, по-завоалирани и фини способи да ни засвидетелстват своята грижа. 

куче играСнимка: iStock

Дори най-внимателните собственици понякога могат да пренебрегнат тези нюанси, но те са индикация за силната връзка на кучето и загрижеността му към неговия човешки другар. За да ви уверим за пореден път в дълбоката преданост и богатство на емоционалния свят на домашния ви любимец, предлагаме ви да разгледаме заедно пет неочаквани начина, по които кучето показва, че го е грижа. 

куче човекСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Следва ви наоколо

Кучетата, които следват стопаните си от стая в стая, често наричани „лепки“, всъщност проявяват своя форма на грижа. Това поведение не е просто търсене на внимание или нужда. То е знак, че животното иска да бъде с вас, гарантирайки вашата безопасност и комфорт. Явно е, че косматият ви другар изпитва удоволствие от вашата компания и се стреми да ви защити. 

  • Проверява ви

Куче, което периодично ви проверява, особено когато сте болни или се чувствате потиснати, показва интуитивна грижа за вас. Животното може да идва често от съседната стая, за да ви подуши или оближе. Или да се настанява наблизо, като ви държи под око. Това поведение предполага, че четириногите могат да доловят промени в емоционалното или физическото ви състояние и да реагират, като ви предложат присъствието си като източник на комфорт и увереност.

куче облягаСнимка: iStock

  • Внимателно задържат ръката ви с уста

Някои кучета показват привързаност и грижа, като нежно държат ръката на собственика си в уста. Това инстинктивно поведение, свързано с манталитета на глутницата, е знак за доверие и желание за поддържане на тясна връзка. Или с други думи, начин на домашния ви любимец да каже, че сте важна част от неговото семейство и иска да сте наблизо. 

  • Носи ви любимата си играчка

Когато едно куче ви донесе любимата си играчка, това не е просто покана за забавление, а и важен жест на доверие и грижа. Той символизира, че животното иска да сподели с вас нещо, което цени високо, тъй като ви смята за член на семейството си и е готово да ви довери най-ценните си притежания. 

куче човек емоцииСнимка: iStock

  • Спи в спалнята или се гушка в дрехите ви

Куче, което обича да спи на леглото ви, на възглавницата или сгушено в дрехите ви, показва форма на грижа, свързана с инстинкта им за поведение в глутницата. Дремвайки и релаксирайки, обгърнато от вашата миризма, кучето ви усеща близо до себе си, дори физически да сте далеч. Това поведение индикира, че животното открива комфорт и сигурност във ваше присъствие, дори ако не сте будни, за да общувате с него.

куче човекСнимка: iStock

В заключение, кучетата имат уникални и стоплящи сърцето начини, чрез които показват грижа и привързаност към стопаните си, простиращи се далеч отвъд по-разпознаваемите признаци на любов. Разпознаването и оценяването на тези неочаквани начини, по които косматият ви другар показва, че го е грижа, може да задълбочи връзката ви.

Вижте още: 

6 емоционални сигнала, с които кучето ви изразява обичта си

10 неща, от които има нужда кучето ви, за да е щастливо

Виж още