10 неща, от които има нужда кучето ви, за да е щастливо

куче човек Снимка: iStock

К ак да направите кучето си щастливо? Истината е, че всъщност това не е толкова трудно, колкото звучи! Ако четириногото има агресивно или разрушително поведение, например, това най-често произтича от тревожност, причинена от скука, липса на упражнения или определен здравословен проблем. За всичко в живота на домашните ни любимци си има причина, стига да съумеем да я видим и разпознаем!

Да се уверим, че кучето ни е щастливо и здраво – това е един от най-важните аспекти свързани с отглеждането му. И наша основна задача като отговорни собственици. И докато различните породи несъмнено имат своите индивидуални нужди, някои неща като прекарване на качествено време заедно, обич, физическа и умствена стимулация – те са общовалидни. За това и сме събрали за вас няколко доказани съвета, с които ще повишите коефициента на щастие на домашния си любимец.

хръткаСнимка: iStock

  • Хвалете го за доброто поведение

Поддържането на положителна връзка е ключът към щастието на домашния ви любимец. Похвалите – както устни, така и физически, са един от най-добрите начини да покажете на животното колко го цените. Те са от решаващо значение и при обучението чрез положително подсилване. 

Dogsandcats.bg

Добрата връзка със собственика, подкрепена с похвали и награди, винаги води до по-добро поведение в сравнение с резултатите, постигнати с викане и наказания.

Вижте още: Как да коригираме лошото поведение на кучето без наказания

Понякога хората губим навика да хвалим домашния си любимец, след като е преминал основния етап на обучение, а това е важно, за да поддържате връзката с косматия си другар здрава и силна. 

  • Бъдете активни в ежедневието си

Разходките са полезни както за физическото здраве, така и за емоционалното благополучие на вашето куче. Те не само му помагат да удовлетвори естествените си нужди от упражнения, но са и идеалното време да прекарате качествени моменти заедно. Посещението на нови паркове, гори, плажове или дори най-рутинната разходка в близката до блока ви градинка – всичко това укрепва връзката с животното, като същевременно му осигурявате физическата и умствена стимулация, от които има нужда.

  • Въртете играчките, за да има елемент на новост

Подобно на хората, кучетата реагират добре на разнообразието. За да попречите на домашния си любимец да се отегчи от играчките си, разделете ги на няколко комплекта и спазвайте седмична ротация. Така в очите на животното то всяка седмица ще разполага с нови играчки, над които да фокусира вниманието си.

куче играчкиСнимка: iStock

  • Играйте си заедно

Игрите са важни, за да поддържате кучето си физически и психически стимулирано, както и за предотвратяване на скуката и разрушителното поведение. Те могат да са полезни и при обучението му, тъй като животното може да практикува команди като: „Седни!“, „Стой!“, „Чакай!“, „Мирно!“ и тн. Може да помогне и при обучението им, тъй като вашето куче трябва да практикува командите: седни, погледни, изчакай. 

куче природаСнимка: iStock

  • Дайте на кучето си работа

Първоначално кучетата са били отглеждани, за да вършат определена работа, като пастирство, лов или охрана. Възлагането на работа на питомеца ви може да ви помогне за пренасочване на енергията му. В зависимост от породата, можете да експериментирате с различни дейности, близки до естествените заложби на животното. За някои това може да бъде донасяне на различни предмети, докато за други – събуждане на всички членове на семейството ви, например. Ще се учудите колко ще му допадне на кучето ви да се чувства полезно!

  • Забавлявайте се и на закрито

Когато времето навън е лошо, игрите и упражненията с домашния ни любимец са засегнати. Но има много дейности, които можете да опитате да практикувате на закрито, включително класическа криеница. Или можете да си построите сами адижилити писта с препятствия (метли, столове и одеяла) директно в средата на хола. Или кратка тренировъчна сесия за опресняване на основните команди. 

куче играчки унищожениеСнимка: iStock

  • Намерете занимания на кучето си, когато е само у дома

Четириногите са товарни животни, които не обичат да остават сами – това може да им причини стрес и дори безпокойство при раздяла. Ако ви се налага да отсъствате често, помислете да наемете човек, който да прави компания и да поеме част от грижите за четириногия ви другар във ваше отсъствие. Междувременно осигурете на животното достатъчно стимулиращи и ангажиращи играчки, с които да се занимава, докато е само вкъщи. 

  • Изпробвайте различни лакомства

Нека бъдем честни – кучетата ни са силно мотивирани от храна. Така че даването на лакомства, които им харесват, няма как да не ги направи щастливи! Можете дори да приготвите свои собствени, само не забравяйте да добавите калориите към препоръчителния общ дневен прием на питомеца си. 

куче лакомствоСнимка: iStock

  • Опитайте кучешки масаж

Масажът не е просто удоволствие за хората, той може да се практикува и върху домашните ни любимци. Чрез правилните техники и движения можете да успокоите безпокойството на вашето куче, да увеличите  кръвообращението му и да укрепи връзката помежду си. В интернет можете да откриете много видеа, които да ви насочат как да направите най-добрия и отпускащ масаж на косматия си другар.

  • Балансирайте рутината и новите преживявания

Кучетата са създания на навика, които се нуждаят от сигурността и надеждността на структурирания живот. Придържането към установен график – без значение дали работите от вкъщи или отивате до работното си място всеки ден, ще помогне на питомеца ви да бъде щастлив, спокоен и да се чувства добре. Въпреки това все още има място за нови трикове, лакомства и места, които да изследвате, за да разчупите рутината си!

куче разходкаСнимка: iStock

 

Виж още