6 емоционални сигнала, с които кучето ви изразява обичта си

куче човек Снимка: iStock

К учетата отдавна са се превърнали от домашни любимци в нещо повече – членове на семейството ни, които осигуряват безусловна обич и приятелство. Въпреки че не говорим един език, косматите ни другари имат своите фини емоционални сигнали, чрез които ни засвидетелстват обичта си към нас всеки ден. Жестове, а не думи – тази максима важи с пълна сила за четириногите ни спътници! Разбирането на тези сигнали може да подобри връзката между кучето и неговия човек, като даде възможност за по-дълбоко и нюансирано вникване в света на четириногия ви спътник. 

куче човекСнимка: iStock

Кучетата използват различни методи, за да покажат обичта си – от физически контакт до вокализация и специфично поведение и език на тялото. Разпознаването и оценяването на тези изразни средства е от решаващо значение за поддържането на любяща и подкрепяща връзка с вашия кучешки другар. Предлагаме ви да разгледаме шест емоционални сигнала, които кучето използва, за да изрази обичта си. 

  • Опира се на вас

Ако кучето ви се обляга на вас, това е знак, че то изпитва доверие и сигурност. Това поведение е начин, по който животното търси близост и утеха от любимия си човек. Нещо като кучешка версия на прегръдка!

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Освен за емоционална подкрепа, косматият ви другар може да се обляга на вас и в случаите, когато е нервен, показвайки, че търси защита или за да покаже обич.

  • Носи ви любимите си играчки

Куче, което ви носи любимите си играчки, не просто иска да ви покани да поиграете заедно. Това е жест на обич и знак, че ви смята за част от своята глутница. Споделянето на най-ценните притежания на четириногия ви другар може да се разглежда като начин да ви направи подарък – да ви довери нещо свое, тъй като ви вярва и иска да сподели щастието от притежанието му с вас. Това поведение показва, че домашният ви любимец цени вашата компания и се стреми да участва в дейности, които укрепват връзката ви. 

куче щастливоСнимка: iStock

  • Размахва опашка с цяло тяло

Когато кучето размахва опашка, това е явен знак за щастие. Но ако това включва и цялото му тяло, то със сигурност е израз за обич и вълнение от вашето присъствие. Често може да забележите това радостно поведение, когато се приберете вкъщи след отсъствие. 

  • Следва ви наоколо

Ако кучето ви следва от стая в стая и не ви изпуска от поглед, това е знак, че се радва на компанията ви и иска да бъде около вас. Четириногите са социални същества и желанието да са около стопаните си е начин да се свържат и да участват в живота им. 

куче човекСнимка: iStock

  • Облизване на лицето или ръцете ви

Облизването е естествено поведение, което кучетата използват, за да изразят обич. Когато е насочено към лицето или ръцете ви, то недвусмислено показва обич и желанието на косматия ви другар да укрепи емоционалната ви връзка. 

Когато ви облизва, косматият ви другар ви награждава с жест на грижа и обич, който индикира, че ви възприема като част от семейството си. 

  • Контакт с очите

Поддържането на зрителен контакт е мощен начин, по който кучетата изразяват доверие и обич. Когато едно куче ви гледа в очите, това увеличава връзката помежду ви, повишавайки нивата на окситоцин – хормона на любовта, и при двама ви.

куче човекСнимка: iStock

Продължителният зрителен контакт означава, че с косматия си другар сте изградили дълбока емоционална връзка, а животното се чувства удобно и щастливо във ваше присъствие. 

В заключение, кучетата изразяват обичта си по различни уникални и симпатични начини. Като се научим да разпознаваме тези емоционални сигнали, собствениците можем да оценим дълбочината на привързаността на питомеца си, както и да работим за укрепване на връзката помежду ни!

Вижте още: 

Харесва ли му на кучето да го прегръщаме

6 знака, че вашето куче ви обича

Виж още