5 най-чести и плашещи причини защо кучетата бягат от дома си

куче бягство Снимка: iStock

Н адяваме се никога да не се случи с вашия домашен любимец, но фактите говорят, че всяка година много кучета, избягали от домовете си, се озовават в приюти. И някои от тях никога не се завръщат при семействата си. Превенцията е ключова за избягването на този тревожен сценарий. А ето и кои са най-често срещаните причини четириногите да бягат от дома си. Полезно, за да знаете как да предпазите собствения си любимец. 

куче бягствоСнимка: iStock

  • Има лесен маршрут за бягство

Генетично нашите четириноги приятели са създадени да бродят. Според ветеринарния лекар Шарън Кроуел-Дейвис от Колежа по ветеринарна медицина към Университета на Джорджия, „Като вид повечето кучета са любопитни и искат да бъдат активни, да изследват и да откриват“.

Твърде ниска ограда, счупена порта или отворен прозорец – всичко това прави особено лесно за едно любопитно куче да тръгне на изследователски поход. 

Dogsandcats.bg

Разбира се, в горещ летен ден няма как да не отворите прозорците и вратите на дома си (ако разполагате с двор). Просто се уверете, че косматият ви другар не разполага с шанс за бягство, който е буквално пред очите му. 

куче бягствоСнимка: iStock

Съвет от нас: Ако пускате кучето си по цял ден на двора, периодично го наблюдавайте (най-добре, ако самото то не ви види). Така бързо ще установите къде има дупки или слаби места в оградата ви. 

  • Преследване

Някои кучета се интересуват по-малко от преследването на потенциална плячка от други, но ако косматият ви другар обича да гони, важно е да вземете допълнителни предпазни мерки, за да го предпазите. 

Понякога без значение колко усърдни сме като собственици, хищническият инстинкт може да е твърде силен, така че превенцията е задължителна. 

куче бягствоСнимка: iStock

  • Природата зове

Репродуктивният нагон е мощно нещо, което се проявява с особена сила при некастрирани мъжки. Дори и най-разумното, послушно и добре обучено куче може да бъде завладяно от, нека ги наречем, естествените пориви на природата. Бъдете сигурни в едно – желанието за чифтосване може да отведе домашния ви любимец директно през оградата и надолу по улицата в търсене на потенциален партньор. Превенцията, надзорът и при желание от страна на собственика – кастрацията, са начините да се минимализира подобно бягство. 

  • Скука

Някои кучета бягат от дома си водени от чиста скука. За да предотвратите това: уверете се, че домашният ви любимец получава достатъчно упражнения и физическа активност през деня; поддържайте ума му зает чрез кратки тренировъчни сесии и накрая – опитайте да му осигурите социализация, така че да не се почувства самотно. 

куче бягствоСнимка: iStock

  • Страшни гледки и звуци

От всички страшни гледки и звуци, които едно куче (а и много други домашни любимци) може да изпита, най-лоши са фойерверките. Силните шумове, ярките светлини и големите тълпи могат да изплашат и стресират дори най-щастливото куче. Ако има празненство или празнична заря навън, помислете с приоритет за безопасността на питомеца си. 

Същото се отнася и за гръмотевици, стрелби и автомобилни класкони – всички те могат да стреснат едно куче и то да побегне в произволна посока. 

И накрая – ако се случи най-неприятният възможен сценарий и кучето ви избяга, не се паникьосвайте. Поддържайте актуални идентификационните етикети на питомеца си и информацията на микрочипа му. 

куче бягствоСнимка: iStock

 

.

 

 

Виж още