5 най-големи мита за Мини пинчерите

мини пинчер Снимка: iStock

О коло всяка порода кучета витаят определени митове, но може би Мини пинчерите са едни от четириногите, за които има най-много погрешни схващания. Въпреки че, несъмнено, всяко куче е индивидуално, чертите на породата винаги влияят на личността, поведението и нуждите на представителите й. За това, предлагаме ви заедно да развенчаем някои от най-често срещаните митове за харизматичната порода на Мини пинчерите. Защото тези дребни симпатяги го заслужават!

мини пинчерСнимка: iStock

  • Мит 1: Мини пинчерите са малки Добермани

Често срещано погрешно схващане е, че Мини пинчерите са просто малки версии на Доберман пинчерите. Въпреки сходния им външен вид, това са две съвсем различни породи, всяка – със своя произход и характеристики. Мини пинчерите всъщност са по-старата от двете и първоначално са отглеждани в Германия за лов на паразити. Техният независим дух, интелигентност и елегантна козина може и да създават усещането за умалена версия на Доберман, но генетично те нямат връзка помежду си. 

мини пинчерСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Мит 2: Мини пинчерите са шумни и агресивни

Мини пинчерите са смели и енергични кученца, изпълнени с увереност и смелост. Поради това понякога ги етикетират като „шумни“ или „агресивни“. Факт е, че представителите на породата са силно вокални и имат изявен хищнически инстинкт, но по своята същност това не са агресивни животни.

Високите им енергийни нива и бдителен характер ги правят отлични пазачи. Въпреки това, правилното социализиране и обучение от ранна възраст може да ви гарантира, че лаят на питомеца ви ще бъде контролиран и че ще се държи по подходящ начин с други четириноги и хора. 

мини пинчерСнимка: iStock

  • Мини пинчерите изискват много поддържка

Някои хора смятат, че Мини пинчерите имат нужда от много груминг грижи. Въпреки че е вярно, че тези кученца имат много енергия, това далеч не означава непременно, че това води до повече грижи. Всъщност, тези симпатични дребосъци се нуждаят от умерено количество упражнения, умствена стимулация и балансирана диета, за да са здрави и щастливи. Те имат къса, лесна за поддръжка козина и не са предразположени към определени здравословни проблеми. Или поне – не толкова, колкото други породи. 

мини пинчерСнимка: iStock

  • Мит 4: Не са подходящи за семейства с деца

Някои смятат, че Мини пинчерите, с малкия си размер и енергичен характер, не са подходящ избор за семейства с деца. Това не е непременно вярно. Въпреки че са здрави и енергични, Мини пинчерите могат да са чудесни с деца, ако и кучето, и хлапетата са научени да уважават взаимно границите си. И както при всички домашни любимци, взаимодействията им с най-малките членове на семейството трябва да се наблюдават.

  • Мини пинчерите са трудни за обучение

мини пинчерСнимка: iStock

Някои хора смятат Мини пинчерите за предизвикателство що се отнася до дресура поради техния независим и понякога упорит нрав. Това обаче далеч не означава, че те не могат да бъдат дресирани. С последователни, положителни методи на подсилване, тези четириноги могат да постигнат много! Всъщност, те са отлични в различни кучешки спортове като аджилити или послушание.

В заключение, Мини пинчерите действително са уникална и енергична порода, а много от митовете около тях произтичат от недоразумения или обобщения. Както всички четириноги, така и тези дребосъци имат своите уникални характери, силни страни и области, където има нужда да се поработи повече. С обич, разбиране и позитивни, последователни методи на обучение обаче, Мини пинчерите се превръщат в очарователни, лоялни и жизнени спътници.

мини пинчерСнимка: iStock

 

Виж още