5 неща, които кучетата усещат, преди да се случат

куче Снимка: iStock

П онякога кучетата могат да бъдат толкова интуитивни, че изглежда почти сякаш имат шесто чувство. Преди да се зачудите дали домашния ви любимец не притежава свръхестествени способности по-добре се замислете – дали това не е съвсем нормално?

Четириногите ни приятели имат пет силно развити сетива, които им дават неподозирани за нас възможности

Слухът на животното е над четири пъти по-добър от нашия. В допълнение – кучетата си взаимодействат в невероятен унисон с околната среда и любимите си хора, така че не е никак чудно, че могат да открият или забележат промени много преди нас. 

Dogsandcats.bg

Вижте 5 изумителни неща, които кучетата ни усещат още, преди да са се случили.

  • Природни бедствия

Има документирани истории, датиращи от векове назад, в които се описват кучета, които успяват да избягат от райони точно преди там да се разразят природни бедствия като земетресения, торнадо или цунами. От земетресението, което разтърсва гръцкия град Хелице през 373 г. пр.н.е. , до масивното цунами, опустошило Шри Ланка и Индия през 2004 г. - кучетата сякаш успяват да оцелеят, знаейки предварително, че нещо ще се случи.

И макар тези твърдения да не се подкрепят от научни тези или изследвания, за всеки стопанин на куче е добра новина да знае, че любимецът му притежава инстинкти, които ще му помогнат в екстремна ситуация. 

кучеСнимка: iStock

Смята се, че фино настроените сетива на нашите кучета могат да възприемат атмосферните промени много преди хората. За това е възможно те да усещат незабележими за стопаните им вибрации.

  • Бури

Като добавка към горната точка, кучетата ни със сигурност могат да усетят, че предстои буря много преди нас, дори и да се касае за летен дъжд. И особено ако се страхуват от гръмотевици.

Това е така, защото косматите ни приятели могат да почувстват спада на барометричното налягане и изместването на статичното електрическо поле, което идва преди резките климатични промени.  

За това не се учудвайте, ако въпреки че все още не е заваляло, а в небето са започнали да се събират облаци, кучето ви отказва да излезе навън. То просто вече знае какво ще се случи и не обича да е мокро.

кучеСнимка: pixabay.com

  • Че очаквате бебе

Кучетата могат да разберат, че стопанката им очаква бебе по няколко начина. Дали ще е момче или момиче – по-скоро не, но със сигурност могат да усетят, че нещо се случва с любимия им човек!

Освен физическите промени като наедряващия корем, впечатление на четириногите прави и, че бъдещата майка се движи по-различно. Те могат да усетят промените в нивата на хормоните на жената и дори е известно, че непосредствено преди раждането е възможно домашният любимец да стане тревожен. Някои хора дори се кълнат, че кучето им е разбрало за бременността им още преди самите те да си направят тест!

кучеСнимка: iStock

  • Кога ще си дойдете вкъщи

Винаги, когато пристъпите прага на вратата вашето куче ви чака на секундата отпред, нали?

Според проучване на  NC State University има определени сигнали, които домашният ви любимец свързва с вашето пристигане. Това може да е звук от кола, която влиза в алеята, последван от затръшване на врата – при слизането ви. И макар да нямат часовник нашите космати приятели са включили момента, в който си идваме при тях като част от ежедневната си рутина. А и – след като ние се приберем при тях идва време за разходка, а после – за вечеря, нали?

щастливо кучеСнимка: iStock

  • Медицински състояния

Всички знаем, че някои кучета се използват за компания на болни от диабет хора. Други четириноги са болногледачи на хора с епилепсия, а според специалистите – питомците ни дори могат да „подушат“, ако сме болни от рак, например. Но откъде животните биха могли да знаят?

Според учените всичко е благодарение на невероятно силното им обоняние. Експертите са открили, че кучетата могат да усещат промените в кръвната захар на хората, подушвайки изопрена – често срещан естествен химикал, намиращ се в човешкия дъх. Той се повишава значително, когато кръвната захар спадне. 

кучеСнимка: iStock

Нещо повече – те могат да подушат раковите клетки, които имат различен аромат от здравите. За това, когато са обучени да разпознават и идентифицират тези миризми, животните могат да предупреждават хората преди болестта да се разпространи.

Що се отнася до предстоящи припадъци и гърчове – все още не се знае с точност как кучетата успяват да реагират преди те да се случат. Една от възможностите е те да улавят аромати или промени в поведението на хората непосредствено преди или непосредствено след епизодите и да ги запаметяват. 

Да, макар да не говорим един език, можем да научим много от кучетата си! А те несъмнено могат да усетят доста неща преди нас – в това няма съмнение.

 

Вижте още:

Как изгубените кучета намират пътя към дома си

Защо кучето ближе ръцете и краката ви

Виж още