5 неща, с които правите кучето си щастливо

куче Снимка: iStock

К учетата правят толкова много, за да обогатят живота ни – карат ни да се смеем, осигуряват ни компания и подкрепа. Домашният любимец винаги е на линия, без да преценява житейските ни избори или да ни съди. Можем с абсолютна сигурност да кажем, че четириногите действително са най-добрите, безкористни и любвеобилни приятели, които можем да имаме. И наш дълг е да направим всичко възможно, за да им върнем услугата, не мислите ли?

Сигурни сме, че от деня, в който сте довели новия си кучешки приятел вкъщи, вие търсите начини да го забавлявате и да се уверите, че той получава всичко, от което се нуждае. Но можем ли да направим малко повече, за да гарантираме, че косматият ни спътник е наистина щастлив?

кучеСнимка: iStock

Ще ви подскажем – от какво вие имате нужда, за да се чувствате добре всеки ден? 

Dogsandcats.bg

Един от ключовете към щастието и удовлетвореността от живота се крие в способността да решаваме сами. 

Как да разберете дали кучето ви е щастливо

Въпреки че щастието е доста субективна емоция – при хората и при домашните любимци, знаем че щастливите кучета са готови винаги да се включат в най-различни дейности, заедно със стопаните си. Понякога доволното от живота си куче е това, което може да играе с часове, друг път – щастливо си дремва, сгушено до „своя човек“. Тъй като косматите ни другари са социални животни, за да са в положително емоционално състояние, обикновено те имат нужда от баланс на дейностите, които извършват самостоятелно, с останалите членове на дома (глутницата си) и почивка.

Когато животното е щастливо или се наслаждава на дейността, която извършва, можете да познаете това по езика на тялото, чрез който кучето комуникира. Има някои общовалидни сигнали, които независимо от възрастта, размера или породата, са идентични при четириногите.

кучеСнимка: iStock

Лицето на щастливото куче си личи по:

 • Отпуснати лицеви мускули;
 • Веждите – гладки и отпуснати;
 • Очите изглеждат „меки“;
 • Ушите са в състояние на покой;
 • Устата е леко отворена;
 • Устните са без бръчки, но не стоят и изпънати;

Тялото на едно щастливо куче се характеризира с:

 • Отпуснати мускули на тялото;
 • Афилиативно поведение (стремеж да е близо до стопанина) или привличане на внимание;
 • Опашката виси естествено, сякаш е „хлабава“

Един от най-лесните и сигурни начини, чрез които можете да сте сигурни, че кучето ви е щастливо, е да му дадете много възможни начини да бъде заето. Играчки, разходки, време за обучение с вас – всичко това следва да бъде част от ежедневната ви рутина. И обратно – твърде малко от тези видове дейности могат да отегчат и депресират косматия ви спътник. 

кучеСнимка: iStock

Изборът прави всяко куче щастливо

Независимо в каква възраст се намира домашният ви любимец, всяко куче има някои основни нужди. Но само задоволяването им не е достатъчно, за да бъде то щастливо. Едно от важните неща, които стопаните на четириноги често забравят: Кучетата се нуждаят от способността да правят избор за себе си.

Този избор далеч надхвърля решението кое лакомство им допада най-много или с коя скърцаща играчка да се позанимават щом им стане скучно. Изборът включва стопанинът да остави животното да реши само кога, как, кой, къде и какво. Да дадете на вашия домашен любимец способността да каже „не“. Често четириногите не могат да решат сами кога и как да бъдат галени. Не могат да преценят сами и къде да ходят, нито колко бързо да се случва това. Или кога да играят или да се хранят. 

кучеСнимка: iStock

Предлагаме ви пет начина, чрез които – чрез давайки право на избор на кучето ви, вие всъщност увеличавате неговото щастие. И правите неговия свят още по-чудесно място, което с радост за обитава:

 • Изборът да не бъде докосвано

На кучетата трябва да бъде позволено да казват „не“ на докосването, галенето или прегръщането - и вие трябва да уважавате тяхното решение. Най-лесно ще познаете, че животното изпитва определен дискомфорт по езика на тялото му.

 • Изборът да напусне ситуация, която го притеснява

Никога не принуждавайте домашния си любимец да остане на място или в ситуация, която му причинява дискомфорт. Не ограничавайте правото му да се измъкне от нещо, което го кара да се чувства неудобно. 

кучеСнимка: iStock

 • Изборът да има негово, тихо и безопасно пространство

Осигуряването на тихо и безопасно място, където да се оттегли и никой да не го притеснява, е важен начин да запазите щастието и спокойствието на домашния си любимец. Това кътче трябва да е на негово разположение по всяко време. 

 • Изборът да не тренира днес

Обучението за положително подсилване невинаги е толкова забавно за кучето, колкото ни изглежда. Понякога домашният ви любимец е уморен или околната среда е твърде стресираща. Животното трябва да има право да демонстрира, че понякога да изпълнява командите ви не е нещото, което иска да прави в конкретния момент.

кучеСнимка: iStock

 • Изборът за миризма

Кучетата опознават света около себе си чрез обонянието. На разходка, в задния двор или в парка – трябва да дадете на животното достатъчно време, за да се наслади на ароматите около себе си като подуши всичко, което привлече вниманието му в заобикалящата го среда. 

Важно: Ако домашният ви любимец ви изглежда по-малко щастлив от преди и наблюдавате рязка промяна в поведението му, уговорете час с ветеринарния си лекар веднага, за да изключите потенциални здравословни проблеми. 

 

Вижте още: 

Какви емоции могат да изпитват кучетата

Виж още