5 неща, с които предизвиквате лошото поведение на кучето си

куче лошо Снимка: iStock

П ри всяко куче, колкото и добре възпитано или тренирано да е то, са се наблюдават негативни промени в поведението. Понякога те се дължат на външни фактори, но съществува и възможност самите стопани да отключват лошите реакции на домашните си любимци. Предлагаме ви заедно да разгледаме 5 неща, които може би правите и които могат да имат подобен ефект върху косматия ви другар.

  • Не му осигурявате достатъчно упражнения

Ако ви няма по 10 часа на ден и разходката на кучето ви се състои в бърза обиколка на близката градинка, то вие не предоставяте на домашния си любимец адекватни възможности да изразходва енергията си. И вместо това, нейният излишък ще се насочи към дъвчене на обувките ви, кражба на храна и драскане по стените, пишат от Американския киноложки клуб.

куче каишкаСнимка: iStock

  • Неглижиране на обучението

Звучи като нещо очевидно – ако кучето не е тренирано добре, то явно ще се държи лошо. Истината обаче е, че дори и да сте започнали с дресурата и косматият ви другар да се е научил да сяда или да върши нуждите си навън, необходимо е постоянство, за да поддържате тези му умения. Опитайте се ако не да въвеждате нова команда всяка седмица, то поне да практикувате старите с животното – колкото по-често, толкова по-добре! 

Dogsandcats.bg

куче човекСнимка: iStock

  • Несъзнателно подсилвате лошото му поведение

Ако кучето ви лае с ясната цел, че търси внимание, как реагирате вие? Викате му да спре? Е, познайте какво – така му давате това, което иска! Същото се отнася и ако четириногото открадне някоя коричка от масата – вие му викате, но това не го спира и докато се усетите, то вече я е изяло? Е, отново му давате да разбере единствено, че лошото поведение си има своята награда!

куче беляСнимка: iStock

Помислете какво се опитва да постигне кучето ви, когато се държи зле и не си позволявайте да го награждавате за това. 

  • Не познавате добре породата на кучето си

Ако имате Бордър коли, което има високи енергийни нива, но го разхождате всяка сутрин и вече за по 30 минути, може би си мислите, че сте изпълнили изискването за упражнения, нали? Ами... не съвсем! Докато излизанията два пъти дневно са достатъчни за породи като Уипет или Лабрадор, Бордър колитата са работни кучета, които се нуждаят освен от възможност да се раздвижат и от умствена стимулация. Те просто трябва да са заети с нещо! Добрата новина е, че една бърза игра на донасяне ще свърши работа!

куче беляСнимка: iStock

  • Имате си работа с юноша

Добре, това не е точно ваша вина, но начинът, по който реагирате на ситуацията, може да промени поведението на домашния ви любимец. Подобно на хората, четириногите преминават през бунтарска „тийнейджърска“ фаза (обикновено между 5-ти до 18-ти месец). През това време животните често тестват границите на собствениците си. За това е важно да сте твърди и последователни в дресурата – само така ще успеете да установите правила. И най-важното – бъдете търпеливи! Кучето ще израсне тази фаза.

куче беляСнимка: iStock

Вижте още:

Чувстват ли кучетата вина, когато изглеждат гузно

5 неща, с които дразните кучето си

Виж още